Posibila renegociere a acordului de sprijin al Greciei impulsionează euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză /

Spania a vândut obligaţiuni peste ţinta maximă propusă

Auditul privind sectorul bancar spaniol, amânat

Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele internaţionale, în raport cu dolarul, după ce un oficial al Uniunii Europene a declarat, în condiţii de anonimitate, că va fi luată în calcul o modalitate politic acceptabilă de renegociere a condiţiilor acordului de salvare a Greciei. Acesta a spus că inspectorii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Centrale Europene (BCE) se vor deplasa la Atena odată ce guvernul elen va fi format şi vor evalua orice solicitare de ajustare a programului de sprijin.

Euro a urcat cu 1% la ora 11.10, pe piaţa din New York, la 1,2702 dolari. Luni, moneda unică a urcat până la 1,2748 dolari, cel mai ridicat nivel din 22 mai până în prezent.

Dinamica euro a fost influenţată în mod pozitiv şi de faptul că Spania a reuşit să vândă obligaţiuni peste ţinta avută în vedere. Ţara a plasat titluri de 3,04 miliarde euro, faţă de 3 miliarde euro, cât era obiectivul ţintit.

Trezoreria de la Madrid a vândut titluri de 2,4 miliarde euro cu scadenţa la 12 luni, la un randament mediu de 5,074%, faţă de 2,985% la licitaţia similară din 14 mai. Totodată, au fost plasate obligaţiuni de 639,3 milioane de euro cu maturitatea la 18 luni, la un randament de 5,107%, comparativ cu 3,302% la licitaţia din luna mai. În ambele cazuri, cererea de titluri a depăşit oferta.

Menţionăm că randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a ajuns, luni, la 7,16% - nivel considerat nesustenabil, însă ieri a mai coborât, ajungând la 7,05%. Randamentul mare are la bază temerile investitorilor privind nevoia unui ajutor financiar extern pentru economia Spaniei.

Trezoreria de la Madrid va mai lansa o emisiune de obligaţiuni la data de 21 iunie, ţinta avută în vedere fiind de 2 miliarde euro.

Pe de altă parte, termenul limită pentru prezentarea raportului detaliat privind necesităţile de capital ale băncilor spaniole a fost prelungit până în septembrie, faţă de 31 iulie, cât era prevăzut iniţial, conform unei surse de la banca centrală a Spaniei, citată de MarketWatch. Aceasta spune că decizia a fost luată de guvernul spaniol, FMI, BCE şi firmele de audit "Deloitte", KPMG, "PricewaterhouseCoopers" şi "Ernst & Young".

Dar, în această săptămână, companiile de consultanţă "Oliver Wyman" şi "Roland Berger" trebuie să prezinte un audit preliminar privind necesităţile de capital ale băncilor spaniole.

O reducere a ratingului "BBB+" atribuit Spaniei de către agenţia Standard & Poor's nu este inevitabilă, în condiţiile în care autorităţile de la Madrid vor cere un pachet de sprijin financiar. "Evenimentele recente sunt în limitele aşteptărilor noastre. Un program de ajutor nu este neapărat un lucru rău, iar această posibilitate este încorporată în ratingul actual", a declarat directorul Standard & Poor's pentru regiunea EMEA, Moritz Kraemer, adăugând: "O retrogradare a ratingului nu este inevitabilă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie