Ponta: "Am văzut că SUA şi UE au un parteneriat cu China"

A.C.
Politică / 01 octombrie 2014

Premierul: "Am vrut să învăţ de la alţii"

Premierul Victor Ponta a afirmat, la Ziua Naţională a Chinei, că, de când a preluat postul de prim-ministru, a vrut să înveţe de la alţii şi a susţinut astfel un parteneriat strategic cu China, văzând că Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au un astfel de parteneriat, transmit surse din presă.

"Din momentul în care am preluat funcţia de prim-ministru, în primul rând am vrut să învăţ de la alţii. Am văzut că Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au un parteneriat strategic cu China şi am spus că, dacă Statele Unite şi Uniunea Europeană au un parteneriat strategic cu China, e bine să avem şi noi. Am văzut că doamna cancelar al Germaniei, doamna Merkel, în cei aproape nouă ani de când e cancelar, în fiecare an a fost în vizită la Beijing cu o delegaţie economică şi m-am gândit că, dacă aşa face doamna cancelar, aşa trebuie să fac şi eu", a spus Ponta, prezent la recepţia oferită de Ambasada Republicii Populare Chineze cu ocazia sărbătoririi zilei naţionale a acestei ţări şi a 65 de ani de relaţii româno-chineze.

În noiembrie anul trecut, când România a organizat Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est, Financial Times a scris că vizita premierului chinez în capitala României a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie "divide şi cucereşte", pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul.

Premierul Ponta a afirmat atunci, după Forumul de la Bucureşti, că relaţiile cu China nu afectează parcursul european al României şi este un semn de "mare miopie" să se creadă că, dacă ai relaţii bune cu un stat din afara spaţiului comun european, eşti împotriva UE.

El a arătat că România este foarte mândră de statutul de membru UE, însă fiecare ţară cu un deficit de infrastructură şi de dezvoltare trebuie să îşi folosească oportunităţile oferite de relaţia cu China, a doua economie a lumii şi una dintre marile puteri investiţionale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pina acum numai promisiuni , chinezi nu au adus un dolar in romania ca investitie.

    De urmarit, prin analogie, cu duble standarde aplicate de SUA, la protestele si cererile din Hong-Kong, ce se pot transforma intr-o revolutie portocalie in coasta Chinei (in acest caz ruperea va fi "perfect legitima") care are o relatie speciala, energetica, cu Rusia (unde ruptura Crimeii de Ucraina si alaturarea Fed.Ruse a fost "profund ilegitima si agresiva") !?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

25 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0105
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5228
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4892
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.0052

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro