Putin şi Macron îndeamnă la salvarea acordului cu Iran

D.I.
Internaţional /

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit joi, într-o convorbire la telefon, să "consolideze eforturile" în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.

Cei doi preşedinţi au "subliniat faptul că acordul este un factor important în vederea asigurării securităţii în Orientul Mijlociu şi regimului neproliferării nucleare", într-o convorbire telefonică, la iniţiativa Franţei, potrivit Moscovei.

Ei au "notat importanţa consolidării eforturilor tuturor statelor interesate în păstrarea în totalitate a acordulu" încheiat la 14 iulie 2015.

Cei doi şefi de stat au abordat, de asemena, Războiul din Siria, iar Emmanuel Macron a acceptat invitaţia lui Vladimir Putin la marcarea a 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, la 9 mai 2020, la Moscova, a precizat Kremlinul.

Tensiunile continuă să crească în regiunea Golfului Persic după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, din acordul nuclear internaţional.

Teheranul s-a angajat prin acest text să nu caute să se doteze cu arma atomică şi a acceptat să-şi limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care-i asfixiau economia.

Însă reimpunerea sancţiunilor americane a avut ca efect izolarea aproape totală a Iranului de sistemul financiar internaţional şi pierderea aproape tuturor cumpărătorilor petrolului iranian.

În replică la retregarea americană, Teheranul a început din iulie să se retragă din anumite obligaţii prevăzute de acord, la care Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania sunt în continuare parte.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS