Retail

RAPORT OMS:"Transmiterea coronavirusului de la un animal la om este foarte probabilă"

A.P.
Internaţional / 29 martie

"Transmiterea coronavirusului de la un animal la om este foarte probabilă"

Transmiterea SARS-CoV-2 de la un animal intermediar la om este o ipoteză "probabilă către foarte probabilă", însă un incident de laborator rămâne "extrem de improbabil", conchide studiul comun al unor experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi chinezi, relatează AFP, citat de news.ro.

Potrivit versiunii finale a raportului OMS - după care AFP scrie că a obţinut luni o copie -, specialiştii - care potrivit unor critici nu au avut suficient spaţiu de manevră să ancheteze liber în timpul sejurului lor de patru săptămâni în China - apreciază că, "având în vedere literatura de specialitate cu privire la rolul animalelor de gazde intermediare ale unor boli emergente, este necesar să se realizeze alte anchete care să includă un spaţiu geografic mai mare", atât în China, cât şi în alte părţi.

Acest raport al specialiştilor confirmă primele concluzii ale experţilor, prezentate de către acştia la 9 februarie, la Wuhan, oraşul chinez în care a apărut noul coronavirus.

Experţii privilegiază teoria general admisă a transmiterii naturale a virusului care a cauzat covid-19 de la un animal - probabil un liliac - la om, prin intemediul unui alt animal, care nu a fost identificat încă.

Transmiterea directă a virusului printr-un animal-gazdă este considerată "posibilă către probabilă" în raport.

Experţii nu îndepărtează, de altfel, ipoteza unei transmiteri prin intermediul cărnii congelate - pista privilegiată de către Beijing -, apreciind că acest scenariu este "posibil".

În raport se recomandă o continuare a studiilor, pe baza acestor trei ipoteze, însă în document se respinge posibilitatea ca virusul să fi fost transmis omului din cauza unui accident de laborator.

Administraţia fostului preşedinte Donald Trump a acuzat Institutul de Virusologie din Wuhan, care efectuează cercetări asupra unor agenţi patogeni foarte periculoşi, de faptul că a lăsat să "scape" noul coronavirus - în mod voit sau nu.

În raportul lor, experţii arată că nu au studiat cazul unei "scăpări" voite şi consideră "extrem de improbabil" un accident.

Misiunea de anchetă cu privire la originea transmiterii SARS-CoV-2 la om, considerată extrem de importantă în încercarea de a lupta mai bine împotriva unei posibile viitoare epidemii, a întâmpinat dificultăţi la faţa locului.

China părea foarte reticentă să permită accesul acestor specalişti mondiali în diverse discipline, precum epidemiologia, dar şi zoologia.

În concluzii, în raport se arată că studii ale lanţului de aprovizionare a Pieţei Huanan - şi altor pieţe din Wuhan - nu au permis să se găsească "elemente de probă ale prezenţei unor animale infectate, dar că analiza lanţurilor de aprovizionare a furnizat informaţii" utile în vederea unor studii de urmărire ţintite, şi anume în regiuni vecine.

Experţii îndeamnă de asemenea "să nu se neglijeze produsele de origine animală care provin din regiuni situate în afara Asiei de Sud-Est".

"Anchete este necesar să fie concepute (...) în zone mai vaste şi într-un număr mai mare de ţări", conchid ei.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Se transmite si invers?

  1. Da.

   Cum altfel se explica faptul ca in Danemarca au fost sacrificate milioane de nurci dupa ce au descoperit exemplare infectate cu SARS-CoV-2? Ca doar n-au fost si nurcile in China sa vina in contact cu vreun civet, pangolin, etc. 

   Mai nou au gasit virusul si la pisici. Au fost si pisicile prin China? 

   Treaba este ca virusul nu poate fi eradicat in populatia umana prin hard lockdown cum cer unii. Motivul este tocmai faptul ca virusul poate sa treaca de la om la animal si invers.

   Cata vreme nu bagi in carantina si animalele gazda (cine stie cate specii pot fi gazda pentru SARS-CoV-2), ele vor actiona ca rezervoare din care oamenii se vor reinfecta dupa iesirea din carantina. 

   Au vrut să-i ruineze pe fermieri, și au găsit un pretext foarte bun.

  cui vand astia floricele? 

  vrajerala ieftina pe care nici ei nu o mai cred! 

  unde esti rafilica mana mica suflet nobil caritabil???? 

  si chiar sia asa este o gripa care se poate trata ca orice alta boala

  de fapt este un pretext ieftin si indecent! 

  Se stia de la inceput ca virusul se ia de feline. S-a gasit la pisici si chiar la tigri in gradina zoologica. Deci... pisica vecinului care a avut covid poate fain-frumos sa raspandeasca virusul in cartier.

  Dar, desigur, mai bine tinem tara inchisa ani de zile decat sa indraznim sa pronuntam ceva atat de barbar! 

  Dar o UE care se transmite de la cetateni catre OMS nu se descopera? Hai sictir cu pandemia voastra exagerata!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

15 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0623
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5208
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7176
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.3369

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro