PROIECT DE LEGE, SUSŢINUT DE 156 DE PARLAMENTARI  Gheorghe Piperea: "Împrumutatul va împărţi riscul scăderii valorii proprietăţii cu banca"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai 2015

Gheorghe Piperea: "Împrumutatul va împărţi riscul scăderii valorii proprietăţii cu banca"

Cătălin Voivozeanu: "Este normal ca datoria să fie stinsă prin predarea bunului"

Nu mai puţin de 156 de parlamentari susţin un proiect de lege prin care persoanele fizice care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii, iar datoria să se stingă, potrivit deputatului PNL Daniel Zamfir.

"În principal, proiectul de lege îşi propune să protejeze debitorii contractelor de credit de abuzurile cesionarilor de creanţe şi, în egală măsură, să partajeze, într-un mod cât mai echitabil, riscurile devalorizării bunului între creditor şi debitor", a transmis avocatul Gheorghe Piperea, care a lucrat la elaborarea proiectului.

Un grup aparte de clienţi care ar beneficia de o astfel de lege al fi cei cu credite în franci elveţieni, loviţi în urma aprecierii CHF.

"Este o iniţiativă bună din punct de vedere al clientului, dar este posibil ca băncilor să nu le convină, în condiţiile în care preţurile proprietăţilor s-au înjumătăţit faţă de 2008", ne-a spus Cătălin Voivozeanu, unul dintre iniţiatorii Grupului clienţilor cu credite în CHF.

Domnia sa consideră că prevederile din iniţiativa legislativă sunt normale.

Cătălin Voivozeanu a explicat: "Este normal ca datoria să fie stinsă prin predarea bunului, în condiţiile în care acesta a fost pus drept garanţie, şi nu salariile viitoare ale clientului". Potrivit domniei sale, împrumutaţii în CHF intenţionează să participe la dezbaterile privind proiectul de lege.

Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii, a explicat: "Din cauza crizei, valoarea bunului ipotecat nu mai acoperă creditul, iar banca se îndreaptă şi spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echităţii. Cât timp banca şi-a trimis un evaluator agreat să evalueze creditul, banca şi-a acoperit riscul creditării, iar când apare criza contractului, riscul să fie împărţit, nu e normal să suporte doar clientul".

În opinia sa, şi banca are de câştigat, în urma aplicării acestui proiect, deoarece se introduce rapid în circuitul civil imobilul ipotecat şi există posibilitatea rapidă ca banca să-şi recupereze banii.

"Când o persoană fizică nu-şi mai poate plăti un credit pentru care şi-a ipotecat imobilul, anunţă banca şi apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit", a mai spus Zamfir, citat de Mediafax.

Avocatul Gheorghe Piperea a scris, pe pagina personală de Facebook, că proiectul transpune şi prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, propunându-şi să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor creditorului a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării de către aceasta din urmă a unui credit, să stingă integral obligaţia debitorului. Darea în plată reprezintă o soluţie echitabilă atât pentru debitor, cât şi pentru creditor care, la momentul acordării creditului, a apreciat (în urma propriei evaluări) că imobilul adus drept garanţie acoperă valoarea acordată".

Avocatul a arătat, ieri, că băncile ar beneficia în urma acestui proiect, adăugând că problema lor o reprezintă creditele neperformante pe care le vând cu pierderi de 90%, iar dacă s-a aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%.

"Proiectul de lege nu este un proiect sau o replică împotriva legii insolvenţelor simplilor particulari sau împotriva băncilor. Datio in solutum (darea în plată) salvează atât situaţia debitorului (prin excepţie de la răspunderea nelimitată, primind şansa unui nou început), cât şi cash-flow-ul băncii (care nu va mai trebui să constituie provizioane şi să suporte costuri legale). Debitorul va partaja, astfel, riscul scăderii valorii proprietăţii cu banca", a explicat Piperea.

Avocatul a estimat că de aceste prevederi ar beneficia cele 950 de mii de persoane care figurează în evidenţele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu ipotecă.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor, care, miercuri, a adoptat proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice, care prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de cinci ani.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Daca legea nu contine [precum cea a insolventei persoanelor fizice] obligatia consdtituirii unor comisii, nu e buna !!! Lasand gluma deoparte, cred ca, in haosul pe care [presupun ca] il va induce legea insolventei persoanelor fizice, ce mai conteaza o lege-n plus sau in minus ?! Plus ca bancile vor avea posibilitatea sa-si diversifice obiectul de activitate, poate chiar se reprofileaza pe inchirieri imobiliare.

    Asta este o lege foarte buna ,chiar daca persoana fizica pierde .....macar stie ca scapa de datorii si nuo mai urmareste banca toata viata...Bancile o sa se gandeasca mai bine daca mai mentin clauzele abuzive, vior negocia atunci cu clientii lor sau vor devein agentie imobiliara....Multumim pe aceasta cale initiatorilor si ii spunem MARE RUSINE MUGUR ISARESCU CARE NE-AI VANDUT SUFLETELE SI VIETIILE LA BANCI.....

    rn Intoxicare : Cătălin Voivozeanu a explicat: "Este normal ca datoria să fie stinsă prin predarea bunului, în condiţiile în care acesta a fost pus drept garanţie, şi nu salariile viitoare ale clientului".rn Nu e[r]ste normal, pentru ca in contrectele de imprumut e[r]ste inserata clauza prin care se stipuleaza ca imprumutatul raspunde cu intreg patrimonial, present si viitor". Din moment ce ai acceptat/semnat contractual, esti legat, pe veci. Doar astfel se asigura un circuit economic sanatos.

    Nu mai puţin de 156 de parlamentari susţin un proiect de lege prin care persoanele fizice care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii, iar datoria să se stingă, potrivit deputatului PNL Daniel Zamfir.rnrn Astia sunt habarnistii din parlament care-si iau solda doar pentru ca ridica mana/apasa butonul.

    O intrebare daca imi permiteti:De ce nu se voteza o lege ca cantractele bancare sa intre in legalitate cum ar fii normal si legal de drept,cu toate ca nu trebuie o lege data expres in acest sens,organismele care trebuiau sa vegheze de buna functionare a bancilor cu referire la contractele de credit sa nu peimita bancilor sa introduca in contracte clauze abuzive trebuiesc trase la raspundere,de aceea fac apel la dumneavoastra sa initiati o lege pentru intrarea in legalitate a contractelor bancare in care sunt clauze abuzive ,si restituirea banilor clientilor pagubiti. In caz contrar toata tara va pierde:1.credibilitatea bancilor va scade 2.oamenii nu vor mai lua credite la bancii,si economia va scade, 3.bancile se vor umple de procese,si in cazul in care justitia este impartiala in aceste procese va scadea si credibilitatea acestei institutii si pe plan international, 4.credibilitatea guvernului si a celor de la putere va scade se apropie 2016 si o sa aveti surpriza sa revina PDL [pnl] la guvernare,deoarece viziunea oamenilor este in continua schimbare,sunt foarte multe cauze.Fac apel la maturitatea clasei politice de revizuirea atitudinii fata de oamenii care i-au votat si sa fie in slujba tarii.Numai puneti oamenii pe drumuri in justitie,ca facetii mare gresala.rn

    asat este curata nebunie ,ce vina are avem noi ca a cescut cursul valutar.cum sa-i dai casa ?faceti fratilor ceva util pentru tara nu tampenii legii peste legi si toate proaste.

    O lege trebuia , dar nu insolventa si nu aceasta de dare a bunului. Inghetarea francului la data contractului cu +-20% risc . Cred ca toti ar fi fost multumiti. Cine ar vrea acum dupa 8 ani de plata sa-si dea casa si sa stea in.....aer !!! D-le Piperea -transpuneti-va d-voatra cu familia, in acest caz-proiect propus. Judecati corect si nu scriptic.

    1. Ce treaba are francul in aceasta ecuatie. Gandesti limitat. Pai iti poti pierse jobul si tu si sotia, poti avea un accident de bunca, etc..... sunt n posibilitati ca sa nu mai poti plati rata , inclusiv acela al francului sau a altei valute. Si da as prefera sa dau casa si gata decat sa piers si casa si sa raman sibdator pe ceci la banca. Gandeste un pic inainte sa scrii.

      Aceasta lege ar reglementa toate creditele nu doar pe cele in CHF. Daca se va adopta aceasta lege Banca nu mai are pozitia de forta din prezent cand imprumutatul are voie doar .... sa plateasca cat vrea banca.

    Inghetarea francului la data contractului cu +-20% risc .Daca nu -" datoria să fie stinsă prin predarea bunului cu care s-a facut creditarea "

    1. Cel mai corect, ar fi ! Dar , noi avem "capete luminate" care fac legi si haos in toate domeniile !!! Nu stiu nevoile si greutatile poporului ! Indestulatiii , propun legi , pentru a arata ca au activitate si gandesc pentru noi ! HAOSSSSSSSS, MINTAL ! Pacat ! Trezirea !!!

      Asa , ar fi fost corect !

    mi se pare o initiativa corecta. eu am luat un credit in CHF pentru o garsoniera a carei valoare in 5 ani s-a redus cu mai mult de 40%. platesc o rata la banca de circa 75% din salariu meu si as renunta fericita la garsoniera pentru ca sunt sufocata de rata si ajung sa platesc pentru o garsoniera cat pentru un apart de 3 camere, insa daca o fac nu o sa scap niciodata de banca. nu exista motivatia sa promovez in cariera sau sa imi schimb jobul si nici macar sa intemeiez o familie pt ca tot ce am se duce la banca...o astfel de lege mi-ar da posibilitatea sa pun punct [oricum am platit bancii cat face garsoniera acum, dar nu valoarea creditului] si sa imi reiau viata. cred ca este valabil pentru multi imprumutati in CHF.

    1. domnule Piperea observam cu stupoare faptul ca domnia voastră deserviti in totalitate mafia bancară, cum poți gândi dumneata ca eu voi ceda de buna voie casa la care am muncit toată viața unei bănci care ne jupoaie ani la rând si ne țin in șah cu niște contracte încheiate ilegal? știți ceva ? se vede clar de partea cui sunteți, nici cum nu doriți sa ajutați poporul. aceasta inițiativa poate fi considerată aplicabila doar in cazurile in care între client si banca a fost încheiat un contract legal din toate punctele de vedere, nu si in cazurile contractelor care conțin cel puțin o clauza abuziva. Deci se continua abuzarea in continuare a clienților cu ajutorul celor care au obligația sa-i apere. treziți- va romani, nu va mai lăsați abuzați.....

      noapte buna Florine!Esti predestinat sa fi falit toata viata la o astfel de gandire.Cine draq te-a pus sa faci credit la banca ca sa-ti cumperi apartament in Ferentari la acelasi pret cu unul din Paris?Prostia se plateste peste tot,iar bancile in care lucreaza oamenii isteti profita de prostia nemasurata a voastra acelor care doriti neaparat sa aveti apartamente in proprietate la preturi aberante.

      Buna, si noi suntem in aceeasi situatie, am luat o garsoniera acum 8 ani in chf in care locuim 3 persoane. Legea aceasta pe noi ne-ar avantaja, intrucat soldul ramas mai mare decat am dat noi pe garsoniera acum 8 ani. DA, pentru legea aceasta! Rata lunara este 90 % din salariul meu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb