România ocupă locul 19 din 24 în ceea ce priveşte bunăstarea financiară

M.A.
Miscellanea /

România ocupă locul 19 din 24 în ceea ce priveşte bunăstarea financiară

Intrum România a lansat, anul acesta, "Barometrul Bunăstării Financiare" compus din patru indicatori care măsoară capacitatea de a plăti la timp facturile, libertatea de credit, economisirea pentru viitor şi alfabetizarea financiară, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte capacitatea de a plăti la timp facturile, ţara noastră se situează pe locul 21 din cele 24 de tări intervievate, fiind urmată doar de Letonia, Portugalia şi Grecia. În analiza acestui indicator a fost luat în considerare nivelul la care consumatorii sunt dispuşi să plătească facturile la timp, în strânsă corelaţie cu ponderea salariului rămas după plata facturilor şi nivelul veniturilor întrgistrate.

La economisirea pentru viitor, românii se clasează tot printre cele mai joase poziţii în clasamentul ţărilor din Europa, deşi la nivel declarativ aceeştia economisesc o sumă medie care ajunge la 11% din salariu, conform Eurostat. Astfel suntem pe ultimul loc din Europa cu o rată negativă de -2.35% în ceea ce priveşte economisirea la nivel de gospodărie.

În cadrul raportului este analizat şi indicatorul care măsoară nivelul consumatorilor de a înţelege termenii financiari şi calculele specifice, acesta fiind denumit nivelul de alfabetizare financiară. Ţara noastră are un scor al alfabetizării financiare peste medie (6.5 comparativ cu 6.32), ocupând poziţia 13/24 în topul tărilor analizate.

Un total de peste 64% dintre respondenţii români sunt de părere că au o educaţie financiară solidă, dorită în mare parte părinţilor (56%) şi a internetului (46%). Pentru definirea scorului, consumatorii au răspuns la întrebări specifice referitoare la calculul dobânzii, scoring sau inflaţie.

Potrivit sursei citate, per total, ţara noastră ocupă locul 19 din 24 în clasamentul bunăstării financiare, ţările fruntaşe fiind Germania, Austria şi Suedia iar pe ultimele locuri situându-se Polonia, Lituania şi Grecia.

Cătălin Neagu, Managing Director Intrum România, a declarat: "În raportul de anul acesta observăm rezultate îmbucurătoare în ceea ce priveşte educaţia financiară şi interesul populaţiei spre un consum sustenabil. Sunt şi multe subiecte care necesită atenţia noastră permanentă, precum rata brută de economisire. Credem cu tărie că educaţia financiară alături de un consum sustenabil sunt elementele cheie ale unei balanţe personale echilibrate."

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS