Populaţia şi firmele au investit mai mult în străinătate în 2010, deşi au retras depozite şi numerar

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Populaţia şi firmele şi-au majorat investiţiile directe şi cele de portofoliu în străinătate în primele nouă luni din acest an, în special participaţiile la capital şi portofoliile de acţiuni, dar au retras din depozite şi numerar, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), anunţă Mediafax.

Depozitele şi numerarul deţinute de rezidenţi în străinătate însumau în septembrie 3,2 miliarde de euro, în scădere cu 14% faţă de iunie şi cu 12% comparativ cu finele anului trecut.

Totodată, populaţia şi firmele aveau de recuperat din străinătate împrumuturi de 7,35 miliarde de euro în luna septembrie, cu 4,45% mai puţin decât în iunie, dar cu 18,4% peste valoarea de la finele anului trecut.

Valoarea investiţiilor directe ale nerezidenţilor în străinătate era în septembrie de 1,1 miliarde de euro, în creştere cu aproape 15% faţă de finele anului trecut, în contextul majorării participaţiilor la capital cu aproape 34%, la 415,5 milioane de euro.

Investiţiile de portofoliu realizate de populaţie şi firme în străinătate au avansat în primele nouă luni cu 16%, la 1,38 miliarde de euro, în condiţiile în care valoarea portofoliilor de acţiuni a urcat cu 34%, la 541,7 milioane de euro.

Potrivit BNR, investiţia străină directă reprezintă o relaţie investiţională de durată, între o entitate rezidentă şi o entitate nerezidentă şi implică, de regulă, exercitarea de către investitor a unei influenţe manageriale semnificative în întreprinderea în care a investit. Sunt considerate investiţii străine directe capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident care deţine cel puţin 10% din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta şi întreprinderea în care a investit, precum şi profitul reinvestit de către acesta.

Investiţiile directe ale rezidenţilor în străinătate includ participaţiile la capital şi alte capitaluri, în timp ce investiţiile de portofoliu se referă la portofoliile de obligaţiuni, acţiuni şi de instrumente ale pieţei monetare (certificate de depozit, titluri de stat, etc.). Totodată, nerezidenţii deţin în străinătate şi alte investiţii, inclusiv împrumuturi pe termen scurt şi lung, depozite şi numerar.

Evoluţia investiţiilor directe şi de portofoliu realizate de populaţia şi firmele din România diferă semnificativ în trimestrul al treilea comparativ cu cea din primele nouă luni.

Astfel, investiţiile directe în străinătate au scăzut în septembrie cu 18% faţă de iunie, pe fondul reducerii cu 21% a participaţiilor la capital. Totodată, valoarea investiţiilor de portofoliu s-a diminuat cu 3,4%, în contextul declinului de 27,3% înregistrat pe segmentul acţiunilor, care a fost compensat parţial de avansul portofoliului de obligaţiuni, de 33,3%, la 792,9 milioane de euro.

Per total, activele României totalizau în septembrie 49,76 miliarde de euro, cu 13,85% mai mari comparativ cu decembrie 2009, în condiţiile în care includ, pe lângă inves-tiţiile directe, cele de portofoliu şi alte investiţii, şi activele de rezervă ale BNR, în valoare de 35,78 miliarde de euro.

Pe partea de pasive, soldul a urcat cu 7,75% în primele nouă luni, la 126,56 miliarde de euro, în contextul avansului de peste 12% înregis-trat de investiţiile de portofoliu şi împrumuturile pe termen lung, până la 5,5 miliarde de euro şi, respectiv, 50,2 miliarde de euro.

Valoarea totală a împrumuturilor date de străini în România era în septembrie de 55,7 miliarde de euro, dintre care cele pe termen scurt însumau 5,56 miliarde de euro, cu 19% mai mari decât la sfârşitul anului trecut.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România se situau în septembrie la nivelul de 51,7 miliarde de euro, cu 3,5% peste nivelul din decembrie 2009.

Valoarea investiţiilor realizate de străini în instrumente ale pieţei monetare din România a atins în septembrie maximul record de 1,15 miliarde de euro, nivel aproape dublu comparativ cu cel din decembrie 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie