Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

PRIN PRELUAREA UNOR ACTIVE ŞI ACŢIUNIGuvernul lasă ANAF să stingă datoriile CNH, CFR şi Termoelectrica

Ziarul BURSA #Companii /

Guvernul lasă ANAF să stingă datoriile CNH, CFR şi Termoelectrica

Guvernul a mandatat ANAF să preia active ale exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani de la Compania Naţională a Huilei în contul datoriilor bugetare ale societăţii şi să stingă obligaţiile fiscale ale CFR şi Termoelectrica prin preluarea acţiunilor deţinute de acestea la diferite unităţi. Procedura a fost convenită de Executiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în urma misiunii de evaluare din iulie-august, pentru reducerea stocului de arierate la nivelul companiilor de stat.

Companiile CNH, CFR şi Termoelectrica figurează pe lista celor mai mari datornici la bugetul de stat. Datoriile CNH la bugetul de stat totalizează 4,1 miliarde de lei, iar obligaţiile CFR SA însumează 2,5 miliarde de lei.

Exploatările Petrila, Paroşeni şi Uricani ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH) sunt considerate mine neviabile, activele acestora preluate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în contul datoriilor bugetare urmând să fie transferate la Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei va transmite la rândul său activele la o altă entitate, în vederea administrării procesului de închidere a acestora până în anul 2018, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate recent de Guvern.

Legislaţia în vigoare permite Guvernului să stingă creanţele fiscale administrate prin ANAF, la cererea debitorului, prin trecerea în proprietatea publică a statului a bunurilor imobile ale acestuia, inclusiv a celor supuse executării silite.

"La cererea Companiei Naţionale a Huilei, creanţele fiscale adminis-trate de Ministerul Finanţelor prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se sting prin trecerea în proprietatea publică sau privată a statului şi în administrarea Ministerului Economiei a unor bunuri aflate în proprietatea companiei. Stingerea creanţelor fiscale se va face la valoarea bunurilor, stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator independent", se arată în ordonanţa de urgenţă, citată de Mediafax.

Executivul argumentează că, pentru continuarea producţiei de huilă în condiţii de rentabilitate, se impune găsirea unor soluţii pentru stingerea unor creanţe ale CNH prin procedura dării în plată.

"În urma numeroaselor întâlniri organizate cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi ai Uniunii Europene, s-a concluzionat că cea mai bună variantă pentru rezolvarea problemelor minelor de huilă este aplicarea procedurii de dare în plată, prin care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va prelua activele în contul datoriilor pe care compania le are la bugetul statului", se arată în document.

Guvernul a mai decis ca obligaţiile fiscale ale Companiei Naţionale de Căi Ferate şi Termoelectrica administrate de ANAF să fie stinse prin trecerea în proprietatea privată a statului a pachetului majoritar de acţiuni deţinute de acestea la Telecomunicaţii CFR, la Grup Exploatare şi Întreţinere Palat CFR şi la Electrificare CFR, respectiv la Electrocentrale Bucureşti, la Electrocentrale Deva şi la Electrocentrale Paroşeni.

Pachetele de acţiuni care vor fi cedate în AGA CFR şi Termoelectrica.

Şi în acest caz creanţele fiscale vor fi stinse la valoarea titlurilor de participare stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator independent.

"Această măsură, a dării în plată, se impune şi pentru alte societăţi la care statul este acţionar, cu impact major în economia naţională, precum CFR şi Termoeletrica, pentru care stingerea creanţelor către bugetul de stat se va face prin darea în plată a acţiunilor aferente datoriilor către bugetul de stat", conform ordonanţei.

Ultima scrisoare de intenţie încheiată de autorităţile române cu FMI relevă că Guvernul s-a angajat ca activele viabile ale CNH vor fi preluate de stat prin proceduri de executare silită declanşate de ANAF, în contul obligaţiilor fiscale.

Executivul s-a angajat totodată ca noile companii energetice Oltenia şi Hunedoara să fie privatizate până la finele lunii iunie 2012. Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale CNH, iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din SNLO şi termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari.

Surse din Ministerul Econmomiei au declarat că minele viabile din CNH vor fi încorporate în noua companie energetică după ce vor fi des-prinse din societate, care urmează să treacă printr-un proces de restructurare.

Potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor din Ministerul Economiei, CNH va fi divizată până la sfârşitul acestui an, iar exploatările miniere considerate neviabile vor funcţiona până în 2018, perioadă în care vor continua să fie subvenţionate.

Compania Naţională a Huilei, Compania Naţională de Căi Ferate CFR şi Termoelectrica sunt incluse pe lista societăţilor de stat monitorizate de FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie