Redeschiderea şcolilor, ziua decisivă

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 februarie 2021

Redeschiderea şcolilor, ziua decisivă

Autorităţile vor decide astăzi modul în care va fi reluată şcoala pe 8 februarie. Discuţiile sunt ample, iar părerile sunt împărţite. În ciuda unei impresii generale că toată lumea doreşte revenirea la modul clasic de învăţământ, mulţi profesori, care au refuzat şi vaccinarea, nu vor nici să revină în şcoli, de asemenea o parte dintre părinţi se tem pentru sănătatea copiilor lor şi ar dori să se rămână în scenariul online. Dinspre minister semnalul pare clar: revenire în unităţile de învăţământ.

Redeschiderea unităţilor de învăţământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educaţie, dar totul trebuie gândit şi făcut cu mare responsabilitate, atrage atenţia Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI): "Nu trebuie să uităm de implicarea fiecărui participant la actul educaţional pentru respectarea măsurilor sanitare; trebuie să evităm pe cât posibil apariţia unor noi focare, aşa cum s-a întâmplat în cazul Şcolii 28 din Capitală şi să avem grijă de colegii şi elevii care au boli cronice şi care sunt vulnerabili în faţa contaminării cu noul coronavirus. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţă pe această cale că va acorda întreg sprijinul membrilor săi şi nu numai, prin susţinerea unui plan coerent realizat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu Ministerul Sănătăţii". Pentru protecţia directă a angajaţilor din învăţământ şi a elevilor şi indirectă a familiilor acestora, FSLI solicită: asigurarea echipamentelor şi a produselor de dezinfecţie în toate unităţile de învăţământ din întreaga ţară; instruirea corectă a personalului care se ocupă de curăţenia unităţilor de învăţământ; vaccinarea personalului din educaţie cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin; gândirea unui plan coerent, bine pus la punct cu ajutorul cadrelor didactice, privind predarea materiei la zi, dar şi introducerea orelor remediale, astfel încât să nu asistăm la epuizarea elevilor, dar şi a personalului didactic; stabilirea unei linii suport în cadrul unităţilor de învăţământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoştinţelor la clasă; regândirea sistemului de teme pentru acasă, astfel încât elevii să beneficieze de timp suficient de relaxare; acordarea unei atenţii deosebite în clasele cu învăţământ simultan, în ceea ce priveşte recuperarea materiei din perioada şcolii online; susţinerea consilierilor şcolari în acordarea sprijinului necesar elevilor şi cadrelor didactice pentru reacomodarea în şcoli, dar şi în procesul de predare/învăţare care va aduce o perioadă cu mult stres; asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice şi elevii care vor continua şcoala online; pregătirea din timp a simulărilor şi examenelor naţionale şi asigurarea unui plan de rezervă dezbătut şi aprobat de partenerii sociali în cazul în care, din cauza pandemiei, s-ar putea reveni la şcoala online.

Simion Hancescu, preşedinte FSLI a declarat: "Am învăţat foarte multe lucruri în această perioadă de când învăţământul a funcţionat în condiţii speciale. Este necesară redeschiderea şcolilor, respectând cu stricteţe regulile impuse. Trebuie responsabilitate din partea conducerilor unităţilor de învăţământ, a cadrelor didactice, a elevilor şi a părinţilor. Subliniem că rolul părinţilor este foarte important dacă se deschid şcolile, având în vedere că este aproape imposibil ca unitatea de învăţământ să facă acea triere a elevilor la începerea cursurilor. Din cauza lipsei de personal, misiunea aceasta revine părinţilor, care pot observa la copiii lor dacă au probleme sau nu şi, dacă le au, să nu-i trimită la şcoală. Nu avem voie să greşim, pentru că nu ne putem juca nici cu sănătatea elevilor şi nici cu sănătatea angajaţilor din învăţământ. De asemenea, fac apel la factorii de decizie ca, în acest context, să nu trateze cu indiferenţă nevoile sistemului de educaţie şi să aloce sprijin, precum şi resursele financiare necesare ca să se poată reveni cât mai repede la o stare de normalitate în învăţământ. Guvernul României trebuie să înţeleagă, urmând exemplul din alte ţări că, în perioade de criză, aşa cum este cea pe care o traversăm acum, educaţia trebuie tratată responsabil, suplimentându-i fondurile şi nu îngheţându-le cum intenţionează".

Săptămâna trecută, ministrul Sorin Cîmpeanu afirma:"Discuţia din data de 2 februarie este determinantă pentru decizia de deschidere a şcolilor începând cu data de 8 februarie cu prezenţă fizică, conform scenariilor anunţate. Interesul major pentru deschiderea şcolilor al Ministerului Educaţiei şi nu numai se păstrează, ştiut fiind că nu este numai o întoarcere atât cât se poate la normalitate, dar este o posibilitate de a recupera ceea ce s-a pierdut şi s-a pierdut pe parcursul perioadei în care învăţământul s-a desfăşurat exclusiv online". Potrivit ministrului Educaţiei, dar şi premierului Florin Cîţu, discuţiile cu reprezentanţii miniterului Sănătăţii vor fi decisive în ceea ce priveşte luarea unei decizii.

Profesorii cu probleme medicale pot continua şcoala online, în cazul acestora fiind nevoie ca certificarea problemelor de sănătate să fie făcută de către un medic de medicina muncii, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a menţionat că şcolile trebuie să facă orarele în aşa fel încât aceste cadre didactice să aibă orele grupate într-o singură zi, în care şi elevii să facă şcoală de acasă. Conform ministrului Educaţiei, medicul de medicina muncii este cel care are competenţa de a declara un profesor inapt pentru prezenţa fizică: "Ţine de conducerea şcolii să asigure un orar specific, în aşa fel încât acele cadre didactice care nu pot veni la şcoală din motive medicale certificate să aibă orele grupate într-o singură zi, zi în care elevii să nu meargă la şcoală şi să continue online pentru acele situaţii în care profesorii au interdicţie de prezenţă fizică în şcoală".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro