Portugalia, prima ţară din zona euro care a emis obligaţiuni pe piaţa chineză

Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2019

Portugalia a devenit prima ţară din zona euro care a emis obligaţiuni guvernamentale denominate în moneda chineză (yuan), informează CNBC.

Cunoscute sub denumirea de "Panda bonds", adică obligaţiuni denominate în yuani lansate de un emitent suveran străin, titlurile au fost vândute miercuri şi joi.

Autorităţile de la Lisabona şi-au anunţat săptămâna trecută intenţia de a vinde obligaţiuni cu maturitatea la trei ani în valoare de două miliarde de yu­ani (289 milioane dolari).

Obligaţiunile Panda emise de Portugalia sunt primele din zona euro, dar nu şi primele din Uniunea Europeană, în condiţiile în care Polonia a emis obligaţiuni guvernamentale pe piaţa chineză în 2016, iar Ungaria - în 2018, conform Agerpres.

Ministrul portughez de Finanţe, Mario Centeno, a apreciat că această emisiune "este un pas pozitiv spre ges­tionarea datoriei externe a Portugaliei pe termen mediu". În plus, vânzarea acestor obligaţiuni îi permite Portugaliei să îşi extindă baza de investitori, a mai spus Mario Centeno.

Portugalia este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat nivel al investiţiilor chineze. Ţara a beneficiat de un program internaţional de asistenţă între 2011 şi 2014, în perioada de vârf a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Între timp, economia portugheză a revenit pe creştere, iar agenţiile de rating au devenit mai optimiste cu privire la perspectivele ţării. Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit perspectiva pentru ratingul Portugaliei, de la "stabilă" la "pozitivă", ceea ce deschide calea pentru o îmbunătăţire a ratingului de ţară în a doua jumătate a aces­tui an.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro