Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

Planul UE de taxare a tranzacţiilor financiare ar putea fi anulat

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Dacă planul eşuează, ministrul austriac de finanţe va demisiona

Planul Uniunii Europene (UE) de implementare a taxei pe tranzacţiile financiare ar putea fi anulat săptămâna aceasta, dacă mai multe state se vor retrage, conform ministrului austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling.

"Dacă vor exista mai mult de nouă state membre ale UE, o putem face (n.r. - se va aplica planul)", a declarat vineri, conform Bloomberg, Schelling, adăugând: "Probabil, zilele viitoare, numărul statelor va scădea la şapte, ceea ce va însemna că trebuie să oprim planul".

Cele două ţări care nu ar mai susţine planul sunt Belgia şi Slovenia, potrivit ministrului austriac, care susţine că decizia privind abandonarea planului (dacă va fi cazul) trebuie luată luna aceasta.

Schelling a subliniat că, în situaţia în care discuţiile nu se vor debloca şi planul va fi anulat, va demisiona din funcţia de preşedinte al comisiei care a negociat planul.

"Eu sunt la capătul puterilor", a spus Schelling, menţionând: "Pur şi simplu am negociat un timp nebunesc de lung".

Planul pentru taxarea tranzacţiilor nu are susţinere la nivelul întregii Uniuni (28 de state), iar discuţiile curente încearcă să aducă un compromis în rândul unui număr mult mai mic de ţări din bloc. Planul va putea fi aplicat doar dacă primeşte aprobarea de la nouă state.

Un număr de zece state membre ale zonei euro au ajuns recent la un acord cu privire la unele caracteristici fundamentale ale taxei pe tranzacţiile financiare şi au convenit ca până la mijlocul acestui an să stabilească şi celelalte aspecte, inclusiv nivelul acestei taxe.

Introducerea unei astfel de taxe pe tranzacţiile financiare era prevăzută iniţial pentru luna ianuarie 2016, însă discuţiile au fost dificile în rândul acestui mic grup de ţări care sunt decise să o aplice, precum şi cu alte ţări membre ale Uniunii Europene, care se tem de repercusiunile taxei asupra economiilor lor.

Schelling a dat asigurări că cele 10 state încă sunt la masa negocierilor.

Obiectivele taxei pe tranzacţiile financiare sunt recuperarea unei părţi din fondurile publice utilizate pentru salvarea băncilor, limitarea tranzacţiilor speculative şi unificarea taxelor similare percepute deja în mai multe state membre. Însă, proiectul s-a lovit de opoziţia fermă a Marii Britanii, care consideră că noua taxă va afecta tranzacţiile financiare derulate la Londra, centrul financiar al Europei.

În luna mai, ministrul belgian de finanţe, Johan Van Overtveldt, a avertizat că ţara sa s-ar putea retrage de la negocieri, în timp ce Slovenia a ridicat problema viabilităţii taxei pe tranzacţiile financiare.

Franţa şi Germania au susţinut cu tărie crearea acestei taxe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

18 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8582
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0972
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5132
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3220
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.4245

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie