Picturi falsificate legal de Daniele Ermes Dondé într-o expoziţie cu vânzare la Bucureşti

C.P.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 noiembrie 2008

Pictorul italian Daniele Ermes Dondé, cel mai cunoscut falsificator legal de artă din lume, se întoarce la Bucureşti cu o nouă expoziţie cu vânzare ce reuneşte peste 100 de lucrări - falsuri şi originale.

Dondé, care acum un an expunea în capitala României copii fidele ale operelor marilor maeştri, aduce de această dată un element de noutate. Este vorba despre "The Luxury Crystal Collection" - o colecţie de artă de lux care reuneşte tablouri originale, semnate de artistul italian, reprezentând figuri de notorietate cum ar fi Marilyn Monroe, Liz Taylor, Brigitte Bardot şi chiar Ludwig van Beethoven, toate înnobilate cu cristale, aur şi pietre preţioase.

"Este o colecţie care se adresează unui segment restrâns de colecţionari şi admiratori de artă, o colecţie pentru cei care iubesc arta, dar iubesc şi luxul - în egală măsură," declară Dondé.

Câteva dintre lucrările din această colecţie au fost expuse - şi vândute - la München luna trecută în cadrul unui "târg al milionarilor" (The Millionaire Fair), un eveniment controversat în actuala conjunctură economică internaţională care a adus laolaltă produse exclusiviste - de la feţe de masă încărcate de cristale, la telefoane mobile din aur şi elicoptere sau avioane pentru uz privat.

"Nu ne-am temut de criza financiară pentru că de-a lungul atâtor ani de experienţă am putut constata că iubitorii de artă vor avea întotdeauna timp şi bani pentru frumos. Pe de altă parte, evident că este mai puţin riscant să investeşti în artă decât în acţiuni la bursă, spre exemplu," subliniază Boris Mancastroppa, agentul artistului.

De-a lungul anilor, Dondé a deschis expoziţii în mai toate marile oraşe ale lumii: Amsterdam, Barcelona, Cancun, Geneva, Istanbul, Kyoto, Londra, Madrid, Miami, Monte Carlo, Moscova, München, New York, Osaka, Paris, Roma, Saint Moritz, Sydney, Tokyo, Viena sau Zürich. El a devenit un nume arhicunoscut atât printre iubitorii de artă, cât şi printre celebrităţi internaţionale ca Sophia Loren, Prinţul Albert de Monaco, Roger Moore, Arnold Schwarzenegger, La Toya Jackson, Madonna sau Bill Clinton. Toţi aceştia au achiziţionat tablouri din colecţia Dondé, aşa cum Prinţesa Diana, Gianni Versace şi Frank Sinatra s-au numărat printre clienţii fideli ai profesorului. Buzz Aldrin, unul din primii astronauţi care au păşit pe Lună, are, de asemenea, un Dondé în colecţia sa.

Primul cumpărător al lui Dondé a fost Andy Warhol, părintele pop art-ului, iar cea mai scumpă imitaţie a sa, în valoare de 75.000 de euro, a fost achiziţionată de familia Swarovski.

Între prezenţa de anul trecut şi cea de acum de la Bucureşti, Dondé a mai avut expoziţii la Cancun, Bratislava, Monte Carlo şi, nu în ultimul rând, la Timişoara, unde evenimentul organizat în iunie a avut un succes comparabil cu cel de la Bucureşti din 2007.

"Am devenit atât de conştienţi de remarcabilul gust artistic şi de dragostea pentru artă ale românilor încât suntem convinşi că am avea acelaşi succes la Cluj, Iaşi sau Constanţa. Românii iubesc frumosul şi îl doresc în preajma lor, fie acasă, fie la birou," spune Daniele Dondé.

Pe lângă tablourile din colecţia de lux, expoziţia cuprinde şi un număr mare de replici ale lucrărilor marilor maeştri - Vincent van Gogh, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Paul Gauguin, Amedeo Modigliani, Gustav Klimt, Edgar Degas, Egon Schiele.

Toate tablourile sunt lucrate manual, în ulei pe pânză, cu o minuţiozitate care le face greu de deosebit de original. Şi toate sunt falsuri cu acte în regulă, atelierul Profesorului având permisiunea muzeelor care găzduiesc originalele să facă reproduceri, cu condiţia ca lucrările imitate să aparţină unor pictori care nu mai sunt în viaţă de peste 50 de ani.

Fiecare lucrare este însoţită de un certificat prin care i se confirmă autenticitatea, fiind, de asemenea, înregistrată ca lucrare de artă unică de către Accademia di Belle Arti din Milano.

"Nu poţi să nu te întorci la marii maeştri, pentru că la ei găseşti repere şi sensuri pentru dezvoltarea ta ulterioară ca artist plastic sau ca om. Emoţiile pe care aceste opere le generează îi fac pe iubitorii de artă să revină mereu la aceşti maeştri şi de aceea lucrările lor sunt întotdeauna foarte căutate," subliniază Dondé.

Va reveni Daniele Ermes Dondé în România în viitor? Desigur, spune pictorul, care intenţionează să materializeze o idee expusă anterior privind înfiinţarea unei academii pentru "falsificatori de artă" în Bucureşti în 2009. Tot atunci, adaugă el, s-ar putea să-i surprindă pe români cu replici după operele marilor maeştri din pictura acestei ţări.

Daniele Dondé, fiul unor renumiţi colecţionari de artă, s-a născut la Cremona, locul natal al multor artişti de talie internaţională, dintre care cel mai renumit este Antonio Stradivarius.

În anul 1984 a legalizat falsul în artă, punând bazele unui curent cunoscut sub numele de "Faux Art", care, în timp, a câştigat tot mai mult teren.

A organizat expoziţii de "falsuri legale" în mari oraşe de pe toate continentele, făcând arta accesibilă oricărui iubitor de frumos.

În 1990 a primit titlul de Profesor şi Doctor în artă modernă şi contemporană de la o prestigioasă universitate din New York.

În 1999, la Geneva, a primit Globul de Cristal, oferit de regulă numai celor mai faimoşi italieni din lume.

În prezent, Dondé locuieşte şi lucrează atât în Italia, la Milano, cât şi în Elveţia, unde are un studio la Lugano.

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro