Petrom va deveni operator în Marea Neagră dacă Romgaz finalizează preluarea participaţiei Exxon

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 26 aprilie

Petrom va deveni operator în Marea Neagră dacă Romgaz finalizează preluarea participaţiei Exxon

OMV Petrom (SNP) s-a înţeles cu statul român şi va acţiona ca operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră în situaţia acceptării ofertei Romgaz (SNG) de către ExxonMobil, potrivit unui comunicat al Petrom publicat la finalul săptămânii trecute pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Răzvan Popescu, directorul financiar al Romgaz, companie deţinută majoritar de statul român, a afirmat săptămâna trecută că s-a primit recent un prim răspuns la oferta de preluare a participaţiei Exxon din proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.

Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, a declarat: "Marea Neagră este o oportunitate unică pentru România şi suntem angajaţi să contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experienţă de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagra şi beneficiază, de asemenea, de capabilităţile internaţionale în operaţiuni de mare adâncime ale grupului OMV".

Potrivit hotnews.ro, au existat încă de luna trecută o serie de disensiuni între statul român şi OMV Petrom legate de cine să fie operator al perimetrului. Deşi înţelegerea iniţială era ca OMV Petrom să fie operator, statul român voia ca Romgaz să fie cel care conduce operaţiunile după preluarea participaţiilor de la Exxon, conform sursei citate. Acum, însă, pare că aceste disensiuni au dispărut.

"OMV Petrom cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagră. Acestea sunt esenţiale pentru securitatea energetică a României, pentru succesul tranziţiei energetice şi pentru a genera creştere economică", precizează compania în comunicatul transmis la finalul săptămânii trecute.

"Suntem pregătiţi să fim parteneri egali la realizarea acestui proiect strategic. În cazul în care oferta noastră va fi acceptată, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului", a transmis şi Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, prin acelaşi comunicat.

Compania care este operator în perimetrul Neptun Deep va putea să atribuie contracte pentru toate operaţiunile necesare extragerii gazelor din Marea Neagră. Potrivit hotnews.ro, compania cea mai interesată să preia mare parte dintre aceste contracte este GSP, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu. De altfel, GSP ar urma să fie unul dintre marii câştigători de pe urma unei noi legi offshore favorabile investitorilor din Marea Neagră.

De preluarea de către Romgaz a participaţiei Exxon depinde şi legea offshore care este aşteptată de mai bine de un an să fie modificată într-un mod favorabil investitorilor - care să deblocheze decizia finală de investiţie şi începerea demersurilor pentru extracţia gazelor de pe fundul Mării Negre. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat în mai multe rânduri că este nevoie de un larg consens politic pe legea offshore înainte ca aceasta să fie trimisă în Parlament, asta însemnând inclusiv consens cu PSD în contextul în care Romgaz este companie a statului român şi nu companie cu acţionari străini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

06 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6915
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.7106

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro