REVISTA PRESEI 15.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 15 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 15.09.2017

ADEVARUL

Reuters: Visul transilvănean, antidotul lui Juncker pentru coşmarul Brexitului

Transilvania nu este ideea tuturor pentru un weekend distractiv pentru a uita un divorţ dureros, dar exact acest lucru le-a prescris preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderilor UE pentru a trece peste tristeţea Brexit, scrie Reuters, explicând motivele pentru care liderul Executivului UE a propus organizarea unui summit la Sibiu. Sibiu, pitorescul oraş istoric al etnicilor germani din România, ar fi exact locul unde cei 27 de lideri rămaşi în UE îşi vor afişa public unitatea sâmbătă, 30 martie 2019, le-a spus liderul CE europarlamentarilor miercuri, în discursul său anual despre starea Uniunii. Propunerea sa, pentru un bloc mai unit, fără Marea Britanie, este privită cu scepticism de multe guverne.

Cazul Goţiu: mârlanii nu au compasiune

Pumnul nu este un argument. Este expresia supremă a neputinţei raţiunii în faţa instinctului animalic. Un om loveşte atunci când raţional şi-a pierdut conştiinţa propriei umanităţi. Agresiunea fizică care l-a avut victimă pe senatorul Mihai Goţiu este un caz extrem de grav. Episodul recent, care i-a avut ca protagonişti pe senatorul Mihai Goţiu şi Gâdea&Co este încă un exemplu că liderii USR nu găsesc înţelepciunea necesară pentru a rupe relaţia cu această televiziune toxică. Dacă Mihai Goţiu l-ar fi lovit pe Mirel Palada, credeţi că subiectul devenea o băşcălie în emisiunea lui Gâdea? Vă asigur că nu. Dimpotrivă, un astfel de incident ar fi dus la comentarii de genul: "Un soroşist loveşte un patriot român", "Pumnul: noua doctrină a USR" etc.

Mirel Palada, campionul jignirilor

Mirel Palada, de meserie sociolog şi specialist în comunicare, a devenit purtător de cuvânt al Guvernului Ponta în octombrie 2013, după plecarea jurnalistului Andrei Zaharescu, numit consul la Cape Town. Palada a rezistat în funcţie doar un an, iar Victor Ponta l-a înlocuit după ce a spus despre jurnaliştii care criticau Guvernul că "frige nişte purceluşi antiguvernamentali la proţap". În rest, s-a remarcat pe Facebook prin limbajul de mahala. L-a făcut "matrofoxat" pe Băsescu, a înjurat de mamă jurnalişti şi i-a "executat" electric. "Stimaţi pufoşi, luaţi cu alcool!"

Istoria caftelilor din politica românească

Politicienii români au trecut de mai multe ori, în ultimii 28 de ani, de la schimburi dure de replici la palme, pumni sau pahare aruncate în faţă. Actorii implicaţi: deputaţi, senatori sau membri de partid cu notorietate. Corneliu Vadim Tudor, fost senator şi preşedinte al Partidului România Mare, a fost protagonistul unuia dintre cele mai tensionate momente ale legislaturii 1992-1996. În mai 1993, "Tribunul", de la moartea căruia joi s-au împlinit doi ani, i-a împărţit câţiva pumni lui Aristide Dragomir, deputat FSN, chiar pe holurile Parlamentului. Cearta pornise după ce Traian Băsescu, şi el deputat FSN, l-a acuzat pe Tribun de "laşitate tipic bolşevică".

Cât de rezistente sunt blocurile româneşti la cutremure

30 de oraşe din România apar ca extrem de vulnerabile la un cutremur major în datele autorităţilor. Vorbim despre o harta a clădirilor expertizate tehnic şi în care locuiesc zeci de mii de oameni, dar nimeni nu ştie cu exactitate câţi pentru că primăriile numără doar apartamentele. Cu toate acestea autorităţile consolidează câte o clădire pe an, iar până acum banii alocaţi pentru astfel de reparaţii capitale nu s-au cheltuit niciodată. Arhitecţii susţin introducerea inspecţiilor tehnice periodice ca să ştim cu toţii cât de rezistente sunt blocurile româneşti. Pe hartă vedem 27 de oraşe în care sunt clădiri expertizate deja tehnic care au bulină. Asta înseamnă că în caz de cutremur de peste 7 pe Richter, aceste imobile au 50% şanse să cadă.

Fiica lui Petre Daea, angajată la Ministerul Agriculturii. "Ca părinte, o ajut"

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a recunoscut faptul că şi-a angajat fiica într-un post din cadrul instituţiei pe care o conduce, subliniind că doar a ajutat-o "să-şi găsească rostul în viaţă". "Este un referent la o unitate subordonată ministerului. De câteva luni de zile este acolo. Este un adevăr pe care nu îl ocolesc şi n-aş avea de ce să o fac. Şi este un copil care ca şi dumneavoastră aşteaptă să-şi găsească rostul în viaţă. Sper să-l găsească, iar în ceea ce mă priveşte, ca părinte, o ajut să-l găsească, pentru ca e firesc, este natural", a declarat Petre Daea, întrebat de jurnalişti. Ministrul Agriculturii a punctat faptul că nu ştie exact cu ce se ocupa fiica sa.

La graniţa de est a UE a început controversatul exerciţiu militar ruso-belarus Zapad 2017

Exerciţiul militar comun rusă-belarus Zapad (Vest) 2017 a început oficial ieri în Belarus, Marea Baltică, Rusia Occidentală şi în enclava Kalilingrad. Manevrele militare vor implica şi sisteme de rachete nucleare. Armata rusă organizează în fiecare an în această perioadă manevre de amploare într-o regiune din Rusia. Anul acesta, aplicaţiile se desfăşoară în Belarus, în enclava Kaliningrad şi în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Cu alte cuvinte, în apropiere de Polonia şi statele baltice, care de la anexarea Crimeei în 2014 şi izbucnirea conflictului din estul Ucrainei au denunţat cu promptitudine Rusia ca pe o potenţială ameninţare pentru suveranitatea lor.

BANCHERUL

BCR a fost nevoită să achite un impozit de 40% din profit in urma controlului ANAF

Banca Comerciala Romana (BCR) a fost nevoită să înregistreze in primul semestru din acest an un impozit pe profit de 178 milioane lei, reprezentând 37% din profitul brut de 482 milioane lei, mult mai mult decât cota standard de impozitare de 16%, in urma finalizării unui control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Comparativ, in primul semestru al anului precedent, 2016, BCR a plătit un impozit pe profit de 136 milioane lei, reprezentând 17% din profitul brut de 772 milioane lei, conform situaţiilor financiare publicate de cea mai mare bancă românească. In mod normal, BCR ar fi trebuit sa achite in prima jumătate din acest an un impozit la stat de doar 77 milioane lei, aferent cotei legale de 16%, însă banca a admis să plătească o sumă suplimentară de 110 milioane lei in urma controlului ANAF.

COTIDIANUL

Calitatea oamenilor ne omoară - Cornel Nistorescu

Orice violenţă la adresa oamenilor, animalelor şi păsărilor merită pedepsită, după cum orice nesimţire de politician buimac, mincinos, înşelător, nemernic sau îngălat merită amendată. Dar atîta tărăboi pentru o ceartă între doi politicieni, unul rudimentar, celălalt adormit şi neîngrijit (ca să nu zic îngălat), nu merită decît dacă vrem să îngropăm alte belele. Băieţii ăştia caută imagine, notorietate şi n-au idee de eficienţă în munca lor. Pe ei îi interesează să iasă în faţă, să spună poveşti şi să fie tămîiaţi. Nu să schimbe lumea, nu să îmbunătăţească viaţa compatrioţilor lor. Din acest punct de vedere, şi Goţiu şi Palada sunt nişte impostori. Care-i diferenţa între Sebastian Ghiţă, Mirel Palada, Mircea Negulescu, Victor Ponta, Emilian Eva şi toţi ceilalţi? Ce lume nenorocită ne conduce! Urlă când doi mediocri îşi trag un pumn şi nu zice nimic atunci când partidele lor nefericesc o ţară.

Adrian Ghenie, premiul Academiei Române

Ieri, 14 septembrie 2017, în cadrul şedinţei Secţiei pentru Arte, Arhitectură şi Audiovizual s-au votat premiile Academiei Române pentru anul 2015. Pentru premiul "Ion Andreescu", la propunerea domnului Eugen Mihăescu, Membru de onoare al Academiei Române, a fost votat Adrian Ghenie pentru expoziţia "Darwin's Room" cu care artistul a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneţia în 2015. Pentru a-şi susţine propunerea, Eugen Mihăescu a adresat colegilor săi o scrisoare. "Adrian Ghenie - care se află la mijocul vieţii creative şi a împlinit acum o lună 40 de ani -este cel mai mare pictor pe care îl are România la ora actuală. Un demn urmaş al şcolii de pictură românească pe care trebuie să-l onorăm acum, când e în plină creativitate, şi nu când o fi un moş pe care l-au revendicat şi premiat alţii", a scris el.

Fost premier denunţat pentru trafic de influenţă

Procurorul Mihaela Iorga, revocat din DNA la cererea Laurei Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, la CSM, unde a contestat măsura, că denunţul lui Dinu Pescariu, pe care, susţine DNA, nu l-ar fi înregistrat legal, ar fi vizat un fost premier. Conform Ştiripesurse, premierul în cauză ar fi Emil Boc, dar surpriza mai mare este că DNA a clasat dosarul fără a-l fi audiat pe Boc, în urma denunţului făcut de Pescariu. Kövesi a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru că "nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate". Mai exact, este vorba despre un denunţ al lui Dinu Pescariu pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei Whatsapp.

CURENTUL

Fost ministru de Externe: migranţii testează ruta peste Marea Neagră prin România; există pericolul ca luptători ISIS să fie printre ei

"Deocamdată, după părerea mea, se încearcă o testare a rutei mult mai complicată peste Marea Neagră decât Mediterană, în condiţiile în care coridorul balcanic a fost blocat. În Europa Centrală şi de Est statele care au avut migranţi au devenit din ce în ce mai reticente în a primi astfel de persoane. Este un mesaj care, sunt convins, a fost înţeles şi în taberele de refugiaţi din Turcia. În al treilea rând, este vorba de relaţia cu Turcia, care, din punct de vedere politic, s-a răcit substanţial în ceea ce priveşte o serie de capitale europene. Pe acest fundal, sigur că se încearcă variante care nu au fost explorate până acum", a precizat pentru AGERPRES Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

CURIERUL NATIONAL

Brexit: În Regatul Unit, cetăţenii europeni sunt deja victime ale discriminării

Corespondenţii de presă transmit din Londra noi veşti despre cum înţelege guvernul britanic să negocieze plecarea din Uniunea Europeană. Cetăţenii europeni aflaţi în acest moment pe teritoriul britanic încep deja să facă obiectul unor discriminări, în ciuda faptului că negocierile sunt încă departe de a se finaliza. Ziarul britanic "The Guardian" relatează negru pe alb că, tot mai des în ofertele date publicităţii figurează menţiunea "se cere paşaport britanic", chiar dacă acest lucru este ilegal inclusiv în conformitate cu legislaţia britanică în vigoare. Asociaţia denumită "Cei 3 milioane", creată pentru apărarea drepturilor cetăţenilor rezidenţi în Regatul Unit, a colectat aproape 30.000 de astfel de cazuri de discriminare.

Hidroelectrica, prima companie de stat care a executat ordinul de a vira bani la buget

Hidroelectrica a aprobat într-o şedinţă a acţionarilor, convocată rapid la ordinul Guvernului, distribuirea a 655 milioane de lei, sub formă de dividende, către acţionarii societăţii, în termen de 15 zile. Statului român, în calitate de acţionar majoritar, i-ar reveni circa 500 de milioane de lei. Şedinţa acţionarilor a avut loc miercuri, Hidroelectrica fiind prima companie care a executat ordinul Guvernului de a vira rapid la bugetul statului sume mari de bani, sub formă de dividende, în afara celor distribuite deja din profitul pe 2016. Banii vor fi folosiţi pentru plata pensiilor şi a salariilor mărite.

Măririle de salariu au dezechilibrat grav bugetele mai multor localităţi

Încep să apară consecinţele măririlor populiste de salarii ale bugetarilor. În bugetele mai multor localităţi au apărut dezechilibre grave după ce edilii şi-au umflat lefurile în mod inconştient. Multe localităţi s-au trezit acum că nu mai au bani pentru lemne de foc, iluminatul public ori strângerea gunoiului. Majorările de salarii din administraţia locală, intrate în vigoare la 1 iulie, au dezechilibrat grav bugetele multor localităţi, în special din zona rurală.

Primarul Craiovei: Stadionul va trebui să se autofinanţeze

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că noul stadion din Bănie riscă să devină o "gaură neagră la bugetul local" doar în situaţia în care oraşul va duce lipsă de competiţii sportive sau de orice alt gen de spectacole, ceea ce în cazul Craiovei nu ar fi posibil. Edilul a explicat că nu se ştiu în prezent care ar fi costurile de întreţinere a noului stadion şi nici nu se pot estima atât timp cât primăria nu are nicio informaţie tehnică de la constructor, dar un lucru ar fi cert: singurul administrator nu poate fi decât primăria, iar aceasta va trebui să găsească soluţii pentru ca arena să se autofinanţeze.

Bursa de Valori Bucureşti şi Medlife, premiate la Varşovia

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost premiată pentru "Cel mai bun departament de Relaţii cu Investitorii al unei companii listate din Europa Centrală şi de Est". MedLife a obţinut două premii: "Cea mai bună companie din Europa Centrală şi de Est" şi "Cea mai mare creştere a preţului acţiunilor". Mihai Marcu, MedLife: Este important că un business românesc poate face performanţă la nivel european, cu atât mai mult cu cât o face la Bursa de Valori Bucureşti.

Primul proiect imobiliar din România care obţine certificarea BREEAM Excellent după standardele emise în 2016

Proiectul de birouri Unirii View a obţinut certificarea BREEAM cu calificativul Excellent, fiind primul proiect imobiliar din România care aplică şi obţine certificarea după cele mai noi standarde, emise în 2016. Procesul de obţinere a certificării BREEAM a fost coordonat de către BuildGreen, liderul pieţei locale de consultanţă în domeniul proiectării, dezvoltării şi certificării clădirilor sustenabile din România. Unirii View este proiectul de birouri cu cel mai central amplasament din Bucureşti, la doar cinci minute de Piaţa Unirii. Proiectul, a cărui dată de livrare este estimată pentru vara anului 2018, va avea 18 etaje şi o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 18.000 de metri pătraţi, din care 4.000 de metri pătraţi au fost deja închiriaţi de NTT Data România

EVENIMENTUL ZILEI

Demisie din ELITA PNL. Amiralul Vergil Chiţac părăseşte FLOTA liberală

Senatorul Vergil Chitac si-a depus ieri demisia din PNL Alegerile la PNL Constanţa, reţeta unei fraude cu iz penal. Amiralul face dezvăluiri interesante din maţele PNL. După ce a preluat "comanda" bastimentului Partidului Naţional Liberal se pare că noul "cârmaci", Ludovic Orban nu are nevoie de un amiral în echipaj. După alegerile locale din interiorul partidului au existat mai multe contestaţii depuse la Curtea de Arbitraj a PNL printre care şi una depusă de senatorul Vergil Chiţac.

Israelul susţine ÎNFIINŢAREA unei noi ŢĂRI

Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că Israelul susţine crearea unui stat al kurzilor, după ce Parlamentul irakian a anunţat că a votat împotriva desfăşurării unui referendum privind independenţa Kurdistanului Irakian. Netanyahu a precizat însă că nu face aluzie la eforturile PKK pentru stabilirea unui stat în Turcia, deoarece Israelul respinge terorismul sub orice formă. Israelul consideră PKK organizaţie teroristă în pofida faptului că Turcia susţine organizaţia palestiniană teroristă Hamas.

Cum pune Islamul pune STĂPÂNIRE pe Germania lui Merkel

"Auto-secularizarea" Germaniei este un model pentru modul în care creştinismul este lăsat şi încurajat să moară în întreaga Europă. Jan Fleischhauer, jurnalist la săptămânalul german Der Spiegel, a inventat o expresie pentru a descrie căderea liberă a creştinismului german: Selbstsäkularisierung (auto-secularizare). A fost Biserica lichidată? Conferinţa Episcopilor Germani tocmai a oferit datele declinului catolicismului în Germania, în 2016. Într-un an Biserica Catolică Germană a pierdut 162.093 de credincioşi şi a închis 537 de parohii. Creştinii vor deveni o minoritate în Germania în 20 de ani, potrivit Die Welt. Circa 60% din ţară este astăzi creştină, cu 24 de milioane de catolici şi 23 de milioane de protestanţi. Însă acest număr scade în fiecare an cu 500.000 de mii doar din cauza deceselor.

Venezuela: Carnea de iepure este soluţia pentru salvarea naţiunii,conform preşedintelui Nicolas Maduro

CARACAS, Venezuela - Teribila criză economică prin care trece Venezuela a dus la situaţia în care consumul de carne este un lux pentru mulţi cetăţeni, dar guvernul crede că a găsit răspunsul potrivit: creşterea de iepuri pentru consum. "Pentru consumul de proteine de origine animală, care este atât de important, a fost aprobat un "plan pentru iepuri", deoarece iepurii se înmulţesc... ca iepurii", a glumit preşedintele Nicolas Maduro în cadrul unei emisiuni difuzată de televiziunea de stat. Carnea de iepure este considerată o alternativă mai ieftină la alte surse de carne. Preşedintele a declarat că planul face parte din ofensiva guvernului său în "războiul economic", termenul pe care îl foloseşte când se referă la agravarea crizei din Venezuelei, pe fondul lipsei de alimente şi medicamente.

JURNALUL NATIONAL

FCSB - Viktoria Plzen 3-0. Budescu şi Alibec au fost sclipitori

Echipa de fotbal FCSB a învins formaţia cehă Viktoria Plzen cu scorul de 3-0 (2-0), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, la debutul în Grupa G a Europa League. FCSB a deschis scorul prin Constantin Budescu (21), dintr-un penalty eronat acordat de arbitrul leton Andris Treimanis, la un duel între Budescu şi Tomas Hajek. Budescu a reuşit ''dubla'' în minutul 44, cu un lob peste portarul Ales Hruska, după o lansare remarcabilă a lui Denis Alibec. Denis Alibec a marcat al treilea gol al vicecampioanei României, în min. 73, dintr-o lovitură liberă de pe partea dreaptă.

Sindicatele scot oamenii în stradă în perioada 25-29 septembrie

Confederaţia Naţională Cartel Alfa va declanşa luna aceasta acţiunile de protest, într-o primă etapă urmând să fie organizate acţiuni de pichetare sau miting în faţa prefecturilor de judeţ, între 25-29 septembrie, după care va urma un miting în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pe 4 octombrie, conform unui comunicat Cartel Alfa. Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat şi modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor 5 confederaţii sindicale înaintată Guvernului.

Azi intră în vigoare acciza majorată la benzină

Ziua de azi, 15 septembrie, a fost stabilită ca primul termen de majorare, cu 16 bani pe litru, a accizelor la motorină şi benzină, următorul termen fiind 1 octombrie. Din momentul anunţării până în prezent, preţurile carburanţilor au crescut la pompă cu până la 10 bani pe litru. În şedinţa din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv. De atunci, transportatorii profesionişti, care sunt şi cei mai mari consumatori de carburanţi, au ameninţat cu proteste şi au avertizat că vor alimenta dinafara ţării dacă nu li se va restitui o parte din acciză.

Daewoo renunţă oficial la Şantierul Naval din Mangalia

Daewoo a scos, în mod oficial, la vânzare pachetul de 51% din acţiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), confirmând astfel informaţiile despre intenţia de a renunţa la şantierul naval din sudul Constanţei. Statul român, care deţine 49% din DMHI, a fost invitat să-şi exercite dreptul de preemţiune şi să cumpere partea deţinută de coreeni. Cel mai probabil, România va refuza oferta, iar şantierul ar urma să ajungă în posesia olandezilor de la Damen, aflaţi în negocieri avansate cu Daewoo. Consiliul de Administraţie (CA) al Şantierului Naval 2 Mai SA Mangalia a convocat ieri Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru data de 18/19.10.2017.

Ministrul Daea: De Crăciun vom mânca roşii româneşti

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat joi că programul Tomata este un succes, iar a doua etapă a programului, care a început recent, va face ca "de Crăciun să mâncăm roşii produse de legumicultorii români". "Programul Tomata 2 are un început foarte bun, au fost înscrişi în registrul unic peste 9.000 de producători, 4.300 au închis ciclul unu şi au luat cei 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi, acum sunt înscrieri în fiecare zi. Am reuşit să aducem pe piaţă peste 25.000 de tone de tomate în ciclul unu extrasezon, sperăm să facem acelaşi lucru şi în ciclul al doilea, în noiembrie şi decembrie, căci culturile au legat şi au început să fructifice", a declarat ministrul Daea.

NATIONAL

Şeful SPP, conectat prin neveste la "Republica Procurorilor"!

Lucian Pahonţu, fostul jandarm care a fost pus de Traian Băsescu şef al Serviciului de Protecţie si Paza, in 2005. Deci acum 12 ani. Misterul că Lucian Pahonţu a rămas pur si simplu "indestructibil" poate fi risipit si prin conexiunile subterane prin care acesta este racordat la temuta "Republica a Procurorilor". Prin chiar nevestele celor mai influenţi procurori din Romania! Procurori aflaţi pe funcţii care nu doar că se bat pe burta cu un şef de serviciu secret, lucru de neconceput in orice alt stat democratic din lume, dar care, cum este cazul procurorului general Augustin Lazar, chiar acceptă să-i fie satisfăcute micile fantasme care arata frustrări neregăsite nici măcar la capii altei lumi decât cea a magistraţilor...

Putin, la porţile UE

Armata Federaţiei Ruse a lansat ieri masive exerciţii militare împreună cu Belarus, dând asigurări că ele nu sunt îndreptate împotriva "nici unui stat", in ciuda marilor temeri ale unor aliaţi NATO. Moscova a informat ca aceste mari manevre militare, desfăşurate sub numele de cod "Zapad-2017" (Vest-2107) vor implica 12.700 de soldaţi, timp de o săptămână, in apropierea frontierei cu Polonia si cu Lituania. Ieri, intr-un comunicat care anunţa începerea exerciţiilor, ministerul rus al Apărării a subliniat ca "Zapad-2017" are "un caracter pur defensiv si nu vizează nici o tară in mod specific", notează Afp.

SUA, interesate de "dosarele moarte" ale lui Ponta!

Atenţia Departamentului Justiţiei din SUA, mai ales după ce Administraţia Trump a operat schimbări majore la vârful acestuia se "focalizează" pe cu totul alte puncte de interes decât pe vremea democraţilor. Mai ales că, pe trendul redeschiderii dosarului "POLARIS", dezvăluită in premieră de "National", s-au si pus deja primele întrebări despre ce se întâmplă cu ancheta privindu-l pe "nepotul" Eduard Martin...După cum reiese din informaţiile de ultima oră intrate in posesia National, in paralel cu cercetările făcute in jurul fostului consul general al României la New York, Aurora Martin si a întrevederii avute peste Ocean cu fostul premier Victor Ponta, "agenturili" americane si-au extins verificările si in tara noastră.

JO din 2024, la Paris, iar cele din 2028, la Los Angeles

Membrii Comitetului International Olimpic au votat, la reuniunea de la Lima a forului, oraşul Paris ca gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2024 si Los Angeles ca gazdă a ediţiei din 2028. Forul mondial anunţase încă de la 11 iulie că a decis ca Paris si Los Angeles să organizeze cele doua ediţii ale JO. Ambele au candidat iniţial pentru 2024. La 31 iulie, Los Angeles a ajuns la un acord cu CIO si a decis să-si depună candidatura pentru JO din 2028, astfel ca organizarea JO din 2024 a rămas pentru Paris. Oraşul Los Angeles a mai găzduit Jocurile Olimpice in 1984 si in 1932, iar Parisul in 1900 si in 1924. Cele doua metropole au fost iniţial candidate pentru Jocurile din 2024, ca si Hamburg, Roma si Budapesta.

PUTEREA

Sindicatele din SĂNĂTATE se pregătesc de PROTESTE şi GREVĂ generală

Membrii federaţiei sindicale SANITAS vor picheta în zilele de 2, 4 şi 6 octombrie sediile ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, iar pe 19 octombrie vor participa la un miting şi un marş, după care Consiliul Naţional va decide asupra datei la care va fi declanşată greva generală în sistemul sanitar, pe fondul nemulţumirilor legate de problemele cu care se confruntă sănătatea şi asistenţa socială din România.

AUSTRIA ne trage clapa în UE!

Cancelarul social-democrat austriac Christian Kern şi ministrul său de Externe conservator, Sebastian Kurz, au respins joi viziunea preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker cu privire la extinderea către est a zonelor euro şi Schengen, relatează Reuters, citată de News.ro. În opinia cancelarului austriac, o prioritate europeană ar trebui să fie lupta împotriva fraudelor fiscale şi a dumpingului social, iar criteriile de la Maastricht ar trebui respectate cu stricteţe.

ROMANIA LIBERA

Veselie la Antena 3, după ce Mirel Palada l-a bătut pe Mihai Goţiu

Mircea Badea, Şerban Nicolae, Bogdan Diaconu, Sorin Roşca Stănescu şi Mirel Curea au fost printre cei care fie au luat în derâdere, fie au aprobat de-a dreptul agresiunea lui Mirel Palada asupra lui Mihai Goţiu. În condiţiile în care curentul majoritar a fost acela de a dezaproba episodul în care unui senator i se cară pumni în cadrul unie emisiuni televizate, au exista şi voci (şi, din păcate, nu puţine) care au aprobat sau bagatelizat acest tip de comportament. Cu unele mici excepţii, toţi au fost la un moment dat susţinători sau chiar colaboratori apropiaţi ai lui Victor Ponta, al cărui purtător de cuvânt era Mirel Palada când conducea Guvernul.

ZIARUL FINANCIAR

Banca Transilvania este la un pas să intre în negocieri finale pentru achiziţia Bancpost

Conform unor surse de pe piaţa bancară, banca din Cluj va semna exclusivitatea de negociere pentru Bancpost, după o luptă în trei cu fondurile americane de investiţii Varde şi J.C. Flowers. După mai multe luni de discuţii, Eurobank, acţionarul principal al Bancpost şi bancherii lor de investiţii care se ocupă de această tranzacţie, Mediobanca şi HSBC au selectat Transilvania pentru negocierile finale. În cazul în care negocierile vor duce la un deal, Banca Transilvania, prin preluarea Bancpost, ar ajunge la o cotă de piaţă de 16%, ceea ce ar permite să se bată de la egal la egal cu BCR pentru prima poziţie din piaţa bancară românească.

Reducerea investiţiilor statului prăbuşeşte sectorul construcţiilor

Tăind fonduri de la investiţii, guvernul loveşte greu în sectorul construcţiilor şi îşi sabotează singur creşterea economică. Sectorul de construcţii a scăzut în primele şapte luni din an cu 5,7%, scădere determinată în principal de prăbuşirea investiţiilor statului, situaţie ce relevă o stare de lucruri foarte curioasă: în vreme ce sectorul rezidenţial creşte puternic, iar constructorii se plâng că nu găsesc angajaţi, statul îşi reduce la un ritm nemaivăzut în ultimii zece ani cheltuielile de infrastructură şi contribuie decisiv la prăbuşirea întregului sector. Sectorul clădirilor rezidenţiale a crescut cu 81% în primele şapte luni din an faţă de perioada similară a anului trecut, în vreme ce sectorul construcţiilor inginereşti (poduri, dru­muri, acolo unde banii statului repre­zin­tă principala sursă de finanţare) s-a redus, în aceeaşi perioadă, cu peste 25%.

Parisul şi Berlinul vor dezlănţui furtuna după alegerile germane

Discursul despre starea Uniunii Europene al preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, în care acesta şi-a prezentat planuri de reformă pentru o Uniune mai integrată, în special prin eliminarea decalajelor dintre est şi vest, a fost întâmpinat cu comentarii pozitive de cei mai mulţi oficiali europeni. Însă mulţi observatori spun că planurile lui Juncker, care încurajează toate statele din UE să intre în zona euro şi în alte structuri ale Uniunii pentru o "Uniune a egalităţii", se vor lovi de o rezistenţă puternică deoarece sunt opusul ideii unui Europe cu două viteze susţinute de preşedintele francez Emmanuel Macron. Iar cancelarul german Angela Merkel are propriile planuri, după cum scrie Euractiv.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro