REVISTA PRESEI 16.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 16 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 16.11.2017

ADEVARUL

Forumul Judecătorilor: Raportul MCV obligă Parlamentul să renunţe la modificarea "legilor justiţiei"

Comisia Europeană invită România să îndeplinească toate recomandările şi anunţă că, spre sfârşitul lui 2018, va publica un nou raport de evaluare, se arată la finalul documentului făcut public miercuri, care insistă asupra necesităţii consultării Comisiei de la Veneţia în cazul numirii procurorilor şefi. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (FJR) arată că Raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, dat publicităţii ieri, 15 noiembrie 2017, este unul extrem de critic şi care confirmă faptul că "provocările la adresa independenţei sistemului judiciar din România reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare pentru Uniunea Europeană".

Secretarul Departamentului de Stat al SUA, Rex Tillerson, în vizită neanunţată la Bucureşti

Secretarul Departamentului de Stat al SUA, Rex Tillerson, a ajuns miercuri seară la Bucureşti, a confirmat Ambasada SUA la Bucureşti, potrivit Digi24. Oficialul american ar urma să aibă o întrevedere cu ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, dar informaţia nu a fost confirmată oficial. Tillerson va pretrece noaptea în România. "Avionul său face un stop tehnic la Bucureşti, deoarece vine dinspre Asia, unde a fost cu preşedintele Donald Trump. Nu este o vizită oficială sau planificată din timp", au arătat surse diplomatice, citate de Profit.ro, transmite News.ro. Ministrul român de Externe, Theodor Meleşcanu, se va întâlni cu oficialul american, care va rămâne în această seară în Bucureştil, conform aceloraşi surse.

România va avea cel mai mare derapaj din Europa, în 2018

România va avea cel mai mare derapaj din Europa, în 2018. O spune şeful Consiliului Fiscal, care citează prognoza Comisiei Europene. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine la rândul sau, indirect, că ar trebui să ne pregătim pentru tăieri şi pentru momentul în care economia va frâna brusc. Toate aceste declaraţii vin în ziua în care de pe fotoliul de la Palatul Victoria, premierul Mihai Tudose a declarat că "suntem de invidiat" şi că avem a treia cea mai mare creştere economică din lume. Efectele măsurilor luate de guvern nu sunt însă neapărat fericite: ratele la creditele în lei şi euro, dar şi facturile au crescut, iar pentru că aducem din străinătate foarte multe produse pentru consum, urmează luni întregi de scumpiri, avertizează specialiştii.

Surse. Reîncepe Urzeala Tronurilor în PSD

În PSD se vorbeşte deja despre un nou tandem: Mihai Tudose - Gabriela Firea . Nici premierul, nici primarul general al Capitalei n-au fost luni dimineaţă la sediul DNA pentru a-l susţine pe Dragnea, absenţă care a alimentat şi mai muilt suspiciunile în PSD, mai ales că Liviu Dragnea ordonase ca miniştrii şi parlamentarii cu notorietate să fie convocaţi pe trotuarul din faţa DNA. Unul dintre vicepreşedinţii PSD a declarat pentru "Adevărul" că Dragnea a fost marcat de faptul că în spirijinul său au venit doar Marian Neacşu, secretarul general al partidului, şi vechiul său prieten Paul Stănescu, iar Nicolae Bădălău s-a ferit pe cât posibil să fie văzut printre susţinători. Bădălău a rupt relaţia cu Dragnea după ce liderul PSD a refuzat să-l pună şef la Curtea de Conturi, preferându-l pe Mihai Busuioc,

"Polonia pură, Polonia albă", "Refugiaţii afară". Naţionalismul polonez a atins cote hidoase

Fiori reci au cuprins Europa după ce Varşovia a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, scena unui marş naţionalist care a dus cu gândul la o perioadă neagră a istoriei, care a lăsat în urmă răni adânci, ce sunt încă departe de a-şi fi găsit vindecarea. Imaginile surprinse sâmbătă în capitala Poloniei au fost pentru mulţi şocante. Zeci de mii de oameni, mulţi îmbrăcaţi în negru, agitând torţe fumigene şi scandând sloganuri violente, au înţesat centrul Varşoviei, care părea desprins dintr-un film în care armata răului se pregăteşte să lanseze atacul decisiv. Demonstraţia, care a fost organizată de mişcarea de extremă-dreaptă Tinerii Poloniei Mari şi la care au participat aproximativ 60.000 de persoane, a avut loc de Ziua Independenţei Poloniei.

Şansele să avem o criză a gazelor în această iarnă

Mai multe companii avertizează că ne aşteaptă o iarnă grea şi că s-ar putea să nu avem destule gaze naturale pentru a ne încălzi în sezonul rece, însă autorităţile subliniază că avem stocuri mai mult decât suficiente. Totodată, deşi în piaţă sunt vehiculate creşteri exagerate de preţuri, gazele urmează într-adevăr să se scumpească, dar cu procente mici. Acest lucru este normal, consideră analiştii, deoarece avem infrastructură veche, ce ne obligă să importăm scump în perioadele de vârf de consum, dar şi legi vechi, neadaptate, care favorizează creşterile de preţ.

Parlamentul European vrea ca toţi să avem maşini dotate cu etilotest

Parlamentul European (PE) a decis că sistemele de siguranţă ale maşinilor trebuie îmbunătăţite substanţial. Asta după ce s-a constatat că pe şoselele Europei, în fiecare an, circa 25.500 de persoane îşi pierd viaţa şi aproximativ 135.000 de persoane sunt rănite grav. Concret, este vorba despre sisteme care acum sunt numai în dotarea standard sau chiar opţională a maşinilor scumpe. Instalarea de etiloteste antidemaraj şi de sisteme care să depisteze neatenţia şi starea de somnolenţă a conducătorului auto va fi, şi ea, obligatorie. Practic, pentru a demara, şoferul va fi obligat să sufle în etilotest. Dacă depistează urme de alcool, dispozitivul nu permite pornirea motorului.

Acord de principiu pentru împrumutul de la Banca Mondială ce va ajuta la construcţia autostrăzii Ploieşti-Braşov

Guvernul a adoptat ieri, printr-un memorandum, acordul de principiu pentru contractarea unui împrumut de la Banca Mondială în vederea sprijinirii activităţilor preliminare realizării proiectului de construcţie a autostrăzii Ploieşti-Braşov. Valoarea împrumutului este de până la 35 milioane de euro, acordat prin intermediul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţie membră a Grupului Băncii Mondiale. Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Transporturilor vor întreprinde demersurile necesare pentru pregătirea proiectului şi pentru solicitarea asistenţei financiare, urmând să se convină cu Banca Mondială instrumentul de finanţare care va fi utilizat, pentru a permite demararea cât mai rapidă a activităţilor.

Şi fără mitralieră, şi fără limuzină: deputatului AKM i-a fost furat bolidul de 140.000 de euro chiar de lângă sediul SRI

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a rămas fără maşina de lux. Parlamentarul susţine că maşina, un Range Rover de 140.000 de euro cumpărat acum două luni, fusese parcată aseară chiar lângă sediul SRI. Miercuri dimineaţă, parlamentarul nu şi-a mai găsit SUV-ul în parcare. Parlamentarul social-democrat spune că şi-a lăsat maşina aseară, după ce a venit de la Parlament, lângă blocul în care locuieşte chiar în apropierea Parlamentului şi exact lângă sediul Serviciului Român de Informaţii din Capitală. Cătălin Rădulescu susţine că ieri a strâns în Parlament semnături pentru modificările aduse la legea justiţiei şi toate amendamentele pe care le avea în maşină. Reprezentanţii societăţii de unde a cumpărat bolidul susţin că o astfel de maşină nu poate fi furată.

Cazul Robert Mugabe: cum a căzut cel mai longeviv dictator din lume din cauza ambiţiilor propriei soţii

Bătrânul dictatorul african Robert Mugabe (93 de ani), cunoscut românilor pentru relaţia de prietenie avută cu Nicolae Ceauşescu, a rezistat de-a lungul deceniilor la diverse intrigi şi provocări, dar a ajuns în cele din urmă în custodia armatei din cauza ambiţiilor şi exceselor soţiei sale. ntervenţia în forţă a armatei pe scena politică din Zimbabwe este neobişnuită. După 37 de ani de domnie cu ajutorul militarilor, Robert Mugabe, cel mai longeviv dictator din lume, s-a trezit dintr-odată sub bocancii acestora. Oficial, armata a preluat controlul într-o operaţiune destinată, potrivit ei, eliminării "criminalilor" din jurul lui Mugabe. Conform Reuters, soldaţii au blocat căile de acces către principalele clădiri guvernamentale, Parlament şi tribunalele din Harare, capitala ţării.

BANCHERUL

Ne paste o noua criza economica si o hiperinflaţie daca Guvernul nu schimba politica pro ciclică

Macrostabilitatea economică si evitarea politicilor fiscale pro ciclice sunt esenţiale pentru a nu repeta greşelile trecutului, adică pentru a nu intra într-o noua criză si inflaţie ridicată, a avertizat, din nou, ieri, de la pupitrul BNR, Mugur Isărescu, dar si economişti importanţi, precum Lucian Croitoru si Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Unul dintre indicatorii macroeconomici care trebuie corectat, a avertizat guvernatorul BNR, este deficitul comercial, care a ajuns la o cifra foarte ridicată, de 1 miliard de euro lunar. Mugur Isărescu a subliniat ca BNR nu este împotriva creşterii economice ci pentru găsirea unui dozaj adecvat al acesteia, intr-un cuvânt să fie evitate excesele si să se găsească echilibrele, dozajul adecvat, astfel încât consumul să nu fie mai mare decât ceea ce poate produce economia.

COTIDIANUL

Delirul nostru democratic - Cornel Nistorescu

Un căruţaş s-a trezit din morţi. Un beţiv s-a trezit între morţi. O vedetă s-a sinucis. Declaraţii lîngă sicriu. Un faimos politician şi-a părăsit nevasta, anunţă România TV. Să vedeţi cum se bate Olguţa Vasilescu, insistă Antena 3, căzută şi ea în limbajul de tip OTV, numai şi numai de groaza pierderii de audienţă. Cine a fost infiltrat în Casa Regală? Operaţiune uriaşă de spionaj în casa Regelui, anunţă emisiunea lui Mihai Gâdea. De ce? Aşa, ca să nu aflăm mai nimic din toate acestea. Nu mai este bombă, nu mai este şoc. Este nucleara Antenei 3, din ce în ce mai furioasă pe Victor Ponta şi din ce în ce mai îngăduitoare cu Guvernul Tudose şi cu primăriţa Firea. În acelaşi timp, Realitatea TV cheamă lumea în stradă. Sunt apeluri repetate de mobilizări la revoltă.

Vestul stabileşte legile războiului informaţional cu Rusia

Opt sate membre UE au cerut alocarea mai multor resurse pentru combaterea războiului informaţional al Rusiei, însă semnalul lor de alarmă nu este auzit aşa cum trebuie la Bruxelles, scrie Euobserver. Croaţia, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia şi Marea Britanie au cerut o finanţare mai bună a aşa-numitei East Stratcom Task Force, o structură instituită în 2015 pentru comunicarea strategică în flancul estic al UE şi în Balcani, în vederea combaterii propagandei ruse. În timp ce miniştrii de Externe dezbăteau luni, la Bruxelles, pe marginea alocării acestor fonduri, premierul Marii Britanii declara la Londra că guvernul de la Moscova doreşte să "submineze societăţile libere" prin "naraţiuni false", care "să semene discordia în Vest". Theresa May a acuzat Rusia că s-a amestecat în alegerile din mai multe state europene.

Cum a împărţit Guvernul banii la rectificare

A doua rectificare bugetară din acest an a fost adoptată miercuri de Guvern, cei mai mulţi bani mergând către plata unor drepturi salariale sau pensii. Această rectificare bugetară asigură fonduri suplimentare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea cadrelor didactice din preuniversitar, finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, plata pensiilor militare şi a unor drepturi salariale personalului medical, finanţarea programelor de sănătate", anunţă Guvernul, asigurând că rectificarea s-a făcut cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,96% din PIB.

CURENTUL

Dezvăluiri din interiorul PSD: cei care l-au însoţit ieri pe Dragnea la DNA sunt membri în Cartelul de la TelDrum

"Aparitia OLAF ( Oficiul European de Lupta Antifrauda) in dosarul "Teldrum" reprezinta in mod clar inceputul sfarsitului pentru Liviu Dragnea si Cartelul pe care il conduce inca din 2001 / dar membrii si liderii PSD care nu au fost inca definitiv corupti si compromisi au o mare sansa sa elibereze Partidul de sub dominatia acestui "grup infractional organizat" inainte de o catastrofa sociala si economica ca in 2009 pe care sa o decontam cu totii !" scrie Victor Ponta pe contul său de Facebook. Ieri, în faţa DNA au sosit la 8.40 Claudiu Manda(amantul Olguţei Vasilescu care are dosar la DNA), Paul Stănescu ( dosar la DNA.), Ionel Arsene şi Marian Neacşu( condamnat definitiv la închisoare cu suspendare).

CURIERUL NATIONAL

Cade frunza vizelor spre Canada

Începând cu data de 1 decembrie 2017, autorităţile canadiene intenţionează să elimine cerinţa obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care vor călători în Canada pentru şederi de maximum 6 luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei/cunoştinţelor sau pentru prospectarea oportunităţilor de derulare a afacerilor), indiferent de tipul paşaportului deţinut, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE). De asemenea, MAE subliniază faptul că persoanele care intenţionează să intre în/tranziteze Canada pe calea aerului ulterior datei de 1 decembrie 2017 trebuie să obţină în prealabil o Autorizaţie electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization - eTA).

Avioane şi Fotbal Club U Craiova SA, datoare vândute la stat

În timp ce Fabrica de Avioane figurează cu restanţe de 66 de milioane de lei către ANAF pentru neplata contribuţiilor sociale, reprezentând partea angajatorului şi a angajaţilor, firma lui Adrian Mititelu, Fotbal Club U Craiova SA, are şi ea datorii uriaşe, de 61 de milioane de lei, ce rezultă din neplata contribuţiilor, plus dobânzi şi majorări de întârziere. În timp ce o firmă oarecare este executată silit de Fisc în prima lună din momentul în care nu achită către stat la primul termen de plată debitele datorate statului, societăţi de stat şi firme private ale unor persoane publice au fost lăsate de autorităţi să acumuleze datorii de zeci şi chiar sute de milioane de lei, în ani de zile.

Lovitură de stat în Zimbabwe. Dictatorul Mugabe a fost arestat de armată

Criza din Zimbabwe continuă, armata a ieşit pe străzi şi a preluat controlul televiziunii de stat. Ultimele informaţii confirmă realitatea loviturii de stat. Focuri de armă şi explozii s-au auzit în ieri dimineaţă în capitala Harare, inclusiv în jurul reşedinţei private a dictatorului Robert Mugabe, care a fost arestat de armată, informează Digi24, potrivit B1TV.

EVENIMENTUL ZILEI

Prima reacţie a lui Kövesi după raportul MCV

DNA a avut prima reacţie, după publicarea noului raport MCV, avertizând că presiunile negative asupra luptei anticorupţie ar putea să determine o reevaluare a concluziilor. "Concret, prezentul Raport subliniază că o evaluare pozitivă a progreselor realizate în cadrul acestui obiectiv se bazează pe o Direcţie Naţională Anticorupţie independentă, care să fie în măsură să îşi desfăşoare activităţile cu toate instrumentele pe care le are la dispoziţie şi să continue să înregistreze rezultate. În rapoartele anterioare, faptul că DNA a continuat să înregistreze rezultate, în ciuda faptului că s-a confruntat cu o presiune puternică, a fost menţionat drept un semn de sustenabilitate. Din acest motiv, Comisia nu a făcut decât o singură recomandare în cadrul obiectivului de referinţă nr. 3", se arată într-un comunicat al DNA.

SURPRIZĂ! Rovana Plumb poate fi CERCETATĂ pentru abuz în serviciu

Judecătorii de la instanţa supremă au hotărât, ieri, că fostul ministru Rovana Plumb poate să fie cercetată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Magistraţii au admis o plângere depusă de fostul director al Romsilva Ion Dumitru.

Vine barza la Palatul Cotroceni! Va deveni pentru prima oară mamă

Bucurie mare la Palatul Cotroceni! După declaraţiile de marţi de la sediul instituţiei prezidenţiale, jurnaliştii au aflat că barza este aşteptată din moment în moment. Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Klaus Iohannis, fosta jurnalistă Mădălina Dobrovolschi, va deveni mămică pentru prima oară. Mădălina este căsătorită cu Emil Dobrovolschi, pilot de avioane, unul dintre cei mai titraţi piloţi ai Taromului şi, în acelaşi timp, preferatul preşedintelui Iohannis atunci când călătoreşte cu avionul. Povestea lor de dragoste a început în toamna anului 2014, atunci când Mădălina Puşcălău pare să se fi întâlnit pentru prima dată cu Emil, pe care l-a cunoscut în timpul unei deplasări cu aeronava prezidenţială. Pe atunci, aceasta era una dintre realizatoarele de emisiuni ale postului B1TV.

Sebastian Ghiţă DIVORŢEAZĂ

Sebastian Ghiţă a anunţat că divorţează. Prin această mişcare omul de afaceri şi-ar pune la adăpost averea pe care o are, potrivit Antena 3. Oficial, Sebastian Ghiţă are o avere de 200 de milioane de euro. Sebastian Ghiţă, care s-a refugiat în Serbia, divorţează de soţia lui. Aceasta a depus o cerere de divorţ la Judecătoria Ploieşti. În urma divorţului, se va face partajul averii lui Sebastian Ghiţă. Astfel toate bunurile omului de afaceri vor fi împărţite cu actuala sa soţie, Mădălina Ghiţă. Soţia lui Ghiţă a deschis la Judecătoria Ploieşti un dosar, pe data de 19 octombrie, prin care a cerut scutirea de plata timbrului judiciar, care datorită averii mari a soţului său, ar putea ajunge la multe milioane de euro. Cererea urmează să fie examinată pe 7 decembrie.

Cum se "tratează" criza economică în Grecia: Guvernul împarte 1,4 miliarde de euro cetăţenilor

Cabinetul condus de Alexis Tsipras va distribui suma sub formă de dividende sociale şi ajutoare excepţionale. Vizaţi sunt pensionarii şi alte categorii de persoane afectate de programele de austeritate. Din suma totală de 1,4 miliarde de euro, aproximativ 720 milioane de euro ar urma să fie distribuite până la mijlocul lunii decembrie sub formă de ajutoare excepţionale gospodăriilor ale căror venituri anuale nu depăşesc 18.000 de euro pe an. Adică, în medie, 1.500 de euro pe lună. Potrivit premierului Tsipras, de această măsură ar urma să beneficieze 3,4 milioane de persoane. Alte 315 milioane de euro vor fi alocate pensionarilor, pentru a-i despăgubi pentru că în 2012-2016 au fost obligaţi să plătească contribuţii "incorecte" la sistemul de sănătate.

JURNALUL NATIONAL

Isărescu despe macrostabilitate: Şi mortul e macrostabil

O creştere economică nerealizată în condiţii de echilibre mai devreme sau mai târziu va fi întreruptă şi constaţi că se adâncesc decalajele, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. "Este mare confuzie ce înseamnă această macrostabilitate. Am ieşit dintr-o poveste mai veche. Când eram eu mai tânăr, prin anii '90, mi se zicea: 'Ce macrostabilitate, băi, Mugure, lasă-ne! Şi mortul e macrostabil'. Se sărea calul departe. Cine e mai stabil decât unul rece şi pe masă? Acum, eu cred că s-a progresat, s-a înţeles că e foarte importantă macrostabilitatea. Încep discuţiile, ce e aia macrostabilitate? Noi am căutat o formulă, poate dumneavoastră (analiştii - n. r.) găsiţi una mai bună", a spus Isărescu, la Conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Raportul MCV pentru România avertizează că au reapărut probleme vechi

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV), publicat miercuri, arată că avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a generat riscul redeschiderii unor aspecte ce fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017. "Deşi punerea în aplicare a unora dintre recomandări progresa bine, în cursul anului 2017 avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a încetinit punerea în aplicare a recomandărilor rămase şi, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017", se arată în raport.

FMI: Europa trebuie să facă progrese cu restructurarea sectorului bancar

Fondul Monetar Internaţional a îndemnat Europa să facă noi eforturi pentru consolidarea sectorului bancar, cerând ca instituţiile slabe să fie închise, rezervele financiare să fie majorate iar fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere să fie relansate, informează Reuters. Într-un discurs pronunţat marţi la o conferinţă bancară organizată la Londra, prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton, a apreciat că decidenţii europeni trebuie să profite de relansarea economică a regiunii. Potrivit acestuia, multe bănci au un randament scăzut al fondurilor proprii, o tendinţă care ar putea continua având în vedere dobânzile reduse din regiune. Acest lucru îngreunează operaţiunile de strângere de capital şi face băncile mai vulnerabile la viitoarele probleme, a spus Lipton.

Marele pericol care ameninţă industria mondială a petrolului!

Pana in 2030, maşinile electrice pot priva industria petrolieră de venituri anuale in valoare de 2.000 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că bugetele statelor vor pierde peste 850 de miliarde, au calculat experţii băncii americane Goldman Sachs. Analiştii americani sunt de părere că, pe termen lung, dezvoltarea producţiei de automobile electrice va influenta veniturile companiilor petroliere. Intr-un raport al băncii mai sus menţionate, experţii au schiţat trei scenarii de evoluţie a evenimentelor: unul de baza, un "hiperscenariu" si scenariul "plus doua grade Celsius", care presupune încălzirea climei globale cu două grade pana in 2100. In toate cele trei scenarii, dezvoltarea producţiei de maşini electrice va influenta considerabil cererea de petrol, susţin analiştii americani.

NATIONAL

Sistemul a găsit noul premier de serviciu!

Marcel Ciolacu este acum suit pe aceiaşi cai mari ai sistemului pe care era si celălalt fost vicepremier combinagiu Gabriel Oprea până nu demult. Iar Ciolacu nu doar ca este acum singurul lider cu fundul atât in luntrea lui Dragnea, dar si a lui Tudose, dar, de departe, este cel mai puţin stresat om din Kiseleff si Palatul Victoria deopotrivă. Pentru că, in timp ce miniştrii tremură la orice semnătură, de frică să nu-l supere ba pe Dragnea, ba pe Tudose sau chiar să simtă astfel răsuflarea DNA in ceafă, Ciolacu, ditamai vicepremierul fără portofoliu, nu trebuie să semneze nimic. Doar dă indicaţii "ce trece" si "ce mai sta", executând in acelaşi timp, ca un adevărat lunetist, persoanele indezirabile "statului paralel" din organigrama guvernamentală.

Firea îşi pregăteşte ţinuta si coaforul pentru prima zăpadă

După ce ne-a obişnuit cu ieşiri aproape zilnice in fata camerelor de filmat, de la o vreme, Gabriela Firea, primarul general al Bucureştilor a dispărut din peisajul mediatic. Putem bănui un singur lucru: primăriţa lucrează, zi si noapte, la planul de a îmblânzi traficul din Capitala. Revenirea va fi sclipitoare. Cu ghirlande decorative atârnând deasupra frizurii blond-pai, si promiţând un Târg de Sărbători ca la Viena, primăriţa, sfidând gerul, va cobori printre camerele aliniate ale tuturor televiziunilor pofticioase de un breaking news mai de Doamne-ajută. Aşa se face imagine! Hai cu zăpada!

Radu Duda ,"sprijin" al Securităţii

Istoricul Marius Oprea pune la zid cuplul Margareta si Radu Duda, doua persoane atât de avide de bani si onoruri încât nu ezita sa distrugă reputaţia Casei Regale dacă din asta le iese lor ceva. Deşi ascendenta i-a transmis sânge regal Margaretei, prima născuta a Regelui Mihai pare să o fi luat pe un drum total greşit. Unul care nu e demn de o prinţesa. Dovadă in acest sens sunt ultimele fapte de arme ale Margaretei: si-a eliminat nepotul din familie - implicit de la moştenire, a făcut reclamaţii împotriva rudelor la Politie, a bătut palma (contra cost) cu urmaşii comuniştilor care l-au debarcat si exilat forţat pe rege. Un rege despre care tot mai multă lume bănuieşte ca este acum ţinut in geam de Margareta până când PSD va reuşi sa instituţionalizeze, prin lege, Casa Regală.

ROMANIA LIBERA

Se grăbesc să pună mâna pe noi | ROMÂNIA LIBERĂ ÎN PERICOL

KPMG şi Euro Insol sunt două dintre tenta­culele prin care grupul de interese deranjat de independenţa "României libere" vrea să distrugă acest cotidian. Cele două companii nu mai are răbdare. Se gră­besc să ajungă cât mai repede la acest scop final. În goana lor, sar peste etapele procedurale prevăzute de Codul Insolvenţei, fără a se mai ascunde, fără a se mai preocupa să păstreze măcar aparenţele. Avem dovezi clare că KPMG şi Euro Insol acţionează pentru a-i împiedica pe asociaţii Medien Holding să desemneze un administrator special al grupului de presă. Miza este foarte mare: dacă asociaţii nu desemnează administratorul special, pierd dreptul de administrare a propriei societăţi, care va rămâne astfel exclusiv la mâna KPMG, a Euro Insol şi a grupului de interese din culise, care vor să dispară "România liberă".

Critici dure în Raportul MCV

Progresele României de a îndeplini recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei sunt afectate de situaţia politică, menţionează raportul Comisiei Europene, dat ieri publicităţii. În document sunt invocate, printre altele, scandalurile provocate de Ordonanţa 13 şi de proiectul de modificare a legilor justiţiei. Raportul MCV recomandă adoptarea unor decizii rapide cu privire la parlamentarii incompatibili. Comisia Europeană a publicat raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), anunţând că s-au făcut progrese în unele domenii, cum ar fi introducerea sistemului PREVENT de către ANI, dar sunt menţionate şi provocări la adresa independenţei justiţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Comercianţii online aşteaptă cel mai mare Black Friday

Pe fondul creşterii consumului comercianţii online se aşteaptă la vânzări record cu ocazia eveni­men­tului de shopping Black Friday, mai mari chiar şi cu 50% faţă de anul anterior, nu doar pentru gadgeturi hi-tech şi televizoare, ci şi pentru produse fashion sau alte categorii de produse şi servicii, inclusiv cele de comunicaţii. În febra campaniilor promoţionale de Black Friday, eveniment organizat pe plan local începând cu 2011, au intrat şi unii dintre cei mai mari jucători din economie (Carrefour, Orange, Vodafone, Telekom, Digi), care în­cear­că să profite de contextul favorabil consu­mului, care le-ar putea aduce încasări apro­piate de cele din decembrie, care se situează în mod tradiţional la un nivel record.

Eşecul calificării Italiei la Cupa Mondială de Fotbal ar putea costa economia ţării 1 miliard de euro

Necalificarea Italiei la Cupa Mondială de Fotbal pentru prima dată în ultimii 60 de ani ar putea costa ţara aproximativ 1 miliard de euro, a anunţat fostul preşedinte al federaţiei naţionale, citat de Bloomberg. "Nu este vorba doar de vânzările pierdute de publicitate, drepturi de televizare şi produse legate de eveniment", a explicat Franco Carraro, senator al partidului Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi. Potrivit acestuia, necalificarea va avea un impact de durată şi costisitor asupra economiei italiene chiar într-un moment în care aceasta dă semne de revenire dintr-o lungă recesiune.

Nemţii, europeni săraci. Sărăcia din cea mai puternică economie europeană este o bombă cu ceas

Economia germană duduie şi trage după ea întreaga economie europeană, însă majoritatea germanilor nu gustă porţii prea mari din prosperitatea astfel creată. Multora le revin porţii prea mici, scrie Deutsche Welle. Potrivit fundaţiei susţinute de sindicate Hans-Bockler-Stiftung, pericolul sărăciei este ridicat în Germania, fiind necesare măsuri urgente pentru a evita o criză. Să presupunem că nu mai ai niciun venit pentru că te îmbolnăveşti şi nu mai poţi munci. Asigurarea pentru handicap a fost prea scumpă, iar de pensie pentru handicap nici nu se pune problema. Un alt caz: ajungi la pensie, dar pensia de stat este atât de scăzută, încât nu poţi supravieţui pe baza ei şi nici nu ai o pensie privată pe care te poţi baza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro