RAPORT PREZENTAT DE MUNICIPALITATE ÎN PARLAMENTUn eventual cutremur în Istanbul va afecta 200.000 de clădiri, respectiv trei milioane de locuitori

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie

Un eventual cutremur în Istanbul va afecta 200.000 de clădiri, respectiv trei milioane de locuitori

Se estimează că 48.000 de clădiri vor fi grav avariate

Cutremurul ar genera pierderi economice de aproximativ 17 miliarde de dolari

Un viitor cutremur în Istanbul (Turcia) va afecta 200.000 de clădiri, care vor suferi daune de nivel mediu sau ridicat, ceea ce va avea consecinţe negative asupra a circa trei milioane de locuitori din acest oraş, potrivit unui raport realizat de o echipă a municipalităţii metropolitane din Istanbul, prezentat în luna februarie în Parlament.

Raportul privind consecinţele unui posibil cutremur în metropolă dezvăluie o proiecţie catastrofală, potrivit dailysabah.com, care menţionează că studiul a fost pregătit în comun de municipalităţile districtelor Avcilar şi Esenler din Istanbul şi prezentat unei comisii parlamentare pentru stabilirea măsurilor care se impun să fie luate.

Conform documentului, oraşul Istanbul, cu o populaţie de peste 15 milioane de locuitori, este cea mai populată localitate a Turciei şi are un risc constant de cutremure, iar mai multe studii arată că oraşul va suferi în mod inevitabil un seism puternic. În opinia experţilor, nu se pune problema "dacă" va avea loc un cutremur, ci "când" se va produce acesta în Istanbul.

Raportul municipalităţii arată că a crescut semnificativ numărul clădirilor din Istanbul care nu sunt solide din punct de vedere al structurii. "În districtul Avcilar numărul acestor clădiri a crescut de patru ori şi s-a dublat în zona îndepărtată Silivri", conform raportului.

Tayfun Kahraman, reprezentant al departamentului de transformare urbană din cadrul municipalităţii Istanbulului, a declarat că există aproximativ 1,16 milioane de clădiri în acest oraş, iar un posibil cutremur ar face ca cel puţin 20% dintre ele să devină inutilizabile, în timp ce altele se vor prăbuşi. Kahraman a menţionat că 48.000 de clădiri sunt aşteptate să fie grav avariate în urma cutremurului, adăugând că infrastructura de furnizare a apei şi gazelor ar avea, de asemenea, probleme.

"Cutremurul va genera pierderi economice de aproximativ 120 de miliarde de lire turceşti (17 miliarde de dolari)", spune Kahraman, precizând: "Acesată cifră va creşte în funcţie de impactul suplimentar al cutremurului, pentru că el va afecta întreaga economie a Turciei".

Municipalitatea din Istanbul recomandă îmbunătăţirea reţelei de infrastructură şi transport

Raportul menţionat a sugerat îmbunătăţirea reţelei de infrastructură şi transport în Istanbul, inclusiv prin autostrăzi, poduri şi viaducte. De asemenea, a recomandat crearea unei foi de parcurs pentru apele potabile şi utilitare, respectiv o strategie pentru distribuţia acestora.

Tayfun Kahraman a spus că municipalitatea a pregătit deja o hartă a apelor subterane din Istanbul şi lucrează la un sistem care să asocieze aceste ape cu zonele de adăpost temporare.

La rândul său, Ibrahim Aslan, directorul departamentului de transformare urbană al municipalităţii din Esenler, a declarat că marea parte a fondului imobiliar din district a fost construită în perioada migraţiei din zonele rurale către metropole, în anii "70 şi "80, fără inginerie şi planificare corespunzătoare, iar vârsta medie a clădirilor din district este de 33 de ani.

Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter în 2019, cel mai mare din perioada mai recentă. Turcia a suferit cutremure devastatoare în trecut, inclusiv unul cu o magnitudine de 7,4, în Gölcuk, în 1999. Acesta a ucis peste 17.000 de locuitori din regiune. Turcia se numără printre cele mai active zone seismice din lume, fiind situată pe mai multe falii active, iar cea care are cel mai ridicat potenţial devastator este Falia Anatoliei de Nord (NAF), punctul de întâlnire a plăcilor tectonice anatoliene şi eurasiatice.

Guvernul turc a alocat două miliarde de dolari pentru proiecte de transformare urbană

Ministerul Mediului şi Urbanismului din Turcia derulează un proiect la nivel naţional care urmăreşte îmbunătăţirea standardelor de construcţie şi siguranţă pentru 689.658 de case, magazine şi birouri. În ultimii opt ani, ministerul a evacuat sau demolat 673.000 de asemenea unităţi imobiliare, în timp ce lucrările la structurile rămase continuă.

Guvernul a alocat peste 15 miliarde de lire turceşti (două miliarde de dolari) pentru proiecte de transformare urbană care privesc aproximativ 5 milioane de persoane din peste 1,3 milioane de unităţi locative. Operaţiunea îşi propune să asigure case sigure pentru cel puţin 45% din populaţie.

(Articol preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

06 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6915
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.7106

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro