RALUCA PRUNĂ: "România este capabilă să contribuie substanţial la activitatea anti-mită a OCDE"

Adina Lateş
Politică /

Promovarea unui cadru de afaceri concurenţial, corect şi lipsit de corupţie constituie unul dintre obiectivele specifice ale guvernului român şi suntem încrezători că România este capabilă să contribuie substanţial la activitatea anti-mită a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a declarat miercuri, la Paris, ministrul justiţiei Raluca Prună, într-un discurs susţinut în cadrul reuniunii ministeriale cu tema "Convenţia anti-mită şi rolul său în lupta globală împotriva corupţiei", organizată de OCDE.

''În ultimii ani, România a trecut de la adoptarea de legi şi politici la asigurarea implementării lor. Evaluările internaţionale, ca şi autoevaluările noastre confirmă indubitabil faptul că am înregistrat rezultate consecvente în combaterea corupţiei, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Mai mult, lucrăm îndeaproape cu multe jurisdicţii OCDE în urmărirea şi recuperarea prejudiciilor rezultate din corupţie şi din criminalitatea organizată. Anual, confiscăm peste jumătate de miliard de euro şi instituţiile noastre principale, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Agenţia Naţională de Integritate (ANI) sau DIICOT, sunt recunoscute ca parteneri solizi şi prezentate ca exemple de cele mai bune practici la nivel internaţional'', a spus ministrul român, potrivit Agerpres.

Raluca Prună a reiterat intenţia guvernului român de a lucra activ pentru obţinerea statutului de membru cu drepturi depline al OCDE, precum şi de a participa la Grupul de lucru privind combaterea mitei, în perspectiva aderării la Convenţia anti-mită a organizaţiei.

Conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe român (www.mae.ro), aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în programul de guvernare 2013-2016. Acest obiectiv depinde de mai mulţi factori, printre care procesul de extindere a organizaţiei, îndeplinirea criteriilor de aderare de către candidaţi (existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale, dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat, principiul beneficiului reciproc pentru OCDE şi statul candidat, beneficiu rezultat din aderarea acestuia la organizaţie, consideraţii globale referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei) şi consensul politic al membrilor OCDE cu privire la candidatura ţării noastre (susţinerea politică a tuturor membrilor organizaţiei pentru aderarea României).

În virtutea statutului de membru al Uniunii Europene, România îndeplineşte criteriile de aderare la OCDE, dat fiind că acquis-ul comunitar, aplicat de statul român, este inspirat din recomandările acestei organizaţii. În prezent, România se bucură de o apreciere generală favorabilă din partea OCDE, graţie în special poziţiei relevante deţinute de ţara noastră în plan regional, implicării ei constructive în activitatea organizaţiei şi potenţialului său de dezvoltare economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro