Preţurile terenurilor din Bucureşti aproape s-au dublat, ȋn 2021

Comunicate de presă / 15 decembrie 2021

Preţurile terenurilor pretabile pentru dezvoltări de ansambluri rezidenţiale sau comerciale, din Bucureşti, aproape s-au dublat ȋn 2021, faţă de ȋnceputul pandemiei. Cele mai scumpe zone din Capitală rămân centrul şi nordul, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară, Investpoint, conform unui comunicat remis redacţiei.

,,Preţurile au crescut substanţial, în 2021, faţă de anii anteriori. Dacă dezvoltatorii tranzacţionau în 2019-2020 un teren pretabil pentru un bloc la 400-600 Euro/mp, în zonele mediene ale Bucureştiului, anul acesta, preţul pentru acelaşi lot de teren aproape s-a dublat. În ultima vreme, mulţi dezvoltatori imobiliari - atât din zona de rezidenţial cât şi de retail - au început să caute loturi de teren pentru noi proiecte. Focusul este pe zona centrală, unde unele tranzacţii au ajuns şi la 4.000 - 5.000 Euro (în Piaţa Victoriei) sau 5.000 - 6.000 Euro (în Aviatorilor) pentru un metru pătrat de teren", spune Cristian Nicola, CEO Investpoint.

Din analiza preţurilor terenurilor, în cele mai cerute zone de dezvoltare pe piaţa rezidenţială, au rezultat valori între 400 şi 800 Euro, la periferie (Otopeni, Păcii), şi 3.500 - 4.500 Euro pentru mp de teren în centrul Capitalei (Piaţa Victoriei şi Aviatorilor).

Valorile de piaţă ale terenurilor din Bucureşti diferă atât pe fiecare zonă a oraşului, cât şi în funcţie de potenţialul de dezvoltare al fiecărei parcele. De asemenea - accesul, deschiderea la stradă, tipul străzii din care se face accesul (cu trafic intens sau redus), utilităţile şi dezvoltările complementare din proximitate - sunt toate caracteristici care influenţează definitoriu preţul la care se va tranzacţiona un anumit teren.

Cerere crescută de terenuri pentru dezvoltări rezidenţiale şi retail, în 2022

Presiunea asupra preţurile terenurilor pretabile pentru dezvoltări de ansambluri rezidenţiale (cel puţin 1.000 - 2.000 mp) sau de retail (minim 7.000 - 8.000 mp) vine din tranzacţiile anterioare - ce au securizat mare parte din terenurile cu potenţial - şi din cererea crescută, datorată ritmului de vânzări alert din 2021.

,,Mulţi retaileri şi promotori imobiliari au ȋnregistrat profit mai mare, cu care au pornit noi dezvoltări şi planuri de viitor.

În principiu, dacă un retailer de talia lui Lidl, Kaufland sau Carrefour ar dori să intre pe piaţa din România, nu ar avea de unde cumpăra terenuri pentru noi dezvoltări - singurele modalităţi de a intra ar fi ori prin preluarea unui jucător din piaţa de retail, ori accesând formate mai mici, ce necesită spaţii de vânzare sub 1.000 mp.

Pe lângă lipsa terenurilor şi preţurilor piperate, anul viitor aduce noi provocări - în special pe zona de aprobări şi autorizaţii de construire. Mulţi dezvoltatori sunt ţinuţi în şah de primărie, nefiind clar statusul aplicaţiilor multor ansambluri rezidenţiale", completează Cristian Nicola.

Preţurile terenurilor sunt direct influenţate de vânzările de apartamente, cât şi de aprobările de dezvoltare ale diferitelor zone din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Astfel, zonele cu dezvoltări accelerate şi cu viziune urbanistică setată pe dezvoltarea pe verticală (cum este cazul Popeşti-Leordeni, Bragadiru sau Chiajna) au cunoscut creşteri mai mari ale preţurilor terenurilor, iar comunele ce se dezvoltă preponderent pe orizontală (Berceni, Domneşti, Tunari) au creşteri temperate ale valorilor de piaţă, pentru mp de teren.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro