Polonia se opune unui nou plan european de relocare a migranţilor

S.B.
Internaţional / 25 mai

Polonia se opune unui nou plan european de relocare a migranţilor

Guvernul de la Varşovia a exprimat joi "opoziţia fermă şi sistematică" a Poloniei faţă de un plan al Bruxellesului de relocare a între 30.000 şi 120.000 de migranţi în statele UE, informează Agerpres.

Ministrul polonez pentru afaceri europene, Szymon Szynkowski, a calificat drept "dăunătoare şi ineficiente mecanismele de relocare obligatorie a migranţilor" propuse de Comisia Europeană. "Ne opunem ferm oricărei încercări de a reveni la acest proiect" al cotelor obligatorii de refugiaţi, a precizat oficialul polonez.

Pe de altă parte, el a reamintit că, de când a început războiul în Ucraina, Polonia a primit peste un milion de refugiaţi ucraineni, pentru care statul polonez trebuie să suporte mare parte din costuri, ajutoarele europene de 200 de euro pentru fiecare refugiat ucrainean fiind insuficiente.

La rândul său, parlamentarul Andrzej Kryj, membru al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a declarat la postul de radio public polonez că "plata a 22.000 de euro pentru fiecare migrant pe care Polonia refuză să-l primească este o eroare din partea birocraţilor şi o cifră disproporţionată", făcând referire la propunerea Comisiei Europene ca statele UE ce refuză primirea unor migranţi prin relocări să vină în schimb cu alte contribuţii, în special financiare.

Parlamentarul polonez a amintit şi de valul de migranţi extracomunitari care au încercat să pătrundă în UE prin Polonia dinspre Belarus, val orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko în urma sancţiunilor europene impuse ţării sale. "Istoria ne dă dreptate, noi suntem cei care, apărând frontiera cu Belarus, garantăm securitatea internă a Europei", a subliniat parlamentarul menţionat, care a atras atenţia că "în Polonia nu avem situaţii precum cele de pe străzile oraşelor germane sau franceze".

Bruxellesul a elaborat o foaie de parcurs şi s-a angajat să finalizeze Pactul European pentru Migraţie şi Azil până la încheierea actualei legislaturi europene, deci până în primul semestru al anului viitor. De când Comisia Europeană a prezentat această propunere de pact, în septembrie 2020, progresele la negocieri au fost lente şi persistă dezacordurile asupra elementelor cele mai conflictuale.

Propunerea Comisiei Europene revizuieşte principiul din ''Regulamentele Dublin'' conform căruia prima ţară din UE unde ajunge un migrant extracomunitar este responsabilă cu soluţionarea cererii de azil. Această propunere a Comisiei nu prevede explicit cote obligatorii de refugiaţi ca în 2016, dar instituie un mecanism de 'solidaritate obligatorie' prin care Comisia Europeană să poată stabili de fapt cote pentru statele membre ale UE, iar aceste ţări ar avea ca alternativă în locul relocărilor alte contribuţii, precum acordarea unui sprijin financiar, material sau uman ţărilor aflate sub presiune.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. România ce face? Ar trebui să refuze orice alocare până vom fi primiți în Schengen.

    Noi primim pe toti, ca doar nu suntem Ungaria

    1. Noroc ca nu vor!Nu pot sa-i oblige,daca-i obliga la fel de bine pot sa nu-i mai primeasca in UE.Este ca si cand as invita eu pe cineva in casa altuia.Nu mai exista reguli elementare de bun simt!Ce sa le ceri stricatilor de la Bruxelles?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro