Românii consumă de patru ori mai puţin peşte decât locuitorii din celelalte state din Uniunea Europeană (UE), în medie, doar 5,2 kilograme pe locuitor anual, în timp ce în UE consumul mediu anual de peşte este de 20 kilograme pe locuitor, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, relatează NewsIn.
Consumul de peşte înregistrat în România a scăzut de la mai mult de 8 kg/locuitor/an în 1989 la mai puţin de 2 kg/locuitor/an în perioada 1993-1999.
În 1989, producţia piscicolă din România acoperea 96 la sută din consumul intern, această situaţie datorându-se reducerii până la dispariţie a importurilor şi unei oferte calitative reduse. După 1989 producţia de peşte a României a avut un declin constant până când s-a stabilizat, relativ recent, în ultimii ani. În schimb, consumul a început să-şi revină mai rapid şi este pe un trend ascendent începând din 1999.
"Acest lucru a fost posibil datorită creşterii permanente a importurilor, care au suplinit pe de o parte căderea producţiei de peşte marin ca urmare a desfiinţării flotei române de pescuit oceanic, iar pe de altă parte au oferit consumatorului român specii calitativ superioare, care nu pot fi produse în România", menţionează datele Ministerului Agriculturii.
Potrivit MAPDR, importul a crescut cu 22,19 la sută, de la 65.604 tone în 2004, la 80.160,60 tone în 2005, în timp ce exportul a crescut doar cu 4,6 la sută de la 779,80 tone în 2004, la 815,70 tone în 2005.


















































