Proiectul problemă: linia de metrou Gara de Nord - Otopeni

D.N.
Ziarul BURSA #Companii / 23 februarie 2018

Proiectul problemă: linia de metrou Gara de Nord - Otopeni

Realizarea liniei de metrou Gara de Nord - Aeroportul Otopeni a devenit unul dintre obiectivele problemă pentru actuala guvernare. Premierul Viorica Dăncilă promite în faţa comisarilor europeni că întârzierile vor fi remediate, fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, era convins că lucrarea va fi gata în 2020, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a dat asigurări în faţa reprezentanţilor UEFA că nu vor fi probleme cu infrastructura la Euro 2020, dar lucrurile, deocamdată, nu se mişcă. Realizarea unei linii de metrou în doi ani, în condiţiile în care la linia care leagă cartierul Drumul Taberei de centrul Capitalei se lucrează de şapte ani şi tot nu este gata, pare o promisiune fără nicio acoperire.

Printre problemele abordate de premierul Viorica Dăncilă la întâlnirea cu comisarul european Corina Creţu a fost şi aceea a întârzierilor la unele proiecte foarte importante, printre care şi linia de metrou: "Din păcate, pentru autostrada Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş şi construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord - Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale - Cluj, Iaşi, Craiova - există întârzieri. În cel mult o lună de zile, voi analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii". În noiembrie 2017, secretarul de stat Dragoş Titea anunţa că la Magistrala 6 de metrou Gara de Nord - Otopeni nu se va lucra nici în 2018. Lucrările ar fi trebuit începute vara trecută, dar deocamdată nu a fost finalizată...faza de proiectare. O lună mai târziu, ministrul Transporturilor, Felix Stroe afirma triumfalist: "Această magistrală cu siguranţă va fi gata în anul 2020, adică va fi gata la timp pentru angajamentul pe care îl are România cu activităţile din anul 2020". Când a fost prezentat proiectul, termenul de execuţie era de 48 de luni, după ce s-a intrat în criză de timp acesta a fost înjumătăţit. Mai realist, actualul ministru al Transporturilor, Lucian Şova, vorbeşte şi despre o soluţie alternativă, modernizarea şi extinderea liniei de cale ferată pe ruta Gara de Nord - Otopeni, mai uşor de realizat.

Chestiunea legăturii dintre Aeroport şi oraş este foarte importantă. În 2014, când a fost făcut raportul de evaluare a dosarelor de candidatură pentru găzduirea unor meciuri ale Campionatului European de fotbal din 2020, întocmit de UEFA, ţara noastră era informată că în următorii şase ani trebuie să rezolve slaba legătură dintre Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi Bucureşti. În 2016, când la Bucureşti a venit o delegaţie de la UEFA, primarul General al Capitalei, Gabriela Firea a dat asigurări că nu vor exista probleme şi nici întârzieri în ceea ce priveşte lucrările de infrastructură: "Vom implementa toate rigorile cerute de UEFA. Într-un răgaz atât de scurt, la iniţiativa mea, din acest moment se pot realiza toate documentele pentru magistrala M6. Vom fi atenţi şi receptivi ca toate autorizaţiile să fie primite la timp. Această magistrală va avea 12 staţii. Parcul de autoturisme al RATB va fi unul nou şi modern, nu ne va fi ruşine să primim toţi turiştii. Primăria Generală a Capitalei este pregătită să organizeze şi centrul internaţional de presă în perspectiva Campionatului European. Vom reabilita şi unele străzi, vom moderniza şi Centrul Vechi acolo unde cu siguranţă, după meciuri, se vor afla cei mai mulţi turişti".

Magistrala 6, realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Otopeni pe o lungime de 14,2 km şi cu o capacitate de transport de 50.000 de călători/oră. Termenul estimat de începere a lucrărilor, a doua jumătate a anului 2017, a fost deja mult depăşit, iar valoarea totală estimată a investiţiei este de 5,9 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Abandonarea liniei de metrou Bucuresti - Otopeni, abandonarea autostrazilor Iasi - Targu Mures, Pitesti - Sibiu, Craiova - Pitesti, devalizarea companiilor avand Statul ca actionar majoritar, imprumuturi criminale pentru finantarea furtului ca politica a Partidului-Stat, vanzarea resurselor minerale exclusiv catre Ungaria si exclusiv pentru sustinerea de catre UDMR a infractorilor la conducerea tarii, abandonarea fondurilor europene ca fiind prea riscante la furt. Asta este viitorul pe care ni-l asigura PSD-ALDE-UDMR!

    Va fi gata in 2030.

    1. Ce deosebire fata de viitorul luminos si edenic pe care ni l-ar putea asigura PNL .USR si Johanis !!! A..si sa nu ii uitam si pe obiectivii , altruistii americani sau vest europen !

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro