Privatizarea "Petrom", mai la vară...

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2004

Companiile selectate trebuie să depună ofertele finale pînă pe 7 aprilie

Dan Ioan Popescu, ministrul economiei, spune că privatizarea societăţii poate fi realizată pînă în luna iulie

Deşi nu a oferit o dată fixă, ministrul eco-nomiei şi comerţului, Dan Ioan Popescu, a declarat, ieri, că privatizarea "SNP Petrom" SA poate fi realizată pînă la sfîrşitul lunii iulie. Iniţial, termenul de privatizare era stabilit pentru finele anului trecut, ulterior fiind prelungit pînă la 31 martie. Pe 12 martie, comisia de negociere a transmis firmelor participante la privatizarea "Petrom" forma revizuită a documentelor tranzacţiei, astfel încît ofertele finale să poată fi depuse pînă pe 7 aprilie, a precizat Dan Ioan Popescu. Pentru preluarea "SNP Petrom" au depus oferte preliminare companiile "OMV" - Austria, "Hellenic Petroleum" - Grecia, "Mol" - Ungaria, "PKN Orlen" - Polonia, "Gazprom" - Rusia, "Occidental Oil & Gas Holding Corporation" - SUA şi "Glencore" - Elveţia.

Ministrul economiei a subliniat că au fost găsite soluţii la unele aspecte care rămăseseră suspendate. Astfel, nu vor mai fi aplicate penalizări asupra inves-titorilor dacă nu este menţinut numărul de personal. "Este normal ca în procesul de privatizare investitorul să comunice ce restructurare doreşte, cuplat cu volumul de investiţii", a adăugat ministrul economiei. În cursul negocierilor au fost clarificate şi cîteva aspecte legate de mediu. Statul îşi va asuma responsabilitatea faţă de eventualele pagube produse în perioada în care a fost proprietarul "Petrom", a adăugat domnia sa.

Dan Ioan Popescu a menţionat că, pe lîngă preţul obţinut pe această societate, este fundametal ca, în urma procesului de privatizare, "Petrom" să rămînă o "societate importantă atît în ţară, cît şi în afară".

SNP îşi vinde din active

Acţionarii "SNP Petrom" au aprobat ieri în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor vînzarea unor active, care, potrivit conducerii, necesitau doar cheltuieli şi nu aduceau nici un fel de venituri. Printre acestea se numără sediul din strada Budişteanu, două terenuri ale societăţii "Doljchim" Craiova, şase nave din flota "Petromar", două blocuri de locuinţe din Titu şi Videle şi un complex hotelier din Moineşti. Activele vor fi vîndute prin licitaţie publică. Pe ordinea de zi s-a mai aflat şi modificarea actului constitutiv, în sensul că salariaţii au dreptul să achiziţioneze acţiuni ale societăţii într-un procent de pînă la 8% din capitalul social. Deşi propunerea din convocarea AGA preciza că acest procent va fi stabilit de Guvern, acest punct de pe ordinea de zi nu a fost votat. (I.Z.)

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro