REVISTA PRESEI 04.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 4 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 04.04.2017

ADEVARUL

Bloomberg: Economia cu cea mai mare creştere din UE are nevoie de leucoplast

Economia cu cea mai mare creştere din Uniunea Europeană are nevoie de un leucoplast, scrie Bloomberg într-un articol despre bugetul de stat al României din 2017, precizând că peticirea bugetului semnalează veşti proaste pentru România. Zguduit de proteste anticorupţie, Guvernul României devine creativ pentru a-şi îndeplini promisiunile pe care le-a făcut votanţilor, arată publicaţia. Prim-ministrul Sorin Grindeanu nu îndrăzneşte să se abată de la tăierile de taxe pe care partidul său le-a promis înainte de a câştiga alegerile din decembrie. Dar să plătească pentru ele se dovedeşte a fi complicat. Soluţia? Firmele deţinute de stat trebuie să crească plăţile de dividende cu o cincime, pentru a uşura povara care atârnă asupra bugetului.

Noile radare, spaima şoferilor vitezomani

Poliţia declară război vitezomanilor. Sute de şoferi au fost obligaţi numai în ultimele zile să predea permisele de conducere după ce au fost surprinşi de radar conducând cu viteze mult prea mari. "De vină" sunt noile radare ultraperformante intrate în dotarea Poliţiei anul trecut. Acum, Poliţia a iniţiat o nouă licitaţie pentru achiziţia altor 50 de radere de ultimul tip. Numai în ultimele zile, sute de şoferi care au confundat drumurile publice cu pistele de curse au fost obligaţi să predea pentru o lungă perioadă de timp permisele de conducere. Recordul de viteză în localitate îl deţine în acest moment un bucureştean, surprins în week-end, pe o stradă din Capitală, conducând cu 103 kilometri la oră, pe un sector de drum cu limită de 50 km/h.

România extraterestră

Câteva zeci de persoane s-au adunat, sâmbătă, în sala de conferinţe a unui hotel din Bucureşti pentru a pune la cale primirea civilizaţiei extraterestre pe meleaguri româneşti. Îşi spun raelieni, de la întemeietorul acestei religii, Rael - un francez despre care se zice că a fost răpit de extratereştri în 1973 şi apoi readus pe Pământ. Sunt 40 de raelieni activi în România, dar mişcarea ia amploare pe grupurile de pe Facebook. Oameni părăsiţi de toate speranţele religioase dau like şi se aruncă în braţele Elohimilor din spaţiul cosmic. Raelienii cred că extratereştrii au creat omul în laboratoarele lor spaţiale şi-apoi l-au lăsat să-şi facă de cap pe Terra. Raelismul - o religie OZN, o construcţie atât de aiuritoare încât adepţii ei au ales ca simbol al crezului lor steaua lui David în mijlocul căreia se află o svastică. Acum, misiunea raelienilor este să le construiască făuritorilor lor un templu, o ambasadă.

Explozie la metroul din Sankt-Petersburg

O explozie s-a produs în metroul din Sankt-Petersburg şi s-a soldat cu 10 morţi şi cel puţin 37 de răniţi, printre aceştia fiind şi copii, potrivit presei ruse, care citează Comitetul Naţional Antiterorist. Preşedintele Vladimir Putin, care se află la Sankt Petersburg pentru întrevederea cu omologul belarus Alexander Lukaşenko, a declarat că sunt luate în calcul toate ipotezele, inclusiv pista teroristă.

România a avut a cincea flotă de pescuit a lumii

În ultimul sfert de secol, producţia de peşte a României a scăzut de la 100.000 de tone pe an la mai puţin de 11.000 de tone pe an. În acelaşi timp, necesarul de consum a ajuns să fie acoperit în proporţie de 92% din importuri, deşi ţara noastră are o suprafaţă de luciu de apă impresionantă: peste o jumătate de milion de hectare. Practic, cu largul concurs al autorităţilor statului, România a reuşit ca, în numai un sfert de secol, să piardă 95% din producţia de peşte, să piardă toată flota de pescuit şi să ruineze toate fabricile de conserve. Costurile acestui dezastru sunt estimate la circa trei miliarde de euro, dintre care aproape un miliard de euro înseamnă doar valoarea flotei de pescuit oceanic.

Tudorel Toader: Voi dispune un audit extern la Parchetul instanţei supreme, DNA şi DIICOT

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni seară, la Antena 3, că va dispune un audit extern la Parchetul instanţei supreme, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizat şi Terorism (DIICOT), pentru a analiza activitatea procurorilor. El a adăugat că va declanşa auditul într-un timp pe care nu l-a stabilit. "După o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru, un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public, DNA, DIICOT şi Înalta Curte", a precizatToader. Ministrul Justiţiei a mai spus că auditul va stabili, între altele, numărul de dosare pe care le are fiecare procuror, termenele de soluţionare, numărul de cazuri reclamate la CEDO, numărul de cetăţeni care au stat în închisoare pe nedrept.

Monica Pop, pusă sub acuzare de DNA

Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, urmărită penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, spune că are o rezoluţie din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care arată că nu este în incompatibilitate şi că s-a ajuns în această situaţie după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu s-ar fi răzbunat pe ea pentru că l-a contrazis. Potrivit unui comunicat DNA, Monica Pop, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice - Bucureşti, la datele de 13 iunie 2003, 25 octombrie 2007, 1 decembrie 2007 şi 29 noiembrie 2012, ar fi încheiat, cu încălcarea legislaţiei primare, patru acte adiţionale la un contract de închiriere ce fusese încheiat anterior, cu o societate comercială.

Sheraton Întâiul - A fost odată Howard Johnson

Lanţul hotelier Starwood & Resorts intră pe piaţa din România cu brandul Sheraton, după ce a semnat un contract de franciză cu Grand Plaza Hotel, fostul Howard Johnson din Bucureşti. Contractul de franciză marchează astfel startul procesului de conversie a celor 270 de camere existente în cadrul Grand Plaza Bucureşti către un nou hotel Sheraton, au declarat agenţiei Mediafax reprezentanţii celor două companii hoteliere. Starwood este un integrator complet, la nivel de proprietate de operare şi francizare pentru hoteluri, staţiuni şi reşedinţe, cu mărci precum Sf. Regis, Luxury Collection, W, Westin, Le Meridien, Sheraton, Four Points by Sheraton, Aloft şi Element. Grand Plaza Hotel este proprietarul şi compania care operează Grand Plaza Hotel, fostul hotel Dorobanţi din Bucureşti.

Relaţiile dintre avocaţi şi clienţi primesc "superimunitate"

Legea "superimunităţii" avocaţilor a intrat în vigoare. Actul normativ interzice procurorilor să mai ridice înscrisuri de la avocaţi ori să dispună confiscarea unor probe, precum corespondenţa dintre client şi apărător. Specialiştii în Drept spun că provederile controversate din proiectul de lege au fost eliminate, iar actul normativ în forma actuală răspunde exigenţelor legislaţiei europene. Modificările la Legea 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat au fost publicate în Monitorul Oficial, iar la sfârşitul săptămânii trecute au intrat în vigoare. Proiectul a primit votul final în Parlament încă de toamna trecută, numai că preşedintele nu l-a putut promulga mai devreme, întrucât Guvernul a făcut o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la modificările adoptate.

BANCHERUL

Topul celor mai ieftine carduri de debit

Costul unui card de debit emis de băncile româneşti variază foarte mult, de la 9,5 lei la aproape 70 de lei, reiese dintr-o analiza realizata de Ghiseulbancar.ro, care a luat in calcul ofertele standard (necondiţionate de încasarea veniturilor sau de includerea un diverse pachete de produse) ale celor mai importante 20 de bănci româneşti. Au fost analizate un număr de 10 comisioane aferente cardurilor de debit, care au fost însumate pentru a se obţine un cost total. După cum se ştie, un card de debit funcţionează ataşat la un cont curent, pentru care majoritatea băncilor, cu excepţia BCR, Banca Transilvania (BT), Libra Bank si Banca Feroviara, încasează un comision lunar. Cel mai mare este la BRD: 4,2 lei. Însă cel mai mare cost al utilizării unui card de debit este pentru retragerea de bani de la bancomatele (ATM-urile) altor bănci decât cele care au emis respectivul card.

COTIDIANUL

România, în topul mondial al declinului demografic

România este una din ţările cu cea mai înaltă rată a declinului demografic, conform unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Un raport lansat recent arată că ţara noastră ocupă locul al 18-lea într-un top unde află alături de state precum Siria, Moldova, Bulgaria, Estonia, Ucraina, Letonia, Muntenegru, Africa de Sud, Serbia, Lituania, Slovenia sau Ungaria. Aceste ţări se confruntă şi se vor confrunta cu scăderea natalităţii, cu exodul de populaţie către alte orizonturi. Raportul ONU arată că populaţia lumii va ajunge la 9,7 miliarde de oameni înainte de 20150 şi la 11,5 milarde până în 2100. Scăderea bruscă a populaţiei ridică probleme în ceea ce priveşte stabilitatea economică, armonia comună, identitatea global. La noi, cele mai grave probleme se vor ivi în educaţie, piaţa muncii şi în sistemul de pensii.

Performanţa pe care o anunţă Bursa de Valori Bucureşti

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat cel mai bun prim trimestru din ultimii şapte ani, în perioada ianuarie - martie 2017, în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii (212.000), consemnând, totodată, cu o valoare totală tranzacţionată de 2,4 miliarde lei, cel mai bun prim trimestru din ultimii 6 ani, potrivit raportului lunar al BVB transmis AGERPRES."Valoarea de tranzacţionare înregistrată în piaţa reglementată la vedere a BVB în martie 2017 a depăşit 1,2 miliarde de lei, nivel dublu comparativ cu martie 2016.

Noii miniştri, unşi. Iohannis, fără cuvinte

Noii miniştri ai Mediului şi pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, respectiv Viorel Ilie, au depus jurământul luni după-amiază la Palatul Cotroceni într-o tăcere deplină. Contrar uzanţelor, după depunerea jurământului, preşedintele Klaus Iohannis nu a mai ţinut un discurs. După terminarea ceremoniei, consilierul de stat Gheorghe Angelescu a anunţat că s-a încheiat ceremonia, iar Iohannis s-a îndreptat către preşedinţii Parlamentului, premier şi miniştrii pentru a da mâna cu ei. Klaus Iohannis a fost abordat în timpul salutului de către Liviu Dragnea, cu care a avut o scurtă conversaţie.

CURENTUL

Funcţionarii IICCMER se ceartă între ei deşi n-au fost în stare să descopere decât 8 călăi comunişti. Restul sunt bine, mersi

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc s-a înfiinţat în anul 2005 şi de 12 ani cheltuieşte bani publici pentru a "identifica responsabilii aparatului de decizie din domeniul propagandei comuniste, responsabilii pentru actele administrative şi deciziile economice care au generat manifestări ale represiunii în viaţa socială şi culturală, de la cartelarea hranei zilnice până la limitarea accesului la informaţie, artă şi cultură, prin acte de cenzură", "prezintă activiştii de partid, ofiţerii şi magistraţii care lucrau în cadrul aparatului de represiune şi identifică abuzurile şi crimele săvârşite, ordonate sau inspirate de către aceştia". Ce rezultate concrete a avut IICCMER? Ioan Ficior şi Alexandru Vişinescu au fost condamnaţi la câte 20 de ani închisoare pentru faptele din timpul cât aceştia erau comandaţi de penitenciare pentru crime împotriva umanităţii.

CURIERUL NATIONAL

Se uniformizează taxele locale?

Guvernul a elaborat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului finanţelor publice locale. Prin aplicarea acestui Cod se urmăreşte creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit alocate bugetelor locale, de la 71,5%, în prezent, la 100% din 2018. Bugetele locale vor fi reechilibrate, astfel încât "fiecare unitate administrativ-teritorială să beneficieze de un buget minim de 750 lei/capita, buget care ar asigura funcţionarea fiecărei unităţi administrativ-teritoriale".

Şomajul a crescut puţin în februarie, faţă de ianuarie

Tinerii şomeri absolvenţi de liceu sunt mai numeroşi decât absolvenţii de şcoală generală. În luna februarie 2017, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,4% (acelaşi nivel din luna anterioară), a transmis luni INS. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani),din luna februarie 2017 a fost de 489.000 persoane, în creştere cu 1.000 de şomeri faţă de ianuarie 2017, dar în scădere faţă de februarie 2016, când România avea 568. Interesant este că la grupa de vârstă de sub 25 de ani, numărul absolvenţilor având la bază liceul este mai ridicat decât cei cu studii primare sau gimnaziale, fiind singura categorie de vârstă în care acest fenomen e prezent.

Merkel: Imigranţii trebuie să respecte şi să înţeleagă valorile liberale ale Germaniei

Cancelarul Angela Merkel susţine că refugiaţii din Germania trebuie să respecte toleranţa, deschiderea şi libertatea religioasă, în timp ce membrii de rang înalt din partidul său au cerut o interdicţie privind finanţarea externă a moscheilor, scrie Reuters. Merkel, care va spera la un al patrulea mandat de cancelar în ceea ce este aşteptată a fi o alegere strânsă în septembrie, s-a "zbătut" pentru a permite intrarea a mai mult de un milion de refugiaţi în Germania, în ultimii doi ani.

Carnea de porc se scumpeşte substanţial

Preţul cărnii de porc va creşte în medie cu 15%-30%, începând cu luna aprilie 2017, susţin procesatorii de carne reuniţi în Asociaţia Română a Cărnii (ARC), într-un comunicat. Potrivit acestora, comparativ cu ultimii doi ani, în trimestrul I 2017, preţul mediu de achiziţie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de 2016 şi cu 12% mai mare faţă de 2015. Referitor la piesele tranşate, "o creştere substanţială se constată la categoria piept de porc, unde preţul de tranzacţionare în ultimele 12 luni a înregistrat o creştere de +40%, dar şi la jambon +25%, precum şi la alte piese rezultate din tranşare", mai arată producătorii de mezeluri şi alte produse din carne. Printre cauzele care au dus la creşterea preţului cărnii de porc la nivel european se numără creşterea semnificativă în 2016 a exportului de carne de porc în ţările asiatice, în special în China, Japonia şi Hong Kong.

Trump se declară pregătit "să rezolve" singur problema nord-coreeană

Preşedintele american, Donald Trump, afirmă că este pregătit "să rezolve" singur problema nord-coreeană, fără ajutorul Chinei. Afirmaţiile lui Trump, citate de Financial Times, vin cu câteva zile înainte de vizita la Washington a omologului său chinez, Xi Jinping, scrie Agerpres. "În cazul în care China nu va rezolva Coreea de Nord, vom face noi acest lucru", a declarat preşedintele american. Întrebat dacă este posibil ca Statele Unite să acţioneze singure, fără să aştepte ajutorul Chinei, Donald Trump a răspuns: "Absolut", fără să ofere mai multe detalii.

EVENIMENTUL ZILEI

De ce nu se construiesc autostrăzi în România

După urmele de urs şi lilieci descoperite pe aliniamentul autostrăzii Lugoj-Deva, lucrare ce se poate finaliza abia în anul 2020, proiectul autostrăzii Sibiu-Piteşti s-a împotmolit din cauza reptilelor, amfibienilor, gândacilor şi a unor specii de păsări. Pentru toate aceste vieţuitoare, Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii, trebuie să creeze anumite condiţii de protecţie şi conservare.

Guvernul României a DECIS. Se schimbă CODUL PENAL privind abuzul în serviciu

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat că Guvernul României nu va renunţa la modificarea Codului Penal în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu. Acest anunţ făcut de ministrul Justiţiei a fost făcut după ce Curtea Constituţională a stabilit contrar. "Discutam cu colegii mei proiectul de lege pe care mâine îl trimitem la Guvern, pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală, în acord cu deciziile CCR. Vă rog să facem deosebire între obligaţia pe care legiuitorul o are de a modifică legislaţia în acord cu deciziilor CCR şi obligaţia de transpune în legislaţia naţională o directiva europeană.

Rămâne un mister cum a activat Clubul Sportiv al Armatei Steaua

Adrian Mititelu, fostul patron al echipei Universitatea Craiova, a publicat, ieri, mai multe documente, care arată că printr-un ordin emis de Ministerul Justiţiei, în 1992, echipele departamentale ar fi trebuit să-şi schimbe statutul şi să să fie reorganizate în societăţi comerciale. La Steaua, schimbarea a avut loc abia în 1998, atunci când "roş-albaştrii" au ieşit de sub umbrela MApN. "Ordinul Ministrului Sportului nr.292/1992. In urma acestui act normativ se confirma faptul ca cluburile de fotbal au fost obligate sa se organizeze in asociatii in baza legii nr.21/1924 sau ca societati comerciale in baza legii nr.31/1990. In situatia in care aceste cluburi nu indeplineau aceste conditii nu mai puteau participa in Divizia Nationala si Divizia A ( Liga I si Liga II).

Cum face PNL opoziţie: Guvernul să-şi asume răspunderea pe legea salarizării unice

Chiar dacă liberalii anunţau, în februarie, că vor depune în Parlament un proiect de lege care să pună capăt inechităţilor din domeniul salarizării bugetare, acum ei pasează responsabilitatea Guvernului Grindeanu. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a solicitat, luni Executivului să îşi asume răspunderea pe Legea salarizării unitare. În opinia Ralucăi Turcan, Executivul ar trebui să-şi angajeze răspunderea pe legea salarizării unitare, în condiţiile în care a fost o promisiune de campanie a social-democraţilor.

JURNALUL NATIONAL

Dragnea: "Rezultatele economice sunt mai bune decât ne aşteptam"

Liviu Dragnea a vorbit în premieră în emisiunea Punctul de întâlnire despre rezultatele economice din primul trimestru al acestui an. "Rezultatele economice sunt mai bune decât ne aşteptam. După 20 aprilie prezentam datele oficiale. Comparativ cu 2016, sunt mult mai bune "Oamenii au luat în serios programul e guvernare, orice cuvânt, orice expresie este luată în serios. Eu sunt convins că premierul îi va convinge să vorbească serios. Procentul de 56% ca anvelopa salarială până în 2020. (...) Veniturile nu vor fi mai mici decât cele pronunţate. Nu vom avea probleme din privinţa asta, legislatia care ne va ajuta este aproape de finalizare, aşa cum şi legea prevenţiei. Toată această legislatie este în calendar. Au fost luni în care guvernul s-a aşezat, iar programul de guvernare a funcţionat. Eu nu mai am temere", a declarat Livu Dragnea la Antena 3.

Samsarii de puncte ANRP, prezenţi şi în conducerea marilor companii de stat

Despăgubirile acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au creat un business privat cu sutele de milioane de euro din bani publici. Băieţii deştepţi au profitat şi de această oportunitate, înfiinţând o piaţă de tranzacţionare perfect legală, pe care nu au loc considerente de ordin etic. Fondul Alpha Quest a cumpărat până acum 150 de milioane de puncte de despă­gubire, pentru care va încasa de la stat o sumă identică, în lei. O super afacere, din moment ce punctele sunt achiziţionate la jumătate de preţ, respectiv 0,5 lei punctul. Strategia fondului Alpha Quest este simplă: cumpără cu 0,5 lei punctul de despăgubire de 1 leu, bazându-se pe faptul că românii preferă să primească pe loc o sumă mai mică de bani, în acest caz chiar jumătate, decât să aştepte cinci ani, atât cât îi ia statului să le plătească în rate.

Centrala de la Cernavodă, cea mai sigură din lume

Un cutremur major este iminent în România, o spun tot mai multe voci autorizate. Şi, pentru că vorbim deja în termeni de "când", nu "dacă", este bine de ştiu cât de pregă­tite sunt autorităţile. Una din puţinele veşti bune vine de la Cernavodă. Centrala nucleară este printre cele mai sigure din lume şi, chiar şi în eventualitatea unui cutremur extrem de puternic, de 8 grade Richter, nu ne va expune unei apocalipse nucleare. Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, este convinsă că cele două unităţi nucleare vor rezista fără probleme unui cutremur de 8 grade Richter:

NATIONAL

Dragnea executa oamenii DNA!

Sfătuit de către consilierii săi strategici, Liviu Dragnea s-a decis să treacă la "next level" al războiului pe viaţă si pe moarte pe care îl poarta pe "frontul Justiţiei". Aşa că, in timp ce forţează victimizarea in ieşirile sale publice unde bate moneda pe ideea, de altfel destul de veridică, potrivit căreia dacă sistemul îl "dezechilibrează" pe el, asta înseamnă implicit dezechilibrarea PSD-ului si a Guvernului, Dragnea mută fulgerător si loveşte acolo unde doare mai tare ce a mai rămas din "binom". Preşedintele PSD este gata sa treacă la un contraatac năprasnic, din "vânat" transformându-se peste noapte in "vânător". El a întocmit o "listă neagră" cu numele câtorva zeci de şefi din diverse structuri guvernamentale, care ar fi făcut ravagii prin furnizarea de informaţii preţioase anumitor structuri de informaţii si, de aici mai departe, procurorilor anticorupţie.

Bruxelles impune "omerta" la Guvern!

Poliţiştii de frontiera prind tot mai mulţi "refugiaţi" ilegali la graniţele tării, dar in urma "prelucrărilor" informative venite de la Bruxelles, autorităţile româneşti ezită tot mai mult să facă publice noile "capturi". Astfel ca dimensiunile acestui fenomen infracţional care ne afectează tot mai profund sunt ţinute "la secret". Apoi, zilele trecute, la Gheorgheni ar fi avut loc un nou episod sângeros din războiul care se poartă in inima Transilvaniei intre minoritarii maghiari si "hoardele" titaneşti din zonă. Iar scenariul s-a repetat si de aceasta dată, după ce ţiganii ar fi furat de la o familie vârstnica de maghiari, conaţionalii acestora din urma pornind de unii singuri sa-si facă dreptate. Din nou s-a recurs însă la o muşamalizare de urgenta.

Otomani vs Cruciaţi

Criticile împotriva UE sunt in centrul temelor de campanie ale lui Erdogan pentru referendumul constituţional din Turcia. Erdogan ii acuză pe liderii europeni că ii susţin pe opozanţii săi. In tipul unui miting, duminică, in capitala Turciei, Erdogan a evocat refuzul cu care este întâmpinată Turcia, de 54 de ani, in demersul sau de aderare la UE. Previzibil, el a evocat întâlnirea dintre Papa Francisc si şefii de stat si de guvern din 24 martie, la Roma, cu ocazia celei de-a 60-a aniversare a creării UE. "Toţi liderii UE au mers la Vatican si l-au ascultat supuşi pe papa. Înţelegeţi acum de ce, timp de 54 de ani, ei nu au admis Turcia in UE? Este foarte clar, este o Alianţă a Cruciaţilor. Dar in 16 aprilie (ziua referendumului constituţional din Turcia) vom trebui sa reevaluam aceasta situaţie", a spus Erdogan.

ROMANIA LIBERA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: Laura Codruţa Kovesi merită titlul de doctor

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, merită titlul de doctor în Drept, deoarece teza acesteia este una consistentă, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la postul de televiziune Antena 3, menţionând că are "cugetul împăcat" cu faptul că a făcut parte din comisia care a conferit acel titlu. "Vă voi dezamăgi spunându-vă: da, merită. Sunt programele astea antiplagiat sau de descoperire a plagiatului. Acolo şi dacă pui în domeniul juridic denumirea marginală a unui text, îţi spune că este copiat. Dacă pui un text de incriminare, un alineat, zice: ai copiat. Sigur că l-ai copiat, că doar nu înlocuieşti tu textul de lege", a spus el.

Turcia: 45 de judecători şi procurori au fost demişi, luni, din funcţie

45 de judecători şi procurori turci au fost demişi, luni, acesta fiind un nou episod al epurării operate în domeniul justiţiei după lovitura de stat eşuată, din iulie anul trecut, a informat media turcă de stat, preluată de AFP, potrivit Agerpres. Guvernul îi acuză pentru tentativa de puci pe adepţii clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA. Gulen a fost cândva un aliat al lui Erdogan, dar a intervenit o ruptură între cei doi în ultimii ani. Gulen neagă acuzaţiile referitoare la puci. Potrivit cotidianului Hurriyet, peste 4.000 de procurori şi judecători au fost demişi din iulie pe motiv de presupuse legături cu mişcarea lui Gulen, denumită de autorităţile de la Ankara "organizaţia teroristă Fethullah".

Preşedintele Donald Trump laudă "munca fantastică" depusă de omologul său egiptean

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat, luni, că sprijină administraţia condusă de omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, despre care a spus că a realizat "o muncă fantastică" într-un context "foarte dificil", şi a promis o cooperare militară sporită între cele două ţări, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres. "Îl susţinem puternic pe preşedintele al-Sissi (...) Susţinem clar Egiptul şi poporul egiptean. Aveţi, atât în Statele Unite, cât şi în mine, un mare prieten şi un mare aliat", a declarat Trump, din Biroul Oval, unde l-a primit pe preşedintele Egiptului, care efectuează prima sa vizită la Casa Albă de la sosirea la putere. Această vizită a lui al-Sissi la Casa Albă este prima a unui preşedinte egiptean din anul 2009, menţionează EFE.

ZIARUL FINANCIAR

Fraţii Pavăl au intrat în clubul miliardarilor în euro cu retailerul de bricolaj Dedeman

Dedeman a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 5,25 mld. lei (1,17 mld. euro), devenind prima companie antreprenorială românească ce intră în categoria businessurilor care rulează peste 1 mld. euro anual. Dedeman Bacău, cea mai mare companie antreprenorială din Ro­mânia, controlată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, a in­trat "accelerat" în "clubul" miliardarilor, depăşind deja pragul de un miliard de euro business pe piaţa locală şi urcând cu peste 20% faţă de anul anterior la 1,17 mld. euro sau 5,25 mld. lei, potrivit datelor companiei. "Pentru anul 2017 ne-am propus o creştere de 7% a cifrei de afaceri", a spus Dragoş Pavăl. Dragoş Pavăl, 50 de ani, a fost primul din cei doi fraţi care a intrat în afaceri, in anul 1992, când a deschis un magazin de 16 metri pătraţi într-un spaţiu închiriat într-un cartier din Bacău.

Cel mai sumbru scenariu pentru Germania: un război comercial cu SUA pe cale de a se materializa

Washingtonul foloseşte acum artileria grea. La mai puţin de 24 de ore după ce secretarul american al Comerţului Wilbur Ross a anunţat planul administraţiei Trump de a impune taxe vamale pe importurile de oţel, Germania a reacţionat: ministrul german al afacerilor externe Sigmar Gabriel are în vizor măsuri juridice. Germania şi SUA s-ar putea afla în pragul unui război comercial, scrie Handelsblatt. Este oficial de-acum, remarcă cel mai mare ziar financiar german. Discursul anticomerţ al lui Donald Trump se va traduce în taxe vamale usturătoare pe importurile de oţel din Europa şi Asia. Wilbur Ross a anunţat la finalul săptămânii trecute planuri de impunere a unor taxe vamale de până la 148% pe importuri provenind din Franţa, Germania, Japonia şi Taiwan.

Piaţa valutară a încheiat primul trimestru din 2017 cu un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,75 mld. euro, în creştere faţă de 2016

Piaţa valutară s-a mai dezmorţit în primul trimestru din acest an, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor ajungând la 1,75 mld. euro, în creştere faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,5 mld. euro, reiese din datele Băncii Naţionale. Volumele medii zilnice tranzacţionate pe piaţa valutară sunt însă în continuare la nivelul din anii de criză, când economia se zbătea în recesiune, cu toate că în ultimii ani România a fost pe podiumul european la ritmurile de creştere economică. În fiecare zi lucrătoare din luna martie, jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de circa 1,6 mld. euro, în creştere cu 162 mil. euro faţă de aceeaşi lună din 2016. Însă, nivelul operaţiunilor derulate în martie a fost în scădere atât comparativ cu vârful din februarie 2017, de 1,9 mld. euro, cât şi faţă de nivelul din ianuarie, de 1,74 mld. euro.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro