Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Romgaz a inaugurat o nouă instalaţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale la Sărmăşel

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie /

Romgaz a inaugurat o nouă instalaţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale la Sărmăşel

Investiţia se ridică la 54 milioane euro 

Producătorul de gaze Romgaz a pus în funcţiune noua instalaţie a Staţiei de Comprimare şi Uscare a gazelor naturale de la Sărmăşel (judeţul Mureş), investiţie derulată în ultimii trei ani şi care ajunge la peste 238 de milioane de lei (circa 54 de milioane de euro), informează un comunicat al companiei trimis redacţiei.

Noua facilitate de comprimare şi uscare aferentă depozitului Sărmăşel va permite creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului de la 800 de milioane de Nmc (normal metri cubi) la 950 de milioane de Nmc/ciclu, precum şi creşterea calităţii gazelor naturale livrate şi a capacităţii zilnice de livrare a gazelor naturale din depozit de la 6 la 9 milioane de Nmc/zi.

Potrivit sursei citate, creşterea capacităţii depozitului se datorează în principal instalării unei noi instalaţii de comprimare care va putea asigura un debit maxim zilnic de 6 milioane Nmc.

Romgaz susţine că staţia de comprimare şi uscare pentru înmagazinare gaze este dotată cu tehnologie americană de vârf, care se remarcă printr-un consum redus de energie, respectând cu stricteţe toate cerinţele europene şi naţionale în materie de protecţie a mediului.

"Punerea în funcţiune a facilităţii de la Sărmăşel reprezintă atingerea unei borne importante pentru securitatea energetică a României în privinţa capacităţii maxime de înmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale. Astfel, România poate înmagazina 3,3 miliarde de Nmc/ciclu, investiţia contribuind şi la creşterea capacităţii de extracţie a gazelor naturale din depozite, debitul maxim zilnic putând ajunge la 30 milioane de Nmc", precizează comunicatul.

Romgaz spune că alocă resurse în creştere pentru mărirea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, pentru preluarea vârfurilor de consum pe perioada sezonului rece, precum şi pentru creşterea gradului de siguranţă a alimentării cu gaze a consumatorilor.

Înmagazinarea subterană reprezintă o activitate vitală în asigurarea continuităţii furnizării necesarului de gaze naturale pentru consum industrial şi casnic. Aceasta are că scop acoperirea vârfurilor de consum cerute de piaţă, cauzate de variaţiile de temperatura, precum şi menţinerea caracteristicilor de funcţionare optimă a sistemului naţional de transport al gazelor naturale.

Pe lângă funcţia de acoperire a vârfurilor de consum ale gazelor în anotimpul friguros, depozitele de gaze au şi rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze în cazuri extraordinare (calamităţi naturale, cutremure sau alte evenimente neprevăzute, inclusiv întreruperi accidentale ale producţiei curente sau ale furnizării de gaze naturale din import).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie