REVISTA PRESEI 20.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 20 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 20.04.2017

ADEVARUL

România devine o ţară de contabili

În timp ce oamenii de afaceri se plâng că birocraţia din România este sufocantă, va veni în curând şi rândul românilor obişnuiţi să treacă prin această experienţă, odată cu introducerea impozitării pe gospodărie şi obligaţia salariaţilor de a-şi calcula şi declara singuri veniturile şi de a plăti impozitele aferente. Şi nu numai. Ei vor trebui să se obişnuiască să economisească bani tot anul, pentru ca, anul următor, să fie nevoiţi să îi dea înapoi către stat ca biruri. Asta pentru că Guvernul pregăteşte un proiect de modificare a Codului Fiscal, pe care îl vrea implementat de la 1 ianuarie 2018, ce va elimina reţinerea la sursă a impozitului pe venit, potrivit unui draft aflat în discuţie.

Extrădarea lui Sebastian Ghiţă s-a împotmolit la Bucureşti

Ministerul Justiţiei nu a finalizat încă centralizarea documentelor pe care trebuie să le trimită la Belgrad odată cu cererea de extrădare a fostului deputat Sebastian Ghiţă, astfel încât fugarul să poată fi adus în ţară. Între timp, Poliţia de Frontieră a demarat o anchetă pentru a stabili cum a reuşit Ghiţă să plece din ţară, deşi era dat în consemn la frontieră. Au trecut şase zile de când fostul deputat Sebastian Ghiţă, dispărut din ţară din decembrie anul trecut şi căutat prin Interpol, a fost capturat în Serbia, iar autorităţile din România nu au reuşit încă să trimită la Belgrad cererea de extrădare şi documentaţia aferentă.

Mecanicii ucişi în "marfarul morţii" erau băuţi

Cea mai cumplită tragedie petrecută în ultimii ani pe calea ferată, în Hunedoara, a avut loc pe fondul consumului de alcool. Ambii mecanici morţi după ce trenul marfar cu care circulau a deraiat au consumat băuturi alcoolice, unul într-o cantitate mare. n tragedia de pe calea ferată Petroşani - Simeria a fost implicată o garnitură de marfar cu 16 vagoane. "Mecanicul şi ajutorul de mecanic care conduceau locomotiva implicată în accidentul ferofiar consumaseră băuturi alcoolice, mecanicul a consumat o cantitate redusă, însă ajutorul de mecanic avea valori considerabil mai mari", a precizat medicul legist Dan Mărculescu, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara.

"Balconiada" groazei: sute de balcoane construite ilegal, suspendate şi periculoase

Oraş odinioară muncitoresc, adică plin de meşteri şi de "surse" de materiale ieftine, luate pe sub mână de pe platformele industriale, Galaţiul au reuşit între timp "performanţa" de a crea un nou stil arhitectural, ce pare să-i sfideze chiar şi pe nonconformişti precum Gaudi şi Gehry: balcoanele agăţate (la propriu), absolut la întâmplare, pe faţadele blocurilor. La o primă evaluare făcută de reporterii Adevărul ( o statitică oficală nu există, deşi este promisă de Primărie de cel puţin zece ani), în Galaţi există în acest moment peste 200 de scări de bloc la care s-a construit, fără a exista vreo autorizaţie, cel puţin un balcon suspendat, care face ca imobilul să semene cu un adevărat ghetou.

Gabriel Oprea despre prezenţa lui Maior şi Kovesi la el acasă în noaptea alegerilor din 2009

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a intervenit telefonic la Antena 3 pentru a vorbi despre turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, după ce jurnalistul Dan Andronic a scris că în acea noaptea a fost acasă la Oprea, unde erau prezenţi Maior, Coldea şi Kovesi, care unelteau în favoarea lui Băsescu. Gabriel Oprea n-a fost prezent în studio, pentru a discuta "bărbăteşte", aşa cum promisese, ci a preferat varianta telefonului. Gabriel Oprea: Chiar cu riscul de a dezamăgi, duminică, 6 decembrie 2009, a fost o simplă cină. Persoanele invitate au fost domnul Maior, Andronic, Anghel Iordănescu şi Neculai Onţanu. Nu i-am organizat ziua domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servit masa, ne-am uitat la televizor. A fost o cină informală.

PSD a început să-şi omoare propriile proiecte

Majoritatea PSD din Parlament a respins un proiect de lege iniţiat anul trecut tot de PSD, prin care Guvernul era obligat ca, începând din 2017, într-o perioadă de 4 ani, să construiască 554 de creşe în toată ţara din fonduri bugetare, scrie profit.ro. Mai mulţi parlamentari de la toate partidele au iniţiat, anul trecut, un proiect de lege privind derularea Programului Naţional "Creşe pentru Copiii României", pe motiv că locurile în creşe şi grădiniţe sunt insuficiente. Potrivit proiectului, Guvernul era obligat să asigure finanţarea construcţiei unui număr minim de creşe în fiecare oraş de peste 10.000 de locuitori, proporţional cu populaţia fiecărei localităţi.

Kim Jong-un celebrează naşterea bunicului său cu un atac imaginar asupra SUA

Cu ocazia împlinirii a 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Ir-Sen, actualul regim stalinist de la Phenian a difuzat o înregistrare video în care simulează un atac cu rachete împotriva unui oraş din Statele Unite, relatează presa internaţională. O rachetă traversează Oceanul Pacific şi loveşte un oraş neidentificat din Statele Unite. În final, imagini cu un drapel american în flăcări sunt suprapuse peste cele ale unui cimitir. Înregistrarea video a fost difuzată duminică, sub acompaniamentul unui cor al armatei. Corul interpretează un cântec în onoarea unităţilor de artilerie Hwasong. Cântecul include versurile: "Mândrele noastre rachete Hwasong explodează" şi rachetele "zboară cu viteza fulgerului pentru a sfida imperialismul".

Tăriceanu ţine scandalul din ALDE departe de ochii presei

Congresul ALDE se va desfăşura vineri şi sâmbătă, lucrările acestui eveniment fiind publice. Însă, conducerea ALDE a decis ca accesul presei să nu fie permis şi la cele două şedinţe premergătoare Congresului care vor fi ţinute vineri după-amiază. Justificarea demersului poate fi doar evitarea prezenţei presei la două întâlniri care s-ar putea lăsa cu scandal în contextul în care copreşedintele Daniel Constantin nu e de acord cu acest Congres.

Romeo Stavarache a fost achitat definitiv în dosarul "Apartamentul"

Judecătorii de la Curtea de Apel din Alba Iulia au dispus, miercuri, 19 aprilie, achitarea fostului primar al Bacăului Romeo Stavarache în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru tentativă de abuz în serviciu, într-un dosar instrumentat de procurorii de la DNA Bacău. A fost acuzat, într-un dosar cu suspiciuni de fals în documente, că, împreună cu Gavril Pircu, ar fi acordat un apartament social unui subordonat din primărie.

Fară viză în Canada de la 1 mai

Începând cu 1 mai, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană în ultimii zece ani sau care deţin actualmente o viză valabilă care permite intrarea în SUA (nonimmigrant visa) trebuie să depună o cerere pentru o Autorizaţie de călătorie electronică (eTA), în loc de viză, pentru a călători în Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita printr-un aeroport canadian. Potrivit unui comunicat de presă, persoanele care nu îndeplinesc aceste condiţii vor avea nevoie în continuare de viză. Guvernul Canadei intenţionează să elimine regimul de vize pentru toţi cetăţenii români din decembrie 2017.

BANCHERUL

Florin Georgescu: Controlul ANAF la băncile care au vândut credite neperformante este justificat

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, spune că este justificat controlul anunţat anul trecut de către ANAF la băncile care au vândut portofolii de credite neperformante, suspectate că astfel ar fi evitat plata unor impozite către stat. Afirmaţia oficialului BNR, care este chiar responsabilul din banca centrala cu supravegherea băncilor si cu administrarea creditelor neperformante, este surprinzătoare, întrucât este cunoscut faptul ca preţul la care firmele de recuperare creanţe sunt dispuse sa cumpere creditele neperformante este mult mai mic decât valoarea respectivelor împrumuturi. Printre băncile cu cele mai multe credite neperformante se afla BCR, BRD, Banca Transilvania, UniCredit, CEC Bank, Alpha Bank si Raiffeisen Bank.

COTIDIANUL

Sebastian Ghiţă ar putea să nu fie extrădat din cauza condiţiilor din penitenciare

"Aplicarea unui mandat de arestare european poate fi refuzată în cazul în care există un risc concret de tratament inuman sau degradant din cauza condiţiilor de încarcerare în statul membru care a emis mandatul", aşa a decis exact anul trecut Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), referindu-se explicit la România şi Ungaria! Această Decizie a CJUE din 5 aprilie 2016 a fost publicată la vremea respectivă de aproape toate publicaţiile din România, dar, se pare, a fost imediat uitată, inclusiv de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, din moment ce, în poziţiile publice oficiale, nu au scos un singur cuvînt despre această decizie luată la Luxemburg şi care ne priveşte direct.

Snagov - lacul comuniştilor, potentaţilor şi bandiţilor - Cornel Nistorescu

Snagovul a fost un vis spulberat chiar de cei care l-au trăit. Au înşfăcat terenuri, vile, case, arături, bălţi, mlaştini, răchitişuri, totul, au vîndut şi revîndut, au ridicat case care de care mai trăsnite, arogante, de îmbogăţiţi care îşi arată muşchii. Cine a ajuns la primăria comunei s-a îmbogăţit, a restituit, a împărţit, a atribuit, a ajuns în puşcărie, a luat şpagă sau a pus umărul la tot soiul de proiecte stupide. În subsolul Snagovului, pînă spre Moara Vlăsiei, se află o apă termală de 80 de grade Celsius. Nu foloseşte la nimic. Asta, pentru că şmecherii din preajma primarilor au alungat investitorii şi muşteriii. Dracula Park nu s-a mai făcut spre Moara Vlăsiei, Therme-le s-au mutat la Baloteşti, hoteluri şi resorturi n-au mai apărut pe ştrandul cumpărat de Roşca Stănescu.

Cluburile care au primit licenţa pentru cupele europene

Toate cele şase cluburi care au solicitat licenţă de participare la competiţiile UEFA în sezonul 2017-2018 au primit-o din partea Comisiei pentru acordarea licenţei cluburilor - instanţa de fond, potrivit site-ului Federaţiei Române de Fotbal. Fotbal Club FCSB, Fotbal Club Viitorul, Dinamo Bucureşti, Club Sportiv U Craiova, AFC Astra Giurgiu şi AFC Botoşani sunt cele şase echipe care au primit licenţele pentru cupele europene, miercuri, odată cu încheierea procesului.

CURENTUL

Poate Butunoiu sa salveze Romania? - Scris de George Butunoiu

Mulţi ştiu ca Butunoiu face recrutările pentru marile companii de stat. Si guvernanţii au tot interesul sa răspândească zvonul acesta si să-l umfle, lăsând să se înţeleagă ca Butunoiu a făcut nu ştiu ce recrutare despre care am aflat ca există abia după ce s-a încheiat. Le convine, evident: "Nu ştim, nu am văzut, întrebaţi-l pe Butunoiu!" Prin lege, firma de recrutare e doar un furnizor de CV-uri. Si asta se întâmplă si in realitate, de cele mai multe ori. Evaluările noastre, ce credem noi despre candidaţi, nu au nicio influentă, adesea nici nu intra in calcularea punctajului. Deloc, absolut deloc, pondere zero! Unii ni le cer, dar nu le ataşează la dosar, le ţin pentru ei, nu se ştie când ar putea să fie de folos. Când nu găsesc pe cine vor ei in lista scurta, îmi cer să o suplimentez. Si o tot suplimentez...

CURIERUL NATIONAL

Prezidenţialele din Franţa, cursă cu fotofinish

Candidaţii la preşedinţia Franţei, 11 la număr, s-au pregătit pentru o săptămână-maraton înaintea primului tur de scrutin în cursa pentru Elysee ce are loc duminică, 23 aprilie. Relevant este faptul că cele mai noi sondaje demonstrează că diferenţele - în privinţa intenţiilor de vot la primul tur de scrutin - între primii patru sau cinci candidaţi s-au redus considerabil în ultimele două săptămâni. Marine Le Pen (cu 22% din intenţiile de vot), Emmanuel Macron (cu 22-22,5%), François Fillon (cu 21%) şi Jean-Luc Melenchon (cu 18-18,5%) sunt, potrivit ultimelor sondaje de luni, aproape "cot la cot".

DNA: 71 de inculpaţi, condamnaţi definitiv în martie

În luna martie, au fost condamnaţi definitiv 71 de inculpaţi în dosare instrumentate de DNA, între care doi magistraţi şi doi manageri de unităţi medicale, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). "În cursul lunii martie, în dosare de corupţie instrumentate de DNA, au rămas definitive 32 hotărâri judecătoreşti prin care au fost condamnaţi 71 inculpaţi între care: doi magistraţi (un judecător, un procuror ), un avocat, doi manageri unităţi medicale, un medic specialist, un director Finanţe la nivel judeţean, un lider confederaţie sindicală, un viceprimar de oraş, un vicepreşedinte de Consiliu judeţean, doi primari de comună, un director de unitate bancară, doi ofiţeri de poliţie", se arată într-un comunicat al DNA.

Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a devenit operaţional

Unităţile din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) sunt operaţionale, fiind pregătite pentru combaterea căderilor de grindină prin intervenţii active în atmosferă, a informat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, în anul 2017 acest program guvernamental a fost pregătit pentru lansare cu o lună mai devreme faţă de anul 2016 (respectiv 15 mai 2016), ca urmare a modificărilor climatice, precum temperaturi scăzute, căderi de grindină ş.a., factori ce s-au manifestat atipic faţă de anii precedenţi. În momentul de faţă sunt operaţionale 34 de puncte de lansare, acoperindu-se o suprafaţă totală de 500.000 ha, cu o creştere de 78% faţă de anul 2016.

Apple dă în judecată Swatch după ultima campanie publicitară a producătorului de ceasuri

Apple a consacrat motto-ul "Think different" (Gândeşte diferit) în perioada 1997-2002. Acum cei de la Swatch au decis să folosească un pic diferit acest slogan, transformându-l în "Tick Different" (Ticăieşte diferit), scrie mobile-news.ro. În primul rând este o reciclare interesantă a vechiului slogan Apple, dar în acelaşi timp pare şi un fel de ironie la adresa companiei din Cupertino. Astfel, producătorul iPhone a decis să-i dea în judecată pe cei de la Swatch, care au folosit acest slogan în ultima campanie publicitară. Cei de la Swatch spun că nu au avut nicio intenţie nici să ironizeze Apple, nici să copieze sloganul şi că totul este o pură coincidenţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Povestea unei aderări eşuate. Cum a fost ţinută Turcia 54 de ani la poarta Europei

Imediat după referendumul care îi conferă puteri sporite, Recep Erdogan a lansat o nouă provocare: o consultare în care turcii să decidă dacă mai vor ca ţara să se integreze în Uniunea Europeană sau nu. Turcia aşteaptă de 54 de ani la porţile Europei, chiar dacă puterea ei economică ar justifica prezenţa în blocul comunitar. Germania şi Franţa sunt ţările care se opun din răsputeri acestui proces, o eventuală integrare a Turciei ameninţându-le serios supremaţia. Tensiunile cu Grecia de la mijlocul anilor ‚70, după ce Turcia a invadat Ciprul, pe care grecii încercau să îl anexeze, au blocat procesul de aderare al ţării. El a fost reluat abia în 1987, când Turcia a depus o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană.

Cioloş, poftit să fi e premierul USR din umbră

Deputatul USR Cristian Ghinea a încercat de nenumărate ori să-l aducă pe Dacian Cioloş în partid, acesta fiind principalul motiv al conflictului dintre el şi Nicuşor Dan. Acesta din urmă nu a fost de acord să-i cedeze şefia partidului lui Cioloş, iar fostul premier nu a vrut să accepte o altă funcţie de conducere. Marţi, Ghinea a spus din nou că Dacian Cioloş trebuie să fie "prima achiziţie importantă" a partidului după Congres, iar acesta să aibă rolul de preşedinte al guvernului USR.

Ruşanu face dezvăluiri despre perioada în care a fost închis

Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, a făcut declaraţii, la Antena 3, despre dosarul în care a fost anchetat şi ţinut în arest timp de patru luni de zile. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis că Ruşanu a fost ţinut pe nedrept în arest, timp de patru luni de zile. "În momentul în care am introdus administrarea specială la Astra (...) toţi au fost de acord, BNR-ul, Ministerul de Finanţe, Guvernul şi atunci am luat decizia. Replica a venit a doua zi, când preşedintele României la acea dată a ieşit pe post şi a spus că ASF-ul este o cloacă în care sunt toate soţiile politicienilor, sunt nişte incompetenţi acolo, nominalizaţi Ruşanu-Daianu. A doua zi am fost chemat la DNA şi s-a extins ancheta şi la mine", a declarat fostul preşedinte ASF.

"VA FI SFÂRŞITUL LUMII" Secret teribil scos la suprafaţă

O parte din profeţia care a fost desecretizată de Vatican în urmă cu aproape 17 ani susţine că un cutremur devastator va lovi Pământul timp de 8 ore. Este vorba, mai exact, de "secretele de la Fatima", cele care conţin viziuni şi profeţii catastrofale potrivit Antena3.ro O serie de viziuni şi profeţii care s-au petrecut ca urmare a apariţiei Fecioarei Maria, în faţa a trei tineri păstori portughezi s-au concretizat în ceea ce astăzi numim "secretele de la Fatima". Evenimentul s-a întâmplat pe 13 mai 1917, iar al treilea secret din arhivele Vaticanului scos la suprafaţă şi care a stat secret până în anii 2000, indică semnele care se vor arăta înainte apocalipsei.

JURNALUL NATIONAL

În cazul unei catastrofe, în adăposturile din Bucureşti se pot refugia doar un milion de oameni

Capitala dispune de spaţii pentru adăpostirea a un milion de persoane în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile. "Mă refer aici la spaţiile de adăpostire care sunt special amenajate în subsolul blocurilor, ca adăpost de protecţie civilă, totodată există şi adăpost de protecţie civilă constituit ca punct de comandă, adică pentru autorităţi. De asemenea, metroul poate constitui un adăpost în caz de protecţie civilă. Dar, aşa cum am spus, capacitatea însumată nu depăşeşte un milion de locuri în acest moment", a precizat el.

Frunza lui Udrea de un mil. de euro, înlocuită cu mica bişniţă

Lipsa strategiilor de dezvoltare sectorială, achiziţii şi închirieri de bunuri supradimensionate şi la suprapreţ pentru târgurile de prezentare sunt doar câteva dintre neregulile constate de Curtea de Conturi la Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Deşi nu oferă şi o evaluare a eventualului prejudiciu, Curtea a cerut extinderea verificărilor asupra contractelor de servicii de promovare a brandului turistic naţional. Raportul de audit al performanţei fondurilor alocate prin bugetul ANT pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a României a vizat perioada 2013-2015.

NATIONAL

SIE îşi dă "acoperiţii" pe "invizibili"!

Revoluţie in sistem, după ce un prim serviciu secret românesc a decis să renunţe la practica deja "obositoare" a folosirii clasicilor ofiţeri "acoperiţi", pe care a început să-i înlocuiască, din mers, cu aşa - numiţii agenţi "invizibili". Procesul a fost demarat de generalul Silviu Predoiu in urma cu aproximativ doi ani. Astfel, in premiera pentru Romania, SIE a început sa recurgă masiv la agenţi de influentă care in multe alte servicii de intelligence din tarile occidentale sunt cunoscuţi drept "fantome" sau "invizibili". Oameni loiali, care însă nu pot fi "legaţi" prin niciun fel de documente de structura informativa căreia ii aparţin de facto, dar nu si formal.

De 1 mai, alt val de plecări la vârful MAI!

Proiectul de lege privind "noua grilă" de pensionare in ceea ce priveşte personalul Ministerului de Interne, deşi încă ţinut la secret, continua să facă noi "victime colaterale". Coaliţia de guvernare are in vedere atât ridicarea pragului vârstei minime de pensionare la 55 de ani, indiferent de vechimea in minister, dar si "plafonarea" pensiei la 80-85 la suta din leafa. "Grosul" celor care, după o lungă si, nu de puţine ori, fructuoasă cariera in MAI au decis să se retragă "in civilie" va face acest pas chiar cu data de 1 mai. Astfel, după ce peste 12.000 de cadre au părăsit MAI iar numărul acestora va creste simţitor in săptămânile următoare, principala problemă a ministerului condus de Carmen Dan a ajuns "foamea" de oameni.

PUTEREA

Cine se află printre CLIENŢII grupului TEAMNET, fondat de Sebastian GHIŢĂ

Sebastian Ghiţă a fost capturat săptămâna trecută la Belgrad, după mai multe luni de căutări. Ceea ce este paradoxal e că printre clienţii grupului Teamnet, fondat în urmă cu mulţi ani chiar de Ghiţă, se află Ministerul de Interne din Serbia, Poliţia de Frontieră sârbă şi Comisia de Valori Mobiliare din această ţară. Compania are birouri în România, Serbia, Belgia, Republica Moldova, Franţa, Turcia şi Croaţia. În ultimii şapte ani, grupul Teamnet şi-a extins activitatea în centrul şi estul Europei, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, în prezent deţinând birouri de lucru în oraşele Bucureşti, Iaşi, Galati, Bistriţa Năsăud, Belgrad, Bruxelles, Chişinău, Lausanne, Istanbul şi Zagreb, se arată pe site-ul companiei.

Politicianul cu cea mai înaltă funcţie din UE, audiat de PROCURORI

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a fost audiat miercuri timp de opt ore la parchetul din Varşovia, ca martor într-o anchetă asupra a doi foşti şefi ai contraspionajului militar al Poloniei, relatează AFP. Aceştia sunt suspectaţi de cooperare cu servicii de informaţii străine, fără a avea autorizarea necesară din partea prim-ministrului de atunci, adică a lui Tusk, precizează Reuters, citată de Agerpres. Un fost şef al SKW, serviciul de contraspionaj militar, declarase că Donald Tusk era la curent cu cooperarea serviciilor secrete poloneze cu cele ruseşti şi aprobase acest demers. "Toată povestea are un caracter eminamente politic", a declarat Tusk ziariştilor la ieşirea din sediul procuraturii, fără a da detalii despre mărturia sa.

ROMANIA LIBERA

Soarta conducerii ASF, sub semnul întrebării. Tăriceanu, salvatorul lui Negriţoiu

Sprijinul acordat de Călin Popescu Tăriceanu şi complicaţii procedurale pot amâna revocarea lui Negriţoiu din fruntea ASF. Decizia finală va fi luată de Liviu Dragnea, aşteptat să revină joi în ţară. Propunerea de revocare a lui Mişu Negriţoiu din postul de preşedinte al ASF a revenit pe agenda Parlamentului, după şase luni de amânări. Însă Negriţoiu a primit un respiro, cu sprijinul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE). Astfel, raportul prin care se propune revocarea a ajuns pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, care l-a pasat Birourilor Permanente reunite din motive procedurale (Negriţoiu a fost instalat în funcţie de plenul reunit - n.r.). Însă, la şedinţa conducerii reunite, subiectul nu mai fost discutat.

Românii fumează cele mai scumpe ţigări din Europa, raportat la puterea de cumpărare

Elveţienii pot cumpăra lunar, dintr-un salariu mediu, cele mai multe pachete de ţigări dintre cetăţenii europeni - 638. La polul opus se află românii, cu doar 135. În cifre absolute, în România sunt cele mai scumpe ţigări din regiune. Mai mult, un calcul realizat de "România liberă" scoate la iveală faptul că, raportat la puterea de cumpărare, pe piaţa românească sunt cele mai scumpe ţigări din toată Europa. Până şi în Marea Britanie, unde este cel mai mare preţ unitar mediu al unui pachet de ţigări, echivalentul a 12,23 euro, fumatul este de facto mai ieftin. Un britanic poate cumpăra lunar aproape 168 de pachete de ţigări, din salariul mediu de 2.050 de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Harta salariilor din România: Topul judeţelor cu cele mai mici şi cele mai mari salarii

Un angajat din Bucureşti a încasat anul trecut, în medie, un salariu de aproape 2.900 de lei (635 euro) net pe lună, dublu faţă de un angajat din Harghita, judeţul cu cele mai mici salarii în 2016. Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Sibiu sunt zonele în care angajaţii au obţinut anul trecut cele mai mari salarii nete, cu valori cuprinse între 2.138 de lei şi 2.857 de lei net pe lu­nă, arată datele centralizate de ZF pe ba­za datelor de la Institutul Naţional de Sta­tistică. Acestea sunt, de altfel, singurele judeţe în care salariul mediu a depăşit valoarea de 2.000 de lei net pe lună. La polul opus se află judeţele Harghita, Teleorman, Suceava, Neamţ şi Vrancea, unde salariile medii ale angajaţilor variază între 1.483 de lei şi 1.544 de lei net pe lună, fiind cele mai mici din ţară.

Impactul bugetar al impozitului "pe gospodărie"

Impozitarea veniturilor ("pe gospodărie") cu 10% din 2018 va însemna un gol în vistieria statului de cel puţin 10 miliarde de lei anual (dacă nu va fi nimic în compensare şi fără a lua în calcul cheltuiala cu "consultanţii fiscali"), în condiţiile în care veniturile în România sunt preponderent salariale, iar în 2016, la un impozit de 16%, bugetul general consolidat a adunat din "impozitul pe salarii şi venit" 27,7 miliarde de lei (1,7 mld. lei la un punct de impozit). "Finanţele nu au cum să compenseze o astfel de cădere de venituri decât dacă merg pe trepte de impozitare. De fapt, PSD a avut mereu în minte trecerea la o impozitare progresivă şi, foarte probabil, va încerca să o aplice în viitor", comentează economistul Aurelian Dochia.

Din cauza dobânzilor mici din zona euro, Germania a ajuns victima unor ieşiri record de capital

Germania nu este un exportator major de bunuri, ci şi de bani. Balanţa fluxurilor de capital din Germania, care măsoară diferenţa dintre intrările de capital din afară şi capitalul care iese din ţară, a înregistrat un dezechilibru semnificativ de 231 miliarde de euro în direcţia ultimelor, o situaţie care, potrivit S&P, "reflectă fluxuri de capital relativ importante peste hotare, dar şi intrări de capital foarte modeste", relatează Les Echos. Astfel, dacă nemţii au investit 383 miliarde de euro peste hotare, ţara lor nu a primit decât 152 miliarde de euro. Cauza principală este politica monetară a Băncii Centrale Europene care, provocând o scădere masivă a dobânzilor germane, a trimis investitorii în căutare de randamente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro