Prunariu a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza"

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 mai 2023

Sursa foto: facebook / Dumitru-Dorin Prunariu

Sursa foto: facebook / Dumitru-Dorin Prunariu

Activitatea singurului român care a ajuns în spaţiu este în continuare recunoscută şi apreciată. Dumitru Prunariu a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iaşi, evenimentul fiind organizat la 42 de ani de când acesta a revenit pe Pământ.

Titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi i-a fost conferit lui Dumitru Prunariu în urma propunerii formulate de Facultatea de Fizică din cadrul UAIC, pentru pregătirea profesională, activitatea socială şi civică marcată de pasiune, rezultatele deosebite obţinute în domeniul cercetării aerospaţiale, prestigiul deosebit la nivel internaţional, precum şi contribuţia la promovarea şi dezvoltarea mediului ştiinţific din România. La ceremonia de decernare a distincţiei de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi au participat reprezentanţi ai mediului academic şi nu numai. Rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iaşi, Tudorel Toader a declarat: "De-a lungul existenţei de peste 162 de ani a Universităţii noastre, au fost acordate, până astăzi 133 de titluri de Doctor Honoris Causa. Prima ceremonie a fost organizată în martie 1934. Dintre cele 133 de titluri acordate, 8 au fost primite de către personalităţi din domeniul Fizicii. Astăzi, la cea de-a 134-a ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii noastre, ne revine onoarea de a-l omagia pe domnul doctor inginer Dumitru Dorin Prunariu".

La rândul său, decanul Facultăţii de Fizică a UAIC, Cristian Enăchescu, a subliniat în discursul său se împlinesc 42 de ani de când Dumitru Prunariu a revenit pe Pământ din misiunea avută în spaţiul cosmic în perioada 14 -22 mai 1981: "Conferirea titlului de Doctor Honoris Causa semnifică recunoaşterea contribuţiilor sale ştiinţifice, nu numai a celor legate de exploatarea spaţiului cosmic, cât şi a celor legate de promovarea României şi a contribuţiilor instituţiilor româneşti, din care au făcut şi face parte, în mediul internaţional. Domnul dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu are o activitate ştiinţifică şi profesională remarcabilă, cu importante contribuţii referitoare la cunoaşterea şi studierea spaţiului cosmic, beneficiază de o largă recunoaştere internaţională a activităţii sale profesionale şi a adus beneficii importante la promovarea şi dezvoltarea mediului ştiinţific din România şi la nivel internaţional. Cariera domniei sale ilustrează un exemplu de perseverenţă, ambiţie şi dedicare în ceea ce priveşte cercetarea spaţială şi dezvoltarea programelor spaţiale naţionale, cât şi promovarea valorilor româneşti în mediul internaţional". Dumitru Prunariu a mulţumit pentru conferirea acestei distincţii: "Sunt mândru şi recunoscător că am fost propus de Facultatea de Fizică şi s-a aprobat de către Senatul Universităţii să primesc titlul de Doctor Honoris Causa al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din România, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, instituţie care continuă o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare". Dumitru Dorin Prunariu s-a născut la Braşov, la data de 27 septembrie 1952. În 1978 Dumitru Dorin Prunariu a fost selectat ca membru al echipei de candidaţi cosmonauţi ai României în cadrul programului Intercosmos, devenind şi ofiţer activ al Aviaţiei Militare Române. După o perioadă de pregătire de trei ani, fiind cel mai performant dintre candidaţi, a devenit primul şi, deocamdată, singurul român care a zburat în spaţiu.

În cadrul misiunii Soyuz 40, care s-a desfăşurat în perioada 14-22 mai 1981, Dumitru Dorin Prunariu a parcurs peste 5 milioane de kilometri, a înconjurat de 125 de ori globul terestru şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb