Profitul Bundesbank, în creştere masivă

Ziarul BURSA #Internaţional / 28 februarie 2018

Profitul Bundesbank, în creştere masivă

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a realizat, în 2017, un profit net de două miliarde euro, în creştere semnificativă faţă de cele 399 milioane euro în 2016, sumă din care va direcţiona 100 milioane de euro către fondul de pensii al angajaţilor, urmând ca restul de 1,9 miliarde euro să fie transferat către Guvernul german, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

De asemenea, în raportul său anual pe 2017, publicat marţi, Bundesbank a informat că a majorat cu 1,1 miliarde euro, până la 16,4 miliarde euro la finele lui 2017, provizioanele de risc pentru a acoperi eventualele pierderi care ar putea apărea în momentul în care Banca Centrală Europeană va începe să majoreze dobânda de referinţă.

"Continuarea achiziţiilor de active a dus la majorarea riscurilor de pe urma dobânzilor", a apreciat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Acesta a mai spus că profitul realizat de Banca Centrală a Germaniei a fost stimulat de creşterea volumului de lichidităţi în exces, precum şi a veniturilor colectate de pe urma dobânzilor negative la depozite.

În total, veniturile nete din dobânzi realizate de Bundesbank în 2017 au crescut la 5,2 miliarde euro, de la 3,7 miliarde euro în 2016.

În perioada următoare însă, veniturile realizate de Bundesbank de pe urma dobânzilor la facilitatea de depozit şi a programelor anterioare de achiziţionare de active ar urma să scadă pe măsură ce obligaţiunile ajung la maturitate, iar dobânzile vor începe să crească.

Potrivit analiştilor, BCE se apropie de momentul în care va pune capăt stimulentelor monetare. Oficialii BCE discută deja despre necesitatea de a schimba semnale privind orientarea viitoare a ratelor dobânzilor reprezentative (forward guidance), o etapă preliminară înainte de a pune capăt achiziţiilor de active şi a majora costul creditului.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a raportat un profit net de 1,275 miliarde de euro pentru anul 2017, cu 82 de milioane de euro mai mult decât în 2016. Aceşti bani ar urma să fie distribuiţi către Băncile naţionale din cele 19 state membre ale zonei euro, iar cea mai mare, aproximativ 26%, ar urma să fie transferată către Bundesbank.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro