PNL a sesizat CCR în legătură cu numirea şefului TVR

Diana Popescu
Ziarul BURSA #Politică / 25 aprilie 2016

PNL a sesizat CCR în legătură cu numirea şefului TVR

PNL a contestat la Curtea Constituţională a României procedura de numire a şefului TVR, pe motiv că majoritatea parlamentară a comis un abuz.

"Partidul Naţional Liberal a contestat la Curtea Constituţională a Românei abuzul majorităţii parlamentare PSD-ALDE-UNPR, care, ştiind că a încălcat Constituţia (art. 76, alin. 2) şi deciziile Curţii Constituţionale, a decis fără temei că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru numirea directorului general al TVR", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Liberalii susţin că numărarea voturilor exprimate pentru numirea în funcţia de preşedinte-director general al SRTv a Monicăi Ghiurco s-a realizat după o procedură neconstituţională, explicând că în acest caz trebuia luată în considerare majoritatea simplă şi nu majoritatea calificată.

"PNL a apelat la această cale de atac ca urmare a refuzului liderilor majorităţii parlamentare din cadrul Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului de a supune dezbaterii cele două adrese ale parlamentarilor liberali prin care se solicita, pe de o parte, rectificarea constatării votului (majoritatea simplă în loc de majoritatea calificată) şi, pe de altă parte, redactarea hotărârilor de respingere a numirii domnului George Orbean în funcţia de preşedinte-director general al TVR şi de numire în funcţie a doamnei Monica Ghiurco", se arată în comunicatul semnat de liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

Liberalii invocă procedura "abuzivă" a conducerii Parlamentului în acest caz.

PNL solicită CCR să constate neconstituţionalitatea dispoziţiilor din art.19 alin. (1) şi alin. (7) teza I din Legea nr. 47/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune şi a Hotărârii nr. 5/2016 în privinţa motivului extrinsec referitor la procedura de adoptare a acesteia prin majoritate calificată şi nu prin majoritate simplă aşa cum dispune art. 76 alin. (2) din Constituţia României.

De asemenea, liberalii cer CCR să constate încălcarea dispoziţiilor din Constituţie prin "refuzul" Parlamentului de a redacta hotărârile privind respingerea numirii în funcţie a lui George Orbean în funcţia de preşedinte-director general al SRTv în 29 martie şi de numire sau respingere a numirii Monicăi Ghiurco în funcţia de preşedinte-director general al SRTv pe 11 aprilie.

"PNL îşi propune, pe această cale, să fie soluţionată criza în care se află SRTV şi să se constate că şeful TVR a fost validat prin votul plenului Parlamentului cu îndeplinirea tuturor condiţiilor de legalitate, respectiv condiţia de cvorum (326 membri prezenţi, din 542 membri) şi condiţia de a obţine majoritatea voturilor din cei prezenţi (194 pentru)", conchide Nicolăescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro