ROMÂNIA-CHINA O linie aeriană directă ar dezvolta turismul dintre noi şi China

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 9 iulie 2012

O linie aeriană directă ar dezvolta turismul dintre noi şi China

Interviu cu Nicolae Vasilescu, preşedintele Casei Româno-Chineză

Reporter: Cum au evoluat relaţiile dintre noi şi Republica Populară Chineză, în ultima perioadă?

Nicolae Vasilescu: Suntem pe un drum bun şi sper că perioada care urmează să aducă şi ceva rezultate concrete. Deocamdată mă limitez la această constatare.

Reporter: Există interes din partea investitorilor chinezi pentru piaţa noastră?

Nicolae Vasilescu: Trebuie să remarcăm că, într-adevăr, exis-tă un interes pentru investiţii. Dar el se manifestă în aceeaşi măsură pentru toate ţările Europei. Dacă bat la uşi deschise, totul este ok. Dacă uşa la care bat este închisă, merg mai departe.

Reporter: Care sunt domeniile din ţara noastră pe care investitorii chinezi le consideră a fi cele mai de interes?

Nicolae Vasilescu: Nu aş putea spune că există unele domenii de interes fundamental. Dar sesizez că în ultima perioadă ne vizitează România companii chineze serioase din domeniul aşa numitei energii verzi.

Reporter: Care sunt proiectele pe marginea cărora chiar au existat discuţii între partea româ-nă şi cea chineză în vederea demarării de noi investiţii?

Nicolae Vasilescu: Au existat foarte multe discuţii, pornind de la reactorul de la Cernavodă, podul de la Brăila, combinatul de la Turceni, centura Municipiului Bucureşti şi foarte multe altele, mai mult sau mai puţin mediatizate. Din păcate, foarte multe au rămas, deocamdată, la stadiul de discuţii.

Reporter: Ce consideraţi că ar trebui schimbat la noi, atât în ceea ce priveşte cadrul legis-lativ, cât şi în ceea ce priveşte mediul politic şi cel economic, astfel încât Româ-nia să devină o ţară atrăgătoare pentru inves-titorii chinezi?

Nicolae Vasilescu: Este simplu. Legislativ, trebuie, în primul rând, să adoptăm modelul Bulgariei, în ceea ce priveşte accesul în Româ-nia al investitorilor chinezi fără viza românească dacă au viza Schengen. Anul trecut, Ungaria a acordat chinezilor peste 120.000 de vize, iar România - 11.000. În al doilea rând, ar trebui să nu mai obligăm companiile care investesc să aibă un număr minim de angajaţi. Este clar că marii investitori vor crea locuri de muncă şi mi se pare înjositor să le spui că pot să vină aici numai în condiţiile în care creează minim zece locuri de muncă. De asemenea, trebuie să ne schimbăm atitudinea. Le prezentăm tot felul de proiecte frumos colorate care costă milioane de euro, ei le răs-foiesc, se declară interesaţi de obiective, dar nu găsesc nicăieri o pagină în care să se noteze explicit forma prin care îşi vor recupera banii. Nimeni nu investeşte fără să aibă profit.

Reporter: Cât de deschis este Guvernul faţă de colaborarea noastră cu chinezii?

Nicolae Vasilescu: Acum, foarte deschis. Se simte intenţia bună, dar insist să spun că trebuie să mai avem şi ceva fapte. Există un consiliu interministerial dedicat cooperării cu China, dar este prematur să vorbim despre rezultatele aces-tuia.

Reporter: Cum credeţi că vor evolua relaţiile economice şi comerciale dintre Româ-nia şi China?

Nicolae Vasilescu: Nu ştiu. Pot să spun doar, aşa cum constatam la început, că sunt optimist în ceea ce priveşte viitorul.

Reporter: Ce acţiuni întreprinde Casa Româ-no-Chineză în vederea dezvoltării relaţiilor dintre noi şi Republica Chineză?

Nicolae Vasilescu: Este foarte greu de răspuns în câteva cuvinte. Dintre multitudinea de proiecte, pot să vă aduc în atenţie, spre exemplu, următoarele: Casa Chinei (înfiinţarea, la Bucureşti, a unui complex muzeal cu spaţii expoziţionale dedicate istoriei şi culturii Chinei şi cu săli de şedinţe, proiecţie şi spectacole, intitulat "Casa Chinei"), Dicţionarul Chinez-Român (reeditarea "Dicţionarului chinez-român" apărut în anul 1994, sub îngrijirea autorilor Féng ZhX Chén şi RPn Yu n, la editura Universităţii de Limbă şi Cultură din Beijing; lucrarea va fi tipărită în 1000 exemplare şi va fi dis-tribuită în mod gratuit către principalele instituţii de cultură şi biblioteci din Româ-nia şi China), Şcoala Chineză (Înfiinţarea "Şcolii Chineze" la Bucureşti - clase preşcolare şi şcolare), inclusiv prin organizarea în cadrul acesteia a unei clase Confucius. Acest ultim proiect va fi realizat prin constituirea unei societăţi comerciale pe acţiuni. Şcoala va răs-punde cerinţelor din ce în ce mai mari ale tinerilor români care doresc să studieze limba şi literatura chineză, dar şi ale comunităţii chineze. Un alt proiect al nostru este "NGO's Europa-China Friendship Forum" (Ediţia I) şi presupune organizarea la Bucureşti, în luna martie 2013, în cadrul Palatului Parlamentului, a forumului european "NGO's Europa-China Friendship Forum - 1th Edition". Se preconizează participarea a peste 150 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din aproape toate ţările Europei, care desfăşoară activităţi de promovare a relaţiilor bilaterale cu R.P. Chineză.

Reporter: Ce produse credeţi că ar trebui să promovăm pe piaţa chineză?

Nicolae Vasilescu: Trebuie să promovăm produsele pe care încă le mai producem. Nu contează tipul de produse. Companiile care reuşesc să exporte în China sunt companii care îşi asigură profitabilitatea pe termen lung. Cred că statul român trebuie să sprijine aceste companii, pentru că succesul lor înseamnă bani la bugetul de stat şi noi locuri de muncă.

Reporter: Ce rezultate a avut campania Casei Româno-Chineze pentru promovarea turismului din China?

Nicolae Vasilescu: Deocamdată suntem la început, dar avem un feed-back excelent. China poate deveni, în curând, o destinaţie turistică pentru turiştii români, chiar dacă tarifele serviciilor turistice nu sunt tocmai mici. Poate dacă vom reuşi să redeschidem o linie aeriană directă către China, schimbul turistic între cele două ţări se va dezvolta mult mai mult.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb