REI Grup: Peste 800 milioane euro fonduri nerambursabile pentru investiţii în energie verde

F.D.
Companii / 12 februarie

Roxana Mircea, managing partner REI Grup

Roxana Mircea, managing partner REI Grup

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investiţii în proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piaţă în următoarele săptămâni, unde companiile vor putea creşte eficienţa energetică a fabricilor sau noi unităţi de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul ţării, arată datele REI, grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat.

Potrivit sursei citate, Fondul pentru Modernizare pune la dispoziţia companiilor un buget total de 815 milioane euro pentru investiţii în energie regenerabilă, atât într-o schemă dedicată eficientizării consumului, prin instalarea de panouri fotovoltaice (cu o alocare de 415 mil. euro), cât şi în producţia de energie verde din surse diverse (cu o alocare de 400 mil. euro).

"Este o ocazie unică deoarece alocarea este foarte generoasă, iar cererea din piaţă creşte într-un ritm accelerat. Fabricile, retailerii şi alţi consumatori nu pot rata această oportunitate, în contextul în care termenul de încetare a plafonării preţului la energie se apropie. Avem discuţii pentru proiecte mari şi foarte mari în producţia de energie verde şi suntem convinşi că banii proveniţi din comercializarea certificatelor de CO2 pot pune România pe harta marilor producători de energie regenerabilă din Europa", a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Ministerul Energiei a publicat pe parcursul lunii Ianuarie ghidurile consultative aferente ambelor apeluri (autoconsum şi producţie energie verde), cea mai mare parte a fondurilor fiind adresate investiţiilor cu panouri solare.

Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum - 415 mil. EUR

Companiile care solicită fonduri nerambursabile pentru propriul consum vor avea la dispoziţie un total de 415 milioane euro, din care mai mult de 85% sunt destinaţi investiţiilor în creşterea eficienţei energetice cu panouri solare, urmate de cele realizate prin energie eoliană (30 mil. euro) şi nu în ultimul rând hidro (25 mil. euro).

"În acest caz, vorbim de un standard de cost de 1 milion euro pentru proiecte de sub 1 MW şi de 500.000 euro pentru cele cu putere instalată de peste 1 MW. Recomandăm companiilor, în cazurile în care depăşesc cu puţin 1 MW putere instalată, să solicite 0,99 MW pentru a beneficia de un grant mai mare. Estimăm că pentru proiectele de până într-un MW un grant de circa 350-375.000 euro, iar la peste 1 MW de doar 250-300.000 de euro/MW. În plus, companiile trebuie să prezinte 12 facturi consecutive şi strict pe baza acestor facturi se calculează şi puterea instalată a noii centrale fotovoltaice", a precizat Roxana Mircea.

Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile - 400 mil. EUR

Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice care injectează în reţea energie vor beneficia de un standard de cost maximal de 500.000 euro.

Bugetul total estimat se ridică la 400 milioane euro, dintre care 200 milioane euro pentru energie solară, energie eoliană (100 mil. EUR) şi energie hidro (100 mil. EUR).

"Companiile care vor solicita sprijin nerambursabil de 100-150.000 EUR/MW ar putea fi câştigătoare sau grantul chiar ar putea scădea la 60-70.000 euro dacă vor câştiga 10 proiecte mari, de 250-300 MW, şi vor consuma tot bugetul de 200 milioane euro alocat energiei solare", a mai adăugat Roxana Mircea, care a subliniat că şi în acest caz se va aplica principiul "cine solicită cel mai puţin euro/MW".

Solicitanţii eligibili, în cazul ambelor apeluri, pot fi atât start-up-uri, microîntreprinderi, IMM, dar şi întreprinderi mari, iar un proiect de investiţii va beneficia de un maximum de 20 milioane euro/investiţie:

Condiţii cheie pentru aplicanţi:

Societăţile aplicante trebuie să aibă activitatea privind producerea de energie electrică - clasa CAEN 3511 - Producţia de energie electrică, înscrisă în Statutul societăţii drept activitate principală sau secundară;

Întreprinderile nou-înfiinţate trebuie să aibă capital social subscris vărsat de min. 100.000 lei;

La depunerea proiectului este necesar Studiul de fezabilitate;

"Recomandăm tuturor companiilor să demareze pregătirea documentaţiei cu maximă celeritate, cu proiectanţi autorizaţi, cu experienţă, şi consultanţi care dau garanţia implementării proiectelor cu succes. Proiectele odată depuse la Ministerul Energiei pot fi implementate, se pot monta centralele fotovoltaice, însă numai după derularea unei proceduri de achiziţie ce urmează instrucţiunile transmise de Autoritate", a mai punctat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Etapele derulării proiectului:

se stabileşte care este dreptul real asupra terenului (proprietate, concesiune, superficie);

se elaborează studiile geo-topo;

se solicită un certificat de urbanism;

se depune solicitare la Ministerul Mediului.

Important! Studiile de soluţie se efectuează de către companii autorizate de distribuitorii de energie şi durează aproximativ 4-6 luni elaborarea lor, iar un ATR (Aviz tehnic de racordare) pentru proiecte de sub 5 MW poate dura între 9 până la 12 luni.

REI Grup: Proiecte de peste 1.000 MW, în pregătire, pe viitoarele sesiuni din programul "Fond pentru Modernizare".

Programul "Fondul pentru Modernizare" a debutat în luna noiembrie a anului trecut, odată cu sesiunea dedicată sectorului agriculturii, unde fermierii au putut accesa 150 milioane euro din cei peste 500 milioane euro puşi la dispoziţie de MADR. Spre finalul anului a fost lansată şi sesiunea dedicată autorităţilor publice, unde exerciţiul a fost unul competitiv, pe principiul "primul venit - primul servit".

Peste 700 de primării şi consilii locale au depus proiecte în prima zi a sesiunii, unde echipa REI a reuşit să asigure o cotă importantă din proiecte, de peste 20% dintre acestea.

Pentru cele două apeluri de proiecte care ar trebui să se deschidă pe parcursul lunii martie, pentru o perioadă de circa 3 luni, echipa REI are deja în pregătire peste 200 de proiecte a căror valoare totală instalată depăşeşte 1.000 MW.

"Credem că domeniul energiei regenerabile are un potenţial uriaş de dezvoltare în România, în special datorită amplasării ţării noastre şi a reliefului care ne ajută. Cererile pentru atragerea de fonduri nerambursabile au crescut de la o zi la alta şi de la o sesiune la alta. Am început deja să lucrăm cu sute de companii care vor instala peste 1.000 MW capacitate nouă de energie, în special generată de panourile fotovoltaice. Colaborăm cu cei mai buni proiectanţi din România şi asta ne dă garanţia că vom reuşi să ducem la bun sfârşit toate proiectele în care suntem implicaţi", a punctat Roxana Mircea.

REI Grup: Peste 500 MW şi peste 250 de proiecte depuse în ultimii doi ani pentru proiecte de energie

Un număr de peste 250 de proiecte au fost depuse cu succes în ultimii doi ani de echipa REI în domeniul energiei regenerabile, atât pentru companii cât şi pentru instituţii publice, fiind lider pe piaţa serviciilor de consultanţă în acest sector.

"Am reuşit să atingem o medie de 20% proiecte depuse pe toate schemele dedicate finanţărilor în domeniul energiei regenerabile, atât pe schemele din PNRR sau prin POIM pentru companii cât şi cele pentru Unităţile Administrativ Teritoriale sau cele dedicate fermierilor", a mai adăugat Roxana Mircea.

La finalizare, cele peste 250 de proiecte intermediate de echipa REI vor aduce pe piaţa de energie peste 500 MW capacitate nouă instalată.

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb