ROMÂNIA EFICIENTĂ: Calitatea mediului din locuinţe contribuie la sănătatea, starea de bine şi productivitatea ocupanţilor

V.G.
Miscellanea / 29 iulie 2022

Calitatea mediului din locuinţe contribuie la sănătatea, starea de bine şi productivitatea ocupanţilor

Calitatea mediului din locuinţe contribuie la sănătatea, starea de bine şi productivitatea ocupanţilor, în condiţiile în care petrecem, în medie, 90% din timp în interiorul clădirilor, susţin specialiştii în domeniu, potrivit Agerpres.

România Eficientă a transmis câteva sfaturi practice pentru a avea locuinţe mai eficiente energetic şi mai sănătoase.

"Petrecem, în medie, circa 90% din timp în interiorul clădirilor, aşadar acestea ar trebui să ofere un mediu interior de calitate, care să contribuie la sănătatea şi starea de bine a ocupanţilor. Pentru a creşte gradul de conştientizare publică privind atenţia pe care e necesar să o acordăm calităţii mediului din locuinţe, România Eficientă explică de ce este important acest aspect şi cum putem avea clădiri mai eficiente energetic şi, totodată, mai sănătoase. Calitatea mediului interior (IEQ) din clădiri cuprinde patru aspecte principale: calitatea aerului din interior, confortul termic, lumina şi confortul acustic, lucruri care depind în mare măsură şi de caracteristicile sistemelor tehnice ale clădirii (ventilaţie, încălzire, răcire, umbrire solară etc.). Astfel, sursa de lumină a locuinţei, modul în care e încălzită sau răcită, ori chiar mobilată ne pot afecta atât sănătatea, cât şi productivitatea, un aspect important atunci când lucrăm sau învăţăm acasă", se arată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, creşterea confortului şi a calităţii mediului interior poate reduce bolile asociate cu traiul în locuinţe inadecvate - insuficient ventilate, reci, umede, cu mucegai, prea expuse zgomotului - precum astmul, bronşitele sau chiar depresia. Acest lucru va diminua costurile medicale şi ale altor servicii sociale. Aşadar, dincolo de creşterea eficienţei energetice, strategiile de renovare ar trebui să ia în calcul îmbunătăţirea calităţii mediului interior din clădiri, prin asigurarea unor niveluri adecvate de lumină, acustică, ventilaţie, confort termic şi calitate a aerului interior, pentru a spori starea de bine, sănătatea şi productivitatea ocupanţilor, se menţionează în comunicat.

România Eficientă arată şi câţiva paşi uşori şi accesibili, care pot face spaţiul de locuit mai eficient energetic şi, totodată, mai sănătos.

Una dintre măsurile care ar trebuie luate pentru a avea un aer mai sănătos în interiorul locuinţei este de a ventila locuinţa pentru a elimina toxinele strânse în interior şi a aduce aer proaspăt în casă. "Cercetări în domeniu au arătat că circa 52% din calitatea slabă a aerului interior poate fi atribuită insuficientei ventilări. De asemenea, ventilaţia naturală poate reduce bolile de plămâni cu până la 20%. Aşadar cel mai simplu sfat este să deschideţi ferestrele", se precizează în comunicat. O altă măsură vizează alegerea unui mobilier non-toxic (fără compuşi volatili organici).

Pentru un confort termic şi acustic mai mare trebuie investit în termoizolaţia clădirii (ziduri, ferestre, uşi, acoperiş, podele etc.) pentru a diminua pierderile de energie şi implicit facturile, spori confortul termic, reduce zgomotul, protejând totodată mediul. "Creşteţi ventilaţia şi fluxul de aer prin răcirea naturală a aerului pe timp de vară. Ventilaţia pasivă, ideal cu două zone deschise într-un spaţiu, poate aduce economii de energie de până la 25-50% din utilizarea aerului condiţionat. Montaţi jaluzele exterioare sau interioare şi alegeţi draperii groase, care pot preveni pierderile de căldură în timpul iernii şi pot bloca lumina nedorită a soarelui, pentru a vă menţine casa mai răcoroasă vara. Plantaţi copaci lângă locuinţă - umbra acestora poate contribui la reducerea vârfului temperaturii în timpul verii cu 2-9 grade Celsius" , sunt printre sfaturile practice pentru a avea locuinţe mai eficiente energetic şi mai sănătoase transmise de România Eficientă.

De asemenea, o lumină de calitate este esenţială pentru o viaţă sănătoasă şi de aceea este nevoie de maximizarea utilizării luminii naturale. Cercetările au indicat că astfel poate fi redusă nevoia de iluminat artificial cu 16-20%. În plus, lumina naturală poate creşte productivitatea cu până la 15%.

"Investiţi în corpuri de iluminat eficiente energetic, de tip LED, care consumă mai puţin şi au o durată de viaţă mai mare, asigurându-vă, totodată, că acestea vor furniza nivelul de lumină adecvat pentru fiecare încăpere. Iluminatul influenţează starea de spirit şi, combinat cu alte elemente, contribuie inclusiv la o mai bună concentrare", se arată în comunicat.

Comisia Europeană recunoaşte importanţa unei bune calităţi a aerului interior în ceea ce priveşte asigurarea unor clădiri sănătoase şi solicită ca acest aspect să fie luat în calcul la clădirile cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi, precum şi nivelul ce trebuie atins printr-o renovare aprofundată din 2030.

"Statele membre impun ca clădirile cu emisii zero să fie echipate cu dispozitive de măsurare şi control pentru monitorizarea şi reglarea calităţii aerului din încăperi. În clădirile existente, instalarea unor astfel de dispozitive este necesară, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic şi economic, atunci când o clădire este supusă unei renovări majore", se arată în textul propunerii de revizuire a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor.

De asemenea, "statele membre abordează, în ceea ce priveşte clădirile care fac obiectul unor renovări majore, aspectele legate de condiţiile care caracterizează un climat interior sănătos, adaptarea la schimbările climatice, protecţia împotriva incendiilor şi riscurile legate de activitatea seismică intensă, eliminarea substanţelor periculoase, inclusiv azbestul, şi accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilităţi", se mai arată în textul Directivei menţionate.

Potrivit unor date publicate de Institutul European pentru Performanţa Clădirilor (2019), aproximativ 2,2 milioane de europeni suferă de astm din cauza condiţiilor lor de viaţă şi 110 milioane locuiesc în clădiri cu mari concentraţii de poluanţi periculoşi, din cauza nivelurilor inadecvate de ventilaţie.

România Eficientă este un proiect privat de anvergură naţională, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat şi cu finanţarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 şi constă în derularea unui program naţional de promovare a eficienţei energetice. România Eficientă îşi propune să sprijine atingerea ţintelor României pentru 2030 în privinţa reducerii emisiilor de carbon şi a creşterii eficienţei energetice, atât prin campanii de informare şi educare, cât şi prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în şcoli publice din diferite regiuni ale ţării.

Asociaţia Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent şi non-profit, specializat în politici de energie şi climă, analiză de piaţă şi strategie energetică, fondat în 2014.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1441
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8891
Gram de aur (XAU)Gram de aur342.8803

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb