PROGNOZĂ INHGA:Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară va fi sub mediile multianuale în august, septembrie şi octombrie

G.D.
Miscellanea / 8 august 2022

Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară va fi sub mediile multianuale în august, septembrie şi octombrie

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa sub mediile multianuale în lunile august, septembrie şi octombrie, în timp ce regimul hidrologic va înregistra valori cuprinse între 30-50%, chiar şi sub 30% din normalele lunare în unele zone, potrivit prognozei pe trei luni realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), informează Agerpres.

Astfel, în luna august 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Târnava Mică, Târnava Mare, Siret (exceptând cursul superior şi mijlociu al Bistriţei), Prut şi pe râurile din Dobrogea. În această lună sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale.

În prima lună de toamnă calendaristică, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Rm. Sărat, Bârlad, Prut, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

Potrivit hidrologilor, pe parcursul lunii octombrie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş inferior, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Rm. Sărat şi Bârlad.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna august este de 2.600 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 4.300 mc/s, iar cel minim de 1.800 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru luna septembrie, debitul maxim al Dunării este estimat la 3.000 mc/s, iar cel minim la 1.900 mc/s, faţă de media lunii respective, de 3.800 mc/s.

Pentru luna octombrie 2022, debitul de nivel maxim prognozat este de 3.500 mc/s, sub valoarea medie multianuală a perioadei, de 3.850 mc/s, iar cel minim de 2.000 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb