PONTA A MODIFICAT BUCUREŞTIULRahova, la poalele Cotroceniului

ANA ZIDARU, ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 8 iunie 2015

Rahova, la poalele Cotroceniului

La jumătate de an după ce a ratat Cotroceniul, premierul Victor Ponta a devenit un candidat credibil pentru arestul din Rahova.

Decizia lui Ponta de a nu demisiona din funcţia de premier, după ce a fost pus sub urmărire penală în dosarul senatorului Dan Şova, pentru fapte săvârşite în perioada în care era avocat, ne-a aruncat într-o criză fără precedent, în opinia unor analişti.

Aceştia ne-au spus că avem o fractură ireconciliabilă între principalele forţe politice care va fi tranşată, cel mai probabil, în stradă: "Coaliţia de guvernare a făcut scut în jurul premierului. Totul depinde acum de cum va reacţiona populaţia. Dacă oamenii ies în stradă - ceea ce a început deja să se întâmple dincolo de mobilizarea partidelor de opoziţie - şi cer demisia lui Ponta, avem şanse să avem un nou Guvern. Dacă populaţia nu se exprimă, atunci Ponta va rămâne în continuare premier, cu toate consecinţele negative ce decurg din această situaţie. Adevărata miză aici nu este cine va mai fi la guvernare, ci lupta anticorupţie. Dacă Ponta rămâne premier, lupta anticorupţie va părimi o lovitură grea prin promovarea modificărilor legislative ce îi va favoriza pe guvernanţii corupţi".

În acest scenariu, preşedintele Klaus Iohannnis dă un test important pentru că are şansa să joace abil şi să prezinte public populaţiei care este adevărata miză a conflictului şi cum se modifică lupta anti-corupţie cu şi fără Victor Ponta la cârma Guvernului. Dacă preşedintele va fi convingător şi populaţia îi cere demisia lui Victor Ponta, atunci sunt şanse să avem un nou guvern, fie de tehnocraţi până la alegerile parlamentare de anul viitor, fie făcut de o nouă coaliţie condusă de PNL.

În schimb, dacă preşedintele ratează acest test şi populaţia nu reacţionează, atunci ţara noastră va intra într-o paralizie decizională periculoasă în contextul regional actual, de care unii pot profita, conform surselor citate.

Un alt scenariu care circulă în mediul politic este că Victor Ponta îşi va duce până la capăt mandatul: "Politic, nu există o altă majoritate decât cea actuală şi PNL ştie acest lucru. Deputaţii îl vor salva pe Ponta şi vor respinge cererea DNA de urmărire penală pentru infracţiunea de conflict de interese. Însă, Ponta se va axa pe supravieţuirea politică şi câştigarea alegerilor locale şi generale de anul viitor. Strict guvernamental, suntem într-o criză politică şi instituţională fără precedent. Ponta nu se va mai ocupa de guvernare şi nu va mai implementa măsurile propuse în codul fiscal nou şi nici nu-şi va duce la capăt proiectul de a se apropia mai mult de investitori şi a lua mai multe măsuri în sprijinul mediului de afaceri".

Printre analişti mai circulă scenariul în care Ponta va fi convins să demisioneze. Premierul afirmă că este nevinovat şi că DNA i-a fabricat acest dosar ca să răstoarne Guvernul. Analiştii susţin că, de fapt, el este cel care dă o lovitură de stat încăpăţânându-se disperat să rămână în fruntea Guvernului, crezând că Parlamentul îi poate asigura imunitatea.

Analiştii mai cred că premierul va fi convins în următoarele zile să demisioneze pentru că sunt cunoscute, dar nu şi publice, dosare grele pe care le are în calitate de premier şi care sunt în lucru la organele de cercetare competente.

Şi în acest scenariu este greu pentru PNL să formeze o nouă majoritate parlamentară care să pună capăt crizei rapid.

Unii analişti cred în varianta unui compromis între principalele forţe politice şi în formarea unui Guvern de uniune naţională cu un tehnocrat agreat de ambele părţi, care să conducă ţara până la alegerile parlamentare de anul viitor. În acest scenariu nu este exclusă presiunea externă asupra politicienilor noştri de a pune capăt rapid crizei în contextul regional tensionat pe fondul ultimelor evoluţii ale conflictului ruso-ucrainean.

În toate scenariile sus-menţionate, ţara noastră va deconta scump criza politică actuală fără precedent, prin fluctuaţiile valutare, inflaţie şi amânarea deciziilor economice anunţate în primăvară precum adoptarea noului cod fiscal, întârzierea implementării investiţiilor şi a reformelor structurale agreate cu FMI.

O variantă luată în calcul în mediul politic este forţarea alegerilor anticipate, despre care se spune că ar fi dorită de Iohannis, care se va afla în imposibilitatea de a-l suspenda pe premier. Cel mai devreme, aceste alegeri vor fi organizate în toamnă, dacă opoziţia va identifica o soluţie de a răsturna Guvernul, cooptând UNPR şi UDMR.

Însă, în acest scenariu, PSD va contracara planul lui Iohannis ameninţându-l cu suspendarea, pe care o planificaseră iniţial pentru alegerile locale de anul viitor. Indiferent de rezultatul referendumului pentru suspendarea preşedintelui, pentru care este acum necesar minim 30% de voturi "pentru" astfel încât operaţiunea să aibă succes, PSD mizează că va putea cumula suficiente voturi pentru a avea mai mulţi oameni la conducerea părimăriilor şi a Consiliilor Judeţene.

Ponta acuză DNA de lovitură de stat

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că se consideră nevinovat de acuzaţiile care îi sunt aduse: "Nu mă lupt cu justiţia, nu mă lupt cu instituţii, mă consider nevinovat şi voi merge în faţa procurorului şi a judecătorilor, voi prezenta toate datele pe care nu mi le-a cerut nimeni până vineri. Voi contesta la procurorul ierarhic superior şi la judecător ordonanţa prin care sunt suspect fără a fi măcar întrebat şi voi respecta deciziile" :

Ponta a menţionat că nu se consideră o victimă şi că Mariana Rarinca şi alţii necunoscuţi sunt victime, ca şi sutele de români audiaţi cu Biblia pe capota maşinii sau cei care stau şi acum în arest preventiv doar pentru că au avut ghinionul să intre într-un sistem malaxor, care mai dă şi rateuri, dar nu poate accepta asta.

Premierul a transmis că acuzarea sa nu are legătură cu presupuse fapte din 2008-2009 şi pentru care există un dosar deschis în 2012, ci cu alte evenimente recente - cazul Rarinca, solicitările şi poziţiile Asociaţiei judecătorilor, modificările la anumite legi propuse în Parlament şi votul din Senat în cazul Şova. "Dacă e aşa, atunci asta nu este justiţie - şi nu cred că, prin eliminarea mea, lucrurile de mai sus vor fi pur şi simplu îngropate - nu se poate şi nu e bine aşa dacă vrem să trăim într-o ţară liberă!", a precizat oficialul. Ponta a subliniat că vrea să îşi dovedească nevinovăţia şi să ajute la schimbarea acelor elemente care permit abuzurile şi nedreptăţile. "Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului şi a majorităţii parlamentare - conform tuturor definiţiilor, schimbarea unui guvern altfel decât prin alegeri sau prin vot în parlament se numeşte lovitură de stat", a declarat premierul. Ponta arată că în 2007-2008 nu deţinea nicio poziţie de conducere şi PSD era în opoziţie. "Pentru aceste fapte am fost acuzat politic de Monica Macovei în 2009, iar ulterior cercetat de ANAF-ul condus de Blejnar, de ANI şi de Parchet - toţi constatând că nu este nimic ilegal", a precizat premierul. Premierul spune că nu a fost niciodată asociat în cabinetul de avocatură al lui Şova: "Cele 17 fapte de fals sunt aici (17 fapte doar pentru presă, juriştii ştiu că dacă împuşti cu 17 gloanţe nu sunt 17 crime) - le voi preda marţi procurorului. Au fost emise şi plătite în baza unui contract legal înregistrat. Plăţile, de 2000 euro, s-au făcut doar prin bancă, toate au fost trecute în contabilitate şi am plătit toate taxele şi impozitele! Toţi avocaţii din România procedează aşa. Nu există acte false. Chiar şi procurorul spune că sunt prescrise din 2013!".

În privinţa acuzaţiei de complicitate la evaziune a lui Şova, premierul declară că nu a avut legătură cu activitatea contabilă a cabinetului fostului ministru. ANAF, condus de Blejnar, a anunţat că nu e vorba de evaziune.

Privind acuzaţia că a primit bani de la Şova, premierul a spus că are două contracte din 2006, iar apartamentele au costat peste 100.000 de euro fiecare: "Am cumpărat două apartamente de două camere în 2006, în valoare totală de 900 mii lei (De la firma lui Şova am primit în 2007 - 50 mii şi, în 2008, 130 mii lei)!".

Premierul a spus că va merge în faţa procurorului pentru a contesta ordonanţa şi va prezenta documentele menţionate atunci când va fi chemat.

Privind partea politică, premierul a declarat că un ministru sau premier despre care sunt indicii temeinice că îşi foloseşte funcţia pentru a încalca legea penală şi se începe urmărirea penală nu poate continuă să rămână, însă a precizat că, din ceea ce a prezentat "rezultă clar că acuzaţiile sunt evident speculative şi netemeinice". "Ele doar dovedesc că am ajuns la momentul în care toţi cetăţenii putem fi suspecţi fără măcar a fi întrebaţi înainte de asta!", a transmis Ponta.

Premierul a mai declarat că Iohannis a candidat şi a câştigat preşedinţia ţării deşi a fost trimis în judecată: "Respect opiniile politice legate de demisia mea, dar haideţi să nu fim ipocriţi. Iohannis a candidat trimis în judecată la ÎCCJ, Băsescu s-a adăpostit zece ani de dosarele penale prin funcţia ocupată şi iubeşte Justiţia doar când nu o cercetează pe Elena Udrea. Acum face proteste cu PMP, dar sunt aceiaşi oameni care în cazul Udrea spuneau că DNA şi SRI fac abuzuri! Despre PNL îmi este mie jenă să vorbesc, cu Predoiu cercetat în Gala Bute şi ţinut în suspensie, cu Atanasiu care a semnat contractele cu Şova la Turceni şi Rovinari şi cu Gorghiu la Electrica", a subliniat premierul.

"Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine şi familia mea", a declarat acesta. Schimbarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare prin decizia unui procuror reprezintă o perspectivă îngrozitoare la care Ponta transmite că nu vrea să fie părtaş.

Domnia sa a transmis că tocmai o demisie ar însemna criză politică. "Fără niciun plan naţional de asigurare a stabilităţii noastre - înseamnă că proiecte fundamentale, precum Codul fiscal, legea salarizării, fondurile europene şi Master-plan-ul de transport, acordul cu FMI şi CE, sau legile electorale - se vor amâna pe termen nedefinit din moment ce nu există o altă majoritate funcţională", a precizat premierul.

În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, Ponta a menţionat că va merge în faţa Parlamentului: "Dacă trece, este clar că demisionez şi trebuie să facem alegeri anticipate. Dacă nu, voi finaliza aceste proiecte şi voi discuta apoi cu colegii de coaliţie, cu Preşedintele ţării şi cu opoziţia actuală care sunt paşii următori".

PNL susţine că-i va cere zilnic demisia lui Ponta

Liderii PNL au anunţat, încă de sâmbătă, că-i vor cere zilnic demisia lui Ponta. Ieri, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că, în urma refuzului lui Victor Ponta de a demisiona din funcţia de premier, pe fondul urmăririi penale din partea DNA, nu îl mai recunosc drept premier şi vor boicota toate acţiunile la care acesta va participa, cu excepţia moţiunii de cenzură.

Domnia sa a spus: "Victor Ponta a decis să dea foc la ţară şi să sacrifice România doar pentru a îşi exercita în continuare funcţiile. Pentru a rămâne la putere, Victor Ponta este în stare de orice, cum a demonstrat şi la alegeri, la votul din diaspora. Constatăm cu stupoare cum Victor Ponta aruncă în aer tot ce înseamnă credibilitatea României în lume, prin nerecunoaşterea instituţiilor statului român. Este un atac incredibil împotriva statului român şi împotriva instituţiilor".

Oficialul PNL a precizat că nu se aşteaptă la o demisie, "pentru că Victor Ponta nu are nici onoare, nici demnitate". "Pentru a rămâne la putere, Victor Ponta este în stare de orice, cum a demonstrat şi la alegeri, la votul din diaspora (...) Astăzi, pentru Victor Ponta, statul român este Victor Ponta", a conchis Alina Gorghiu.

Co-preşedintele PNL a menţionat că aceasta este "cea mai gravă criză politică în România după anul 1989. Este sfârşitul carierei politice a lui Victor Ponta".

Victor Ponta nu se răzgândise asupra demisiei până la închiderea ediţiei.

Premierul Victor Ponta a fost pus vineri sub urmărire penală în dosarul senatorului Dan Şova, pentru fapte săvârşite în perioada în care era avocat. Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de 17 infracţiuni de fals în înscrisuri, de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi de spălarea banilor, infracţiuni comise când era avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel"

Potrivit DNA, există suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA "Şova şi Asociaţii" de la cele două complexe energetice (Turceni şi Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Şova şi a persoanelor din sfera sa relaţională. DNA arată că la data 6 mai 2015, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor Viorel". În urma analizării înscrisurilor, în raport cu probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că la data de 30.08.2007, între SCA "Şova şi Asociaţii", reprezentată de Dan Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională. Potrivit procurorilor, aceasta avea ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Victor Ponta. Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru.

Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Victor Ponta a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA "Şova şi Asociaţii" care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi, mai scrie într-un comunicat DNA.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia, conform DNA.

Opinia Cititorului ( 20 )

 1. In alianta DA si apoi in PDL asa se faceau banii de catre firmele de avocatura. Am convingerea ca toate firmele de stat au fost mulse de toti avocatii care azi se dau fete mari (inclusiv Racoti Predoiu si Gorghiu). Ce ma surprinde este usurinta cu care faceau bani DIN OPOZITIE Sova&Ponta fara sa se gandeasca ca li se arunca niste oase sa se murdareasca si ei pe la gura in timp ce stapanii infuleca. Sau trebuia sa se murdareasca pentru ca daca esti curat nu ai acces in politica?

  1. Imi mentin punctual de vedere ca LA DREPT ar trebui introduce ore de aritmetica(" Cu banii luati de laSOVA,PONTAa cumparat 2apartamente in centrulBucurestiului -din rechizitoriul lui Uncheselu-Cu acesti bani nu cumpara acolo nici pamantul de sub casa )De asemenea ar trebui introduse ore de religie avand in vedere ca majoritatea n-au nici-un Dumnezeu(ba chiar se considera Dumnezeu)-vezI cazul RARINCA-.

  Au trecut. Dinozaurii s-au protejat, s-au imbogatit, au determinat pe cei care erau curajosi sa paraseasca tara lor natala. Nu stiu exact daca acei/acesti dinozauri (unii le zic bolsevici, altii comunisti cu fata umana, altii socialisti, altii ... sa le zicem tradatori de neam si incapabili politic) au ajutat cu adevarat Romania cu banii lor. Acum, a venit randul altei civilizatii. Ei, dinozaurii, s-au gandit ca daca determina plecarea celor curajosi si mentinerea celor socialisti, vor putea, dupa ce lumea uita de Ceausescu, sa se reintoarca la socialism. Intre timp, ei sa-si faca un cheag serios, sa traiasca si mai bine decat in trecut, atunci cand se fereau sa fure. Dar, Europa s-a schimbat. Ei, dinozaurii, si-au dat cu stangu-n dreptu', pentru ca sunt niste golani, de fapt, pe langa asta niste asasini fara onoare. Se chinuie acum, cand Europa are alte probleme, sa-si intareasca fortele, cu toate ca mesajul romanilor este clar, ca s-au saturat de ei. Au ales pe oricine altcineva. Acel altcineva, inca cocheteaza cu realitatea. Nu se grabeste si s-ar putea sa rateze "calificarea". Noi mai avem un tren, s-ar putea ultimul, ca sa ajungem si noi in "randul lumii", la nivelul normal al unei tari avand conditiile geografice si sociale ca ale noastre. Ponta este un nume, un pion, sustinut de pioni, de nume, de dinozauri, sa le zicem asa. Ori ai ori noi. Noi care? Noi ce vrem? Suntem in stare sa zicem gata, am vazut cum e cu voi, acum vrem cu altii, sa vedem si cu ei cum este? Adica cu altii inseamna cu oameni normali la cap, traind in realitatea noastra? Hopul e mic, sa ne gandim cine vine in locul dinozaurilor. Noi pe cine punem? Oricum, nu stiu, dar parca totul pare ambiguu. Chiar si faptul ca se incearca o coborare lina, in timp ce altele sunt dovezile cu care ar trebui daramati dinozaurii. Oare li se ofera o iesire frumoasa din scena, vizavi de una urata? Se prea poate, asta ar fi elegant. Dar dinozaurii nu sunt eleganti.Solutii brutale la probleme brutale. Cu toate ca ar fi bine altfel.

  1. NEA Toma, insa romanii nu sunt brutali. Ei sunt doar invatati cu brutalitatea. Ca aceea a domnului Treichl, cum el singur spunea. Cat despre politicieni am avut un Presedinte care a adus Romania pe orbita Europeana. CE Mai este de facut pentru a ramane aici poate realiza si un imbecil ca mine

   In mandatul caruia s-au incheiat negocierile de aderare?

   Chiar și Sorina Matei, un jurnalist din România care își făcea circul pe la B1. Iată ce publică acum:

    

   „Cartea Adrianei Săftoiu este despre un om pierdut în propriul Eu conducând un sistem de putere din vârful piramidei statului român. Este despre un delir mistic, despre bani, influență, ipocrizie, hoție și preacurvie. Este despre vulnerabilitate omenească și despre siguranță națională. Este despre o fată bine plasată și despre un om ales și reales de un popor care l-a trimis să fie bărbat de stat. Oare a și fost? 

   Vi se pare că descompus, recompus, despicat și explicat are respect față de ceva și are, mai presus de toate, față de voi deferență? L-ați văzut toți cum a confundat mereu o femeie cu o țară. Și n-ați crezut că poate fi atât de grav. Odată cu fata și-a luat cu bună știință în cârcă și-un grup ocult și ilegitim de borfași transpartinici care au traficat, jefuit și prădat tot ce le-a stat în cale. Și i-a târât după el un deceniu. Nu știa? Nu i-a păsat foarte tare. A zis că-i merge, că trece, că scapă. Asta fac oamenii care nu cred în nimic. Nu respectă nimic. 

    

   Au trădat și au dezonorat. Au avut un tupeu încremenitor. Au sfidat, au fost cinici, nerușinați, au umilit și au împroșcat. Au jignit și au disprețuit. Constanta politicii subterane de stat a fost să-i îmbogățească numai pe-ai lor și să-și facă exclusiv jocurile. În ecuația asta unde s-a regăsit poporul lui? 

    

   Au crezut mereu că pot cumpăra la kilogram conștiințe. N-au reușit. Urăsc din măruntaiele lor absolut tot ce nu pot controla. Așa sunt ei, așa e firea lor. Așa gândesc cam toți. 

   De câte ori l-ați auzit vorbind în ultimele șase luni despre oameni, despre voi, despre țară, despre problemele ei adevărate, despre poporul care l-a onorat să-i fie de două ori Președinte? V-a mulțumit acum, la sfârșit? Niciodată. Nici nu s-a gândit la voi." 

   pe domnul Iliescu. De aceea nu pot sa ma pronunt asupra domniei sale din proprie experienta. Totusi ca om in relatiile sociale a aratat multa intelegere. EU vorbesc despre cel care m-a convins ca este mai patriot si mai sufletist decat price cetatean care nu se sfieste a spune ca e bruta. PE CE alasat dumnealui se poate construi ceva, bineinteles daca nu punem si o luam de la capat

   Drags Cristi si Sa NE lepadam. Pentru ca nu mai avem avantaje deoarece prietenul nostru nu mai NE poate oferi privilegiul de a FI prieten cu Presesintele. Nu ajunge onoarea de a FI prieten cu OMul, cu ridicolul, cu, ticalosul, cu Imbecilul purtand acelasi nume. E mult mai usor Sa Te dezici decat Sa spui ca esti si Tu un imbecil sau un lunatec. Inseaamna ca toata lauda Ta a fost din complexenta si nu din convingere.Vorba prietenului Eminescu....Laurii voiau sa-I smulga...

  Ca noi? ca voi? ca care? ca care din noi e mai tare? 

  ...si lasa-i si pe alti mafioti sa conduca

  Mai are cineva sentimentul citind acest articol scris de dnele Zidaru și Deacu, că se află în fața unui referat al DNA? Bursa, dacă începi să îți iei și alte surse de venit de la "servicii" păi nu cred că mai ai nevoie de noi. Du-te și scrie de una singură, la gazeta de perete.

   

  Pentru cele două ziariste, unde ați găsit analiștii? De ce nu le dați numele? Toate părerile pe care le citați sunt "pentru statul de drept", "lupta anticorupție" (deși, în mod bizar, Ponta nu este acuzat de corupție - dv înțelegeți ce scrieți în articol când citați din rechizitoriul procurorului DNA) și cum Ponta va opri lupta anti-corupție. 

   

  Probabil că erați obosite. Un weekend la coafor, pe plajă, în traficul turistic... nu ați avut timp să consultați mediul politic. Ați luat direct epistola de la servicii și ați tipărit-o. Că așa se face în momente critice. Nu mai bine vă dați demisia din jurnalism și vă faceți purtători de cuvânt pe la vreo instituție? 

   

  Vă aduc și eu alți analiști, cu nume și prenume, ca să își facă cititorii și o altă impresie. Mai ales când citați "Analiştii susţin că, de fapt, el este cel care dă o lovitură de stat încăpăţânându-se disperat să rămână în fruntea Guvernului". Am auzit de termenul "lovitură de stat" cu mult înaintea folosirii lui de către PSD. Exemplele pe care le dau sunt de la prof Valentin Stan și de la Ion Cristoiu. Și mai pot da încă 3-4 nume. 

   

  Valentin Stan, (emisiuni de televiziune) 

   

  5 iun 2015 "Dl Ponta este pus in acest moment intr-o situatie fara iesire care este o lovitura de stat by the book, pentru ca lovitura de stat in stiinta politica americana nu se mai face prin pronunciamento, ieșim in stada cu sabiile si dam jos guvernul. Nu. Se face prin substituirea unei institutii din stat de catre alta. Au descoperit americanii asta. Nu ai nevoie de lovitura de forta ..." 

   

  7 iun 2015 "Asa-zisa decizie a liberalilor (nota: de greva parlamentara) indica un act (...) ce este o completare penibila la actul de lovitura de stat prin care o institutie (DNA-ul) se substituie puterii suveranitatii nationale care este Parlamentul pentru a schimba ordinea de drept din Romania. [Ideea de protest civic in Parlament] este o tampenie derivata din ignoranta politica, din lipsa de cultura politica si nu face decat sa arate cat de mult vor liberalii sa foloseasca acest moment, daca nu cumva arata cat de mult sunt in legatura cu ceea ce a facut DNA-ul, deci arata exact cat vor ei sa preia puterea prin mijloace neconstitutionale. 

   

  Pentru omul de rand ce se vede in cazul PNL-ului este o sfortare penibila de a prelua puterea si de abdicare de la exercitiul parlamentar democratic. 

   

  Dupa parerea mea, Ponta trebuie sa isi dea demisia in situatia actuala. (...) Ci pentru ca presiunea unei lovituri de stat de asemenea anvergura va produce daune inevitabil. Ar trebui ca PSD sa stranga coalitia, aceasta coalitie din PSD sa mearga pe o varianta de prim-ministru care sa nu aiba si sa nu fi avut afaceri pentru ca alminteni DNA-ul il va agata si pe acesta, si sa treaca la o guvernare in continuare pana in 2016 fara Ponta pentru ca Ponta este punctul de vulnerabilizare acum, nu numai a lui ca persoana ci si a PSD ca factor de guvernare si a Romaniei. Ce face DNA cu Johannis produce, dupa parerea mea, marea criza in Romania, nu refuzul lui Ponta de a-si da demisia, care din punctul meu de vedere este o eroare." 

   

   

  Ion Cristoiu (fragmente de pe blogul personal) 

  8 iun 2015, "Nu vreau ca Victor Ponta să plece de la Guvernare? 

  Da, vreau, dar nu prin folosirea unei instituții represive precum DNA, ci prin schimbarea majorității parlamentare, schimbare produsă în chip democratic prin căderea la o Moțiune de cenzură sau prin alegeri libere." 

   

  5 iun 2015, "Convocarea lui Victor Ponta pentru niște așa zise infracțiuni comise pe vremea cînd era avocat e o Operațiune care pute de la distanță a moletiere pe post de batistă de șters la nas. 

  Planul e simplu.

  Dacă Victor Ponta nu demisionează, parlamentari PSD, speriați de acțiunile în forță ale Binomului SRI-DNA, parlamentari UNPR, dacă nu chiar UNPR în totalitate, se vor grăbi să voteze Moțiunea de cenzură a Partidului Meu, zis și PNL." 

  1. Analistii citati de BURSA sint dintre cei mai putin anonimi, dar, fiind implicati in consultanta politica, ne-au conditionat declaratiile cu anonimatul.

   Am preferat sa le publicam analizele, decit sa nu le publicam, considerind ca ideile sint mai importante decit numele autorilor, ceea ce este, de altfel, un principiu dupa care ne conducem. 

  Ca totul este o facatura ordinara o dovedeste si maestrul Ion Cristoiu, pe care nu-l prea am la inima din cauza deselor sale rataciri in meandrele concretului.

  ”Punerea sub învinuire a unui premier în exercițiu al României, într-o perioadă în care, în fine, domnea o oarecare stabilitate și, prin asta, provocarea unei grave instabilități politice, e o decizie care și-ar avea justificarea doar într-o faptă de corupție strigătoare la cer, care revoltă opinia publică, sau într-o crimă comisă de premier cu o zi înainte. Să provoci o gravă criză politică pe baza unui Dosar de care rîd și curcile (Victor Ponta ar fi primit, cînd era avocat, bani de la firma lui Dan Șova, fără să fi făcut prea mare lucru pentru asta!) e o infracțiune doar pentru halucinațiile Codruței Kovesi. Ca să nu mai spunem că DNA purcede la un raționament de o gogomănie pe care nici ofițerii acoperiți din presă n-ar fi putut s-o pună pe hîrtie. În schimbul banilor primiți pe de-a moaca în 2007, Victor Ponta l-a propus (atenție, la propus doar, nu l-a numit, președintele Traian Băsescu tăcînd complice!) pe Dan Șova ministru.” 

  Cind jefuitorii basisto-PDListi au spoliat tara de miliarde de lei anual, este cu totul si cu totul ciudat ca acestia sunt lasati in buna pace si atentia DNA se indreapta spre Victor Ponta care pentru consultanta acordata a facturat 40 de mii de euro, pagubind statul, daca situatia ar sta asa, cu impozitul pe beneficiul aferent, suma de cca 6500 euro, neinsemnata in comparatie cu jaful de miliarde de euro. Toate acestea confirma puternic ca aceasta ticalosie este pusa la cale de mafia basista, careia i-au fost secate izvoarele jafului si vrea din nou sa fie pusa in fruntea mesei pentru a continua jaful.

  Sociatatea are nevoie sa fie respectate prioritatile: intii mafia basisto-pedelista bagata la zdup si pe urma poate fi luat la intrebari si pontadorul nostru. 

  1. Chiar nici pentru un fan Ponta.

    

   Simplificând, situația a fost următoarea: 

   - Șova și Ponta încheie un contract de colaborare (2007-2008) 

   - Cabinetul lui Șova plătea lunar 2000€ către cabinetul lui Ponta care emitea facturi legale (evident că se plătea impozit pe veniturile declarate, la acel moment) 

   - În urma mai multor controale încrucișate din 2011 (Blejnar), fiscul a reproșat până la urmă (știm cum este fiscul când este trimis politic să hărțuiască ceva, găsește pricină) că acele facturi nu au în spate niște rapoarte de activitate din care să rezulte că s-a depus o muncă. Nu pot comenta dacă erau obligatorii sau nu, etc. Cert este că greșeala s-a petrecut de la acest moment. 

   - În acea perioadă din 2011, sub presiunea controlului fiscului, Ponta (spune DNA) ar fi depus retroactiv niște rapoarte de activitate, antedatate și cu conținut închipuit (activitate pentru care martorii au spus că nu s-a întâmplat). Cazul este de fals în înscrisuri (dar nu înscrisuri oficiale). Codul penal, art 291, indică o pedeapsă de "închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu AMENDĂ când înscrisul este sub semnătură privată". 

   Având în vedere că falsul în înscrisuri nu este reclamat de cabinetul Șova, neexistând niciun prejudiciu, nu văd cum într-un caz ordinar, al unui cetățean oarecare, procurorii nu s-ar fi limitat doar la o amendă. 

   Ponta pacate mari si grele, dar ale celorlalti sunt incomensurabile. Asa stind lucrurile clica basisto-pedelista o va lua crunt direct in bot. Asata daca nu vrea cineva cu tot dinadinsul sa-si bata joc de tara si de taranii ei.

   corect: Ponta are pacate

   Blejnar umbla disperat contra inamicilor lui băsescu, evident la cererea șefului statului. S-a luat și de banii primiți prin diferite contracte de către cuplul de pilot Edwin Keleti și copilot Ponta. S-a luat și de cuplul Ponta-Șova.

    

   22 nov 2011, "Blenjar a adăugat că pilotul clujean de raliuri ar fi făcut în fiecare lună prima pagină de la "Academia Caţavencu" şi Cotidianul, între anii 1997 şi 1999. "Asta a făcut prin contract. Deci domnii de la «Academia Caţavencu», care sunt într-adevăr nişte ziarişti sclipitori, nu au făcut niciodată acest lucru, pentru că în toată perioada din 2007 până în 2010 a încasat bani domnul Keleti pentru faptul că făcea această paginaţie; şi pentru ziarul «Cotidianul» al domnului Nistorescu. Sunt nişte lucruri care nu s-au prestat, deci sunt scrise alb pe negru, că atunci când ne-am dus în control încrucişat să verificăm am constatat că nu au fost făcute", a explicat oficialul ANAF." 

    

   Acesta este contextul. Acuzațiile împotriva lui Keleti s-au lăsat cu un proces al acestuia împotriva lui Blejnar, câștigat în 2015. 

    

   14 dec 2011, "Pilotul Edwin Keleti a anuntat ieri ca l-a dat in judecata pe seful ANAF, Sorin Blejnar, cerandu-i pagube morale de 1.290.000 lei (300.000 de euro) pentru calomniile "proferate voit" la adresa sa si a companiei pe care o conduce." 

    

   În mar 2015, Tribunalul București i-a dat câștig de cauză lui Keleti. 

   Hotarâre numarul 792/2015 din data 11.03.2015

   Soluție pe scurt: Respinge apelul formulat de apelantul-pârât Blejnar Sorin, ca nefondat. Admite apelul formulat de apelantul-reclamant Keleti Edwin. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Admite în parte cererea. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 10.000 lei, cu titlu de daune morale și să publice pe cheltuiala sa hotărârea de condamnare. 

   Rezulta din ce am scris ca Victor Ponta are o problema. Inchisoarea oentru Sova este insuportabila. Oare ce va spune daca va face declaratii?

   Am confundat foile si trebuie sa rectific. Este vorba de inchisoare. 

   Cristi C., esti deranjat.

   Admiratorul meu a revenit. Și falsifică mesajele, semnând cu numele meu. Întrebare către cititori: este el un fan adevărat Ponta sau nu? Bravo măi. Mă bucur că îmi citești mesajele, că frecventezi site-ul Bursa. Și mă bucur că îți trezesc simpatie deosebită. Te-aș invita la o partidă de tenis, dar dacă nu îți declini identitatea, nu știu cu cine vorbesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro