BURSA Analytics

Performanţa indicelui BET a surclasat-o pe cea obţinută de BET-FI, de la începutul anului

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 19 - 21 aprilie

Performanţa indicelui BET a surclasat-o pe cea obţinută de BET-FI, de la începutul anului

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 IANUARIE - 17 APRILIE 2024

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a avut o creştere de 11,03%, de la începutul acestui an, performanţă cu mult peste cea a indicelui financiar BET-FI, a cărui creştere a fost de doar 1,73% în perioada de timp avută în vedere.

Propunerile de dividende cu randamente consistente şi rezultatele financiare aferente trimestrului al patrulea al anului trecut plus estimările pentru acest an, achiziţiile fondurilor de pensii private obligatorii care dispun de mai mulţi bani, acoperirea cu rapoarte de analiză a unor emitenţi, o vizibilitate şi o lichiditate mai mare a companiilor din BET, sunt printre elementele ce pot explica performanţa net superioară a principalului indice de la BVB.

Aquila, Sphera şi Digi - top trei performeri din BET

Topul randamentelor din BET este ocupat de titlurile Aquila, cu creştere de 26,3%, în perioada 3 ianuarie - 17 aprilie, pe următoarele poziţii situându-se de acţiunile Sphera Franchise Group, cu un plus de 25,7% şi cele ale Digi Communications, a căror creştere a fost de 25,4%, în raport cu moneda euro, în periada de timp avută în vedere.

Aquila, companie de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum, a raportat o creştere cu 28% a profitabilităţii pentru ultimul trimestru al anului trecut, a propus dividende, iar o serie rapoarte de evaluare ce indicau preţuri ţintă peste cotaţiile din piaţă au susţinut probabil evoluţia acţiunilor. În plus, compania este bine poziţionată pentru a beneficia de creşterea consumului privat care se preconizează pentru acest an.

Sphera, operator de lanţuri de alimentaţie publică, care de asemenea poate beneficia de creşterea consumului, şi-a bugetat venituri şi profit mai mari pentru 2024, iar Erste şi-a majorat ţinta de preţ pentru acţiunile companiei, conform unui raport publicat pe portalul BVB Research Hub. Digi a anunţat vânzarea de către Digi Spania a unei reţele de internet de fibră optică pentru un preţ de până la 750 milioane de euro, ceea ce a adus o creştere semnificativă a cotaţiei, la începutul acestei luni.

Creştere pentru acţiunile bancare, în ton cu evoluţia sectorului în Europa

Într-o perioadă în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu 15%, acţiunile Banca Transilvania au avut un randament de 19,8%, în raport cu moneda euro, în vreme ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale s-au apreciat cu 13,5%. Ambele companii au propus dividende, instituţia din Cluj vrea să acorde şi titluri gratuite, iar brokerii sunt de părere că nivelul dobânzilor, chiar dacă în scădere, va asigura şi în acest an o sursă bună de câştig pentru bănci.

Acţiunile OMV Petrom au avut un randament de 19,8%, în raport cu moneda euro, în perioada 3 ianuarie - 17 aprilie, interval în care preţul petrolului Brent a crescut cu circa 12%. Compania a propus dividende plus o posibilă alocare suplimentară, şi estimează un profit în creştere cu 31%, pentru acest an.

Pe de altă parte, în indicele BET-FI, acţiunile Fondul Proprietatea şi-au pierdut din importanţa după vânzarea Hidroelectrica, iar grupul Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital Investments nu distribuie dividende. În plus, fondurile de pensii nu deţin şi nu achiziţionează acţiuni ale celor trei foste SIF-uri, ale căror titluri sunt slab tranzacţionate în piaţa "regular".

UCM Reşiţa - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

În topul randamentelor de la BVB, în intervalul 3 ianuarie - 17 aprilie 2024, se situează titlurile UCM Reşiţa, ce au crescut cu 193,68%. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Condmag, cu o creştere de 74,92%, iar pe locul al treilea se află titlurile Prebet, cu o apreciere de 45,8%.

Fonduri de investiţii - randament de 34,84% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 3 ianuarie - 16 aprilie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 34,84%. Titlurile ETF BET Patria TradeVille au înregistrat o apreciere de 10,22%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 9,62%.

Bitcoin - creştere de 44,92%

Bitcoin s-a apreciat cu 44,92%, în intervalul 3 ianuarie - 17 aprilie 2024, în raport cu moneda euro.

Cotaţia aurului a urcat cu 19,5%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,05%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Da e plus 10% pt ca primele 3 companii din bet au o pondere de 60%, si au tras media in sus(Petrom +20%, TLV +18 % SI H2O +10%)

    In rest e cam ca in Europa, plus 1% de la inceput de an, sau US -1-2%. Si nu nu e de la Iran-Israel, ca atacul a fost abia duminica, iar corectia a inceput de 3 saptamani deja.

    avem divergenta intre comenzi noi si index bet… cv tre sa se corecteze… fie index bet fie comenzi noi…

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb