Premierul Ciucă, mesaj pentru sindicaliştii din educaţie

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 24 mai

Premierul Ciucă, mesaj pentru sindicaliştii din educaţie

Situaţia tensionată din domeniul educaţiei este departe de a fi rezolvată. Dialogul este în continuare fracturat. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu crede că acum este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. Şeful Executivului a arătat că sunt unele chestiuni pe care le-a discutat la întâlnirea cu sindicatele care sunt foarte greu de îndeplinit în momentul de faţă. Premierul a precizat că va continua dialogul cu asociaţiile părinţilor şi elevilor: "Mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, vom continua dialogul cu asociaţia părinţilor şi a elevilor, şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel şi la liderii de sindicat şi cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care le-am luat". Ciucă a subliniat că nu ar fi nici onest, nici corect, nici principial să predea un mandat care să aibă probleme: "În momentul de faţă avem o grevă declanşată la nivelul sindicatelor din învăţământ şi doresc să subliniez câteva aspecte care trebuie într-un fel sau altul să fie cunoscute şi trebuie conştientizate de fiecare dintre noi. Am discutat cu reprezentanţii sindicatelor, atât la nivelul Ministerului Educaţiei, în echipa la nivelul Guvernului, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, la nivelul legislativului şi desigur reprezentanţii coaliţiei pentru a avea un dialog cât se poate de onest şi a face în aşa fel încât să se înţeleagă că nu sunt doar vorbe şi că ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul unu, ceea ce se va întâmpla atât prin programul de guvernare cât şi prin modul în care se va reflecta în măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să ne asigurăm viitorul copiilor noştri, viitorul ţării".

El a arătat că "în acest an şi jumătate de guvernare a făcut tot ce a fost posibil astfel încât învăţământul să primească bani mai mulţi": "În 2022, bugetul educaţiei a fost crescut cu 2 miliarde. Anul acesta, bugetul a fost crescut cu 6 miliarde. Este foarte greu ca după atâţia ani de zile să putem să venim cu o soluţie într-un moment şi să spunem că am rezolvat totul. Nu cred că poate nimeni (..) să îşi asume că printr-o simplă formulă aplicată la un sistem în continuă evoluţie putem să rezolvăm problemele care trenează de atât de mulţi ani. Au fost şi sunt fonduri alocate de prioritate. Sunt două priorităţi la nivel naţional, sistemul de educaţie şi sistemul de sănătate. Toate aceste chestiuni au fost şi vor fi reflectate în tot procesul de planificare a activităţii la nivelul Guvernului, în deplin dialog cu dvs, cei care vă desfăşuraţi activitatea în învăţământul românesc. (..) Suntem, vom fi cei care sunteţi pe băncile şcolii, produsul muncii dvs şi asta trebuie să recunoaştem cu toţii. Este foarte clar pentru noi toţi că nu putem vedea profesorii noştri în altă parte în altă parte decât la catedră, iar pe copiii noştri în bănci şi în amfiteatre. Nu cred că în momentul de faţă este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. De aceea, mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul cu asociaţia părinţilor şi a elevilor, şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel şi la liderii de sindicat şi cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care le-am luat".

Premierul a afirmat că trebuie să facă în aşa fel încât până la începutul anului şcolar să producă efecte legile educaţiei: "Am decalat întreg procesul de elaborare a legii salarizare prin care se elimină inechităţile. Am găsit deasemenea resurse pentru a putea să asigurăm acei bani, acele bonificaţii pentru debutanţi în învăţământ. (..) Am înţeles probelemele personalului nedidactic şi auxiliar. Celelalte chestiuni pe care le-am discutat la întâlnirea cu sindicatele sunt absolut foarte foarte greu de îndeplinit în momentul de faţă, în condiţiile în care fac încă o dată apel, România ca să poată să beneficieze de fonduri europene (..) avem o ţintă de deficit pe care trebuie să o îndeplinim. Nu putem să sporim acum cheltuielile pentru că absolut orice altă cheltuială produce efect pe deficit şi odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele şi intrăm într-o altă paradigmă pe care nu ştiu cum o mai putem controla". La momentul acestor declaraţii sindicaliştii îşi reafirmaseră hotărârea să continuie greva.

Sindicaliştii afirmă că nu au fost chemaţi la negocieri

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret a declarat că sindicaliştii nu au fost chemaţi la negocieri şi că în momentul de faţă nu există din partea Guvernului decât varianta unor bonusuri pentru debutanţi şi cei care lucrează în zone defavorizate, iar oferta este inacceptabilă.

"Nu am fost chemaţi la negocieri. Am aflat din presă că există o întâlnire a premierului cu reprezentanţii părinţilor şi a elevilor. Cu ocazia aceasta, poate afla şi domnia sa că există o solidarizare a partenerilor noştri educaţionali, majoritatea sunt de acord că revendicările noastre sunt legitime şi se impune rezolvarea lor în regim de urgenţă", a spus Marius Nistor. El a precizat: "Greva va dura atâta vreme cât colegii noştri hotărăsc acest lucru. Dacă vor vedea o ofertă din partea guvernului care să se ridice la înălţimea aşteptărilor lor, doar ei pot lua decizia stopării grevei. După mine, dacă ar putea să înceteze chiar azi greva ar fi în regulă, dar cu condiţia să existe o ofertă clară, acceptată de colegii noştri. În momentul de faţă nu există decât varianta unor bonusuri pentru colegii debutanţi şi cei care lucrează în zone defavorizate. În momentul de faţă oferta este inacceptabilă".

Nistor afirmă că i-au transmis o invitaţie preşedintelui Klaus Iohannis încă din luna februarie 2022, aceeaşi scrisoare a fost trimisă şi liderilor coaliţiei de guvernare: "I-am cerut intervenţia, de urgenţă, pentru a conduce la detensionarea situaţiei din învăţământ. Nu a existat niciun răspuns din partea lor. (...) Dacă vor să dea un semn de încredere ar exista câteva elemente. În pachetul legislativ pe proiectul legii învăţământului preuniversitar ar fi trebuit să prindă exact acel salariu al debutantului să fie salariul mediu brut pe economie. Se poate discuta de o creştere salarială până la apariţia legii salarizării unitare, care să acopere rata inflaţiei. Iar dacă tot vor să vină cu stimulente şi prime, primele trebuie să le acorzi pentru toţi. (..) Le-am spus tranşant, cel puţin 4000 de lei".

Elevii vor ca situaţia să se rezolve mai repede

Miruna Croitoru, preşedinta Consiliului Naţional al Elevilor a declarat după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă şi cu liderul PSD Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, că şi-ar dori ca toată această situaţie cu greva din educaţie să se încheie cât mai devreme, săptămâna aceasta, astfel încât de săptămâna viitoare să se revină la cursuri: "Este o situaţie care ne dezavantajează pe toţi. Ce ne-am dori este ca toată această situaţie să se încheie cât mai devreme, ba chiar să se încheie săptămâna aceasta, astfel încât de săptămâna viitoare să revenim la cursuri în mod normal. Această situaţie nu este benefică pentru nimeni". Consiliul Naţional al Elevilor a susţinut toate revendicările sindicatelor din educaţie.

"În momentul în care sindicatele au anunţat că nu mai au încredere în sistem şi că şi-au pierdut încrederea, ne punem întrebarea cum ar putea elevii să aibă încredere în sistem, în condiţiile în care chiar profesorii au anunţat că nu mai au încredere în sistem", a precizat Miruna Croitoru.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Inadmisibil sa vii la vot și sa votezi aceleași hahalere de 30 de ani...dacă nu va pasă de voi măcar gândiți-vă la tinerii acestei tari !!! Dacă ei părăsesc țara masiv, voi din ce o sa trăiți, va da Ciuca, Ciolacu, Werner ??

  Mediile pot fi incheiate de o comisie de la inspectoratele scolare ,directorii scolilor le pot pune la dispozitie cataloagele . Pentru copiii aflati inainte de examene e important sa nu si piarda concentrarea din cauza negocierilor cu sindicatele ,care vor continua in timpul acesta in mod democratic si pasnic.

  "Nu avem bani, pentru ca orice cheltuiala produce efect pe deficit" spune omul care incaseaza peste 30.000 lei net/luna catre profesorul cu 2.400...4.800 lei net/luna!

  Majorarile pentru celelate categorii sociale, incepand cu doctorii si primarii si terminand cu sumele forfetare acordate parlamentarilor, majorarile de indemnizatii de conducere pentru demnitari si sporurile de 25% pentru functionarii publici, acordate in toamna, nu au produs deficit bugetar? Pentru unii majorarile salariale produc deficit (culmea, pentru cei care oricum erau la coada grilei de salarizare), iar pentru altii (in speta, pentru cei din varful topului salarizarii) nu produc deficit? 

  O avea tara multi prosti, dar profesorii nu se numara printre ei. 

  Reduceti deficitul prin reducerea numarului de parlamentari la 300, asa cum a votat natiunea si prin reducerea numarului de ministere, agentii si autoritati!

  Ca sa infiintati un intreg minister si sa-l intretineti 3 ani de zile, pentru stirista din Voluntari, ati avut bani! 

  Ciuca e tot un pacalici. Mai bine i-ar fi dat un mesaj lui Johannis sa aloce 7% invatamantului.

  Sau nevestei lui, ca de la general la general... :))

  Urmeaza mesajul premierului Ciuca:

  "Mmmmm........ihmm.... ....aaaaaaaa.........mmmmmmm.. ...............da" 

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro