Reuters: "Noul Guvern al Portugaliei este decis să privatizeze compania aeriană de stat TAP"

T.B.
Politică / 11 aprilie

Reuters: "Noul Guvern al Portugaliei este decis să privatizeze compania aeriană de stat TAP"

Noul Guvern minoritar portughez a anunţat că va menţine bugetele echilibrate, va continua reducerea nivelului datoriei ţării şi va finaliza procesul de privatizare a companiei aeriene de stat TAP, planificat de mult timp, transmite Reuters.

Sub precedenta administraţie a socialiştilor, Portugalia a reuşit să raporteze un excedent bugetar peste aşteptări, de 1,2% din PIB în 2023, de la un deficit de 0,3% din PIB în 2022, conform sursei. În timp ce socialiştii prognozau un excedent bugetar de 0,2% din PIB anul acesta, noul Guvern nu a dat publicităţii previziuni specifice. De asemenea, autorităţile nu au precizat dacă vând o participaţie sau toate acţiunile deţinute la TAP. Actualul premier, Luis Montenegro, declara în decembrie că intenţionează să privatizeze complet operatorul aerian, adaugă sursa.

Precedentul Guvern aprobase în septembrie vânzarea a cel puţin 51% din TAP, dar procesul a stagnat. Mari companii europene - IAG (proprietarul British Airways), Lufthansa şi Air France-KLM - şi-au exprimat interesul în preluarea TAP, notează agenţia de presă menţionată.

TAP are peste 11.000 de angajaţi, deţine peste 90 de aeronave care zboară pe mai mult de 80 de destinaţii, mai ales în Europa, Brazilia, Statele Unite şi Africa, potrivit Reuters.

Guvernul portughez este acţionar unic la TAP, companie care a trecut printr-un proces de restructurare, în cadrul unui plan de salvare în valoare de 3,2 miliarde de euro, aprobat de Bruxelles, conform aceleiaşi surse.

Săptămâna aceasta ar urma să fie dezbătut în Parlament programul legislativ al Executivului, care include de asemenea reduceri de taxe pentru familii şi companii, pensii şi salarii mai ridicate pentru poliţişti, profesori şi doctori, transmite sursa.

Analiştii se aşteaptă ca primul test semnificativ al noului Guvern să fie spre finalul anului, la prezentarea proiectului de buget pentru 2025. Dacă acesta nu va fi aprobat, ar putea fi declanşate alegeri anticipate în Portugalia, notează Reuters.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb