RĂMAS FĂRĂ IMUNITATE, Tăriceanu, inculpat pentru abuz în serviciu

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 16 decembrie 2020

Călin Popescu Tăriceanu, fostul preşedinte al Senatului, a fost trimis, ieri, în judecată, de procurorii Parchetului General pentru abuz în serviciu şi complicitate la uzurparea de calităţi oficiale, în legătură cu mandatul de senator al lui Cristian Marciu.

Senatorul social-democrat Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă. Cristian Marciu a fost declarat incompatibil pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judeţean Girgiu, în perioada 2008-2012, în perioada în care deţinea calitatea de consilier judeţean. Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcţie publică şi să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.

Agenţia Naţională de Integritate a solicitat în martie 2017, la doi ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătoreşti, Senatului să constate încetarea calităţii de senator a lui Cristian Marciu, dar chestiunea respectivă nu a fost pusă pe ordinea de zi a Camerei superioare a Parlamentului de către preşedintele Călin Popescu Tăriceanu, ceea ce, în opinia procurorilor, conform dispoziţiilor legale, constituie un abuz în serviciu.

Din probele administrate de procurorii Parchetului General a rezultat faptul că, deşi potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015 când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului României. În această calitate a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări etc.).

În legătură cu Călin Popescu Tăriceanu, procurorii au reţinut că, în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia de senator poziţia următoare. De asemenea, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale sus-menţionate, Tăriceanu l-a ajutat pe Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare.

Decizia de trimitere în judecată a lui Tăriceanu a avut loc imediat după ce Biroul Electoral Central a declarat definitive rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie, scrutin în urma căruia, fostul preşedinte al Senatului a rămas fără imunitate deoarece Pro România - formaţiunea politică pe listele căreia a candidat - nu a atins pragul electoral de 5% necesar pentru a intra în Parlamentul care se va constitui luni, 21 decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro