Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

PROIECT LEGISLATIV: Vot prin corespondenţă pentru alegerile locale

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică /

Uniunea Salvaţi România (USR) a lansat în dezbatere publică un proiect de extindere a votului prin corespondenţă la alegerile locale şi iniţiază consultări cu societatea civilă şi cu specialişti în drept constituţional şi sistem de vot pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluţie de a ajuta oamenii să voteze în contextul actual al pandemiei de Covid-19.

Demersul formaţiunii politice este realizat pe baza estimării unei prezenţe reduse a alegătorilor la urne, din cauza noului coronavirus şi a temerii USR că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie.

În comunicatul de presă transmis de formaţiunea politică se arată: "Anul acesta avem în faţă două rânduri de alegeri, în condiţiile în care primul val al epidemiei cu noul virus chinezesc nu a dispărut încă şi în condiţiile în care experţii vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi. Acest lucru i-ar putea face pe români să se teamă să vină la vot, ceea ce ar genera cea mai scăzută prezenţă la alegerile locale din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm şi la faptul că vom avea aceste alegeri într-un singur tur de scrutin, vedem că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie".

Reprezentanţii USR consideră că trebuie găsită o formulă pentru extinderea drepturilor românilor de a vota prin corespondenţă, inclusiv la alegerile locale, dar, în acelaşi timp, şi o formulă prin care fă fie protejată sănătatea şi viaţa românilor care au vulnerabilităţi medicale în faţa acestui virus.

Deputatul Lucian Viziteu, iniţiatorul proiectului de lege arată:

"Votul prin corespondenţă există în alte ţări de zeci de ani, cele mai bune modele de bună practică fiind Statele Unite şi Franţa. Votul prin corespondenţă a fost deja testat cu succes în România, la alegerile parlamentare din 2016 şi la alegerile europarlamentare din 2019. E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora, însă el poate fi replicat fără probleme şi la alegerile locale din acest an. Dacă el a funcţionat în zeci de ţări din diaspora, cu atât mai uşor va fi implementat la Brăila, la Arad, la Bucureşti sau la Bacău. Nu doar românii cu probleme medicale se pot bucura de extinderea dreptului de vot. Există sute de mii de români care ar dori să voteze dar care în ziua votului sunt plecaţi din localitatea de domiciliu, sunt în delegaţie, în concediu sau la studii. Toţi aceştia au însă aceleaşi drepturi ca cetăţeni ai respectivei comunităţi, iar drepturile lor trebuie respectate".

USR susţine că românii din Diaspora trebuie să aibă posibilitatea de a vota uşor la toate tipurile de alegeri.

"Votul prin corespondenţă nu este un panaceu, dar oferă o unealtă puternică. Votul anticipat trebuie şi el luat în calcul. Vrem să ne asigurăm că un milion de români pot vota în afara ţării fără probleme la alegerile parlamentare şi vrem ca toţi cei care au o carte de identitate românească să poată să îşi aleagă primarii din localităţile unde au familia şi casa", a spus Radu Mihail, senator USR pentru Diaspora.

Potrivit proiectului USR, cetăţeniii vor putea alege dacă îşi vor exercita dreptul de vot la secţia de votare, ca până acum, sau prin corespondenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie