Piaţa de birouri la 9 luni: În marile oraşe 64% din cerere a fost pentru spaţii noi

A.P.
Comunicate de presă / 15 octombrie 2020

MĂDĂLINA

MĂDĂLINA

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în Bucureşti şi în marile oraşe din România a depăşit 200.000 metri pătraţi în primele 9 luni, din care cererea netă (extinderea spaţiilor existente, noi contracte şi pre-lease) reprezintă aproape 40%, restul fiind relocări şi renegocieri de contracte, potrivit unui comunicat de presă JJL.

De remarcat însă că raportul dintre cererea totală şi cerere netă este diferit în Bucureşti comparativ cu marile oraşe. Astfel, dacă în Bucureşti din totalul de 163.000 metri pătraţi tranzacţionaţi în primele nouă luni, cererea netă a reprezentat 30% din total, în afara Capitalei, din aproape 40.000 metri pătraţi cerere totală, 64% reprezintă închirieri de spaţii noi.

Mădălina Marinescu, consultant Office Department JLL Romania a declarat: "Piaţa de birouri din România trece printr-o perioadă plină de provocări, dar cu toate acestea vedem că oraşele regionale continuă să fie pe lista companiilor care vor să se extindă local. Previzionăm că această tendinţă va continua, astfel că pentru următoarele luni vom mai vedea companii care vor închiria spaţii în oraşele regionale, unde găsesc resursele de care au nevoie şi, în principal, forţa de muncă".

Structurat pe oraşe, în Cluj-Napoca au fost închise tranzacţii totale de 12.500 metri pătraţi, aproape integral reprezentând cerere nouă, în Braşov companiile au închiriat aproape 11.000 metri pătraţi, 75% fiind cere nouă, în Timişoara cererea netă a reprezentat aproape 30% din total, iar în Iaşi circa 34%.

Sectorul bancar a fost cel mai activ din punct de vedere al închierii de spaţii de birouri în Bucureşti, cu 19,4%, urmat îndeaproape de companiile de IT&C 19,3%, pe poziţia a treia plasându-se companiile de computers & high-tech, cu 16,6%.

Cumulat la nivel de ţară, inclusiv Bucureştiul, companiile din domeniul computers & high-tech reprezintă 23,3% din piaţă, iar industria de IT&C au închiriat 17,9% din total spaţiile tranzacţionate în România în primele nouă luni. Sectorul bancar şi financiar a generat 16,5% din tranzacţii la nivel naţional.

Piaţa din Bucureşti a revenit pe creştere în trimestrul trei

După o reducere a cererii de birouri de aproape 50% în primul trimestru din 2020, comparativ cu trimestrul patru din 2019 şi de 19% în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru, în al treilea trimestru piaţa a revenit pe creştere, înregistrând un plus de aproape 41% faţă de trimestrul anterior, până la 63.000 metri pătraţi.

În total, în Bucureşti, în trimestrul al treilea au fost semnate 36 de tranzacţii de închiriere, media pe tranzaţie fiind de aproape 1.800 metri pătraţi, comparativ cu 1.400 metri pătraţi în trimestrul anterior.

Zonele Floreasca-Barbu Văcărescu şi Centru Vest a fost cele mai atractive dintre subpieţele din Bucureşti cu câte 9 tranzacţii, totalizând aproape 20.000 metri pătraţi, urmate de Centru - 6 tranzacţii, cu 8.750 mp şi Dimitrie Pompeiu şi Băneasa Otopeni cu câte 4 tranzacţii fiecare, cu un total de peste 12.000 metri pătraţi fiecare.

Mădălina Marinescu, consultant Office Department JLL Romania a mai spus: "În contextul în care se vorbeşte în această perioadă tot mai mult de reducerea spaţiilor de birouri ocupate de către companii, faptul că în trimestrul al treilea cererea a crescut faţă de trimestrul anterior arată că lucrurile se aşează uşor-uşor pe noile fundamente. Chiriaşii încep să îşi pună în aplicare noile strategii de business, care includ, de asemenea, şi spaţiile de lucru şi modul în care lucrează angajaţii. În acelaşi timp, vedem o oportunitate pentru companii de a se muta în clădiri cu caracteristici mai bune şi de asemenea, să obţină pachete financiare mai atractive din partea proprietarilor, ceea ce se va traduce prin contracte noi semnate în perioada următoare."'

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro