Prim-ministrul hindus Narendra Modi a inagurat azi noul sediul al Parlamentului Indiei

A.F.
Internaţional / 28 mai

Prim-ministrul hindus Narendra Modi a inagurat azi noul sediul al Parlamentului Indiei

Prim-ministrul naţionalist hindus Narendra Modi a inagurat azi noul sediul al Parlamentului Indiei, la New Delhi, printr-o ceremonie boicotată de principalele partide de opoziţie, informează AFP.

Noul edificiu hexagonal este unul dintre marile proiecte realizate de Modi pentru a întări capitala Indiei şi a elimina vestigiile dominaţiei britanice.

Noul sediu se află lângă cel construit în timpul epocii coloniale de arhitecţii britanici Edwin Lutyens şi Herbert Baker, pe care îl va înlocui de acum încolo.

"India nu este doar o naţiune democratică, ci de asemenea mama democraţiei", a declarat Modi în timpul ceremoniei ce a fost precedată de o rugăciune multiconfesională.

Inaugurarea noului edificiu a avut loc în ziua de aniversare a naşterii lui Vinayak Damodar Savarkar, un ideolog hindus care a fost mentorul lui Nathuram Vinayak Godse, cel care l-a asasinat pe eroul independenţei ţării Mahatma Gandhi.

Această inaugurare a fost boicotată de 19 partide de opoziţie, care regretă că proiectul a fost instrumentalizat în scopuri partizane, cu Modi ce a prezidat inaugurarea noului edificiu şi nu şefa statuli Droupadi Murmu.

Acesta este "un atac direct împotriva democraţiei noastre", au scris ele într-un comunicat. Modi "a golit în mod implacabil Parlamentul de substanţa sa", cu deputaţi ai opoziţiei "discalificaţi, suspendaţi şi reduşi la tăcere" şi cu legi adoptate "aproape fără dezbatere", adaugă documentul.

De asemenea, opozanţii acuză pe Bharatiya Janata Partiy (BJP), partidul lui Modi, că sufocă dezbaterile în cadrul Parlamentului, că întreprinde percheziţii fiscale, anchete federale şi acţiuni în justiţie pentru a slăbi principale figuri ale opoziţiei.

Parlamentul indian a trecut prin perturbări de şedinţe în februarie, în urma blocării de către guvern a unor cereri ale opoziţiei şi şefului Congresului, Rahul Gandhi, în favoarea unei anchete asupra unor presupuse legături între Modi şi magnatul Gautam Adani, al cărui conglomerat a fost acuzat de fraudă.

"Premierul consideră inaugurarea Parlamentului drept o încoronare a sa", a scris duminică Rahul Gandhi pe Twitter.

În marja ceremoniei, poliţia indiană a arestat mai mulţi luptători, printre care medaliaţi olimpici, precum şi zeci dintre suporterii lor.

Aceştia din urmă încercau să se îndrepte spre Parlament, pentru a protesta împotriva preşedintelui federaţiei lor, pe care ei îl acuză de hărţuire sexuală şi practici de intimidare.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb