Rompetrol Rafinare a înregistrat o scădere cu 9% a cifrei de afaceri brută în semestrul I al acestui an

T.B.
Companii / 14 august 2023

Rompetrol Rafinare a înregistrat o scădere cu 9% a cifrei de afaceri brută în semestrul I al acestui an

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat în primul semestru al acestui an, rezultate operaţionale bune, pe fondul unui grad de utilizare mai mare al rafinăriilor Petromidia şi Vega, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, arată un comunicat de presă al KMG International, conform news.ro.

Prin urmare, Petromidia, cea mai mare unitate de profil din România, a direcţionat pe piaţa domestică două treimi din totalul producţiei obţinute în perioada ianuarie - iunie 2023. În total, din aproape 2,7 milioane de tone de materii prime procesate în S1 2023, rafinăria a produs peste 2 milioane de tone de carburanţi auto (benzine, diesel şi jet A1), arată datele din comunicatul de presă al KMG International.

Cu toate acestea, compania a înregistrat rezultate financiare în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 2,7 miliarde de dolari (scădere de 9%), un profit operaţional (EBITDA) de aproape 117 de milioane de dolari (scădere de 33%) şi un rezultat net negativ de 34 de milioane de dolari.

Rezultatele financiare au fost influenţate semnificativ de volatilitatea cotaţiilor internaţionale, atât la materii prime, cât şi la produse finite. La nivel european, marjele de rafinare au scăzut cu 125,2 USD/MT (-64%) în trimestrul II 2023, faţă de trimestrul II 2022, respectiv cu 22,8 USD/MT (-18,3%) în semestrul I 2023, faţă de semestrul I 2022.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de 539 de milioane de dolari în al doilea trimestru al anului, mai indică sursa citată.

De asemenea, contribuţia în primul semestru din 2023 a fost de peste 907 de milioane de dolari, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuţia la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

Pentru semestru I 2023, compania a estimat o contribuţie de 17,7 milioane de dolari, ţinând cont de normele actuale ale ordonanţei de urgenţă nr. 186 - contribuţia de solidaritate, menită să aplice o taxă de 60% pe profit. Totodată, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

În trimestrul II si semestrul I 2023, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 1,4 milioane tone, respectiv 2,68 milioane tone, în creştere cu 5%, respectiv 16% faţă de perioadele similare ale anului trecut, mai arată comunicatul de presă al KMG International

Creşterea este explicată prin faptul că rafinăria a funcţionat pentru un număr mai mare de zile în semestrul I 2023, faţă de o funcţionare discontinuă în anul 2022, cauzată de oprirea programată de 24 de zile, în lunile martie - aprilie 2022.

Raportat la primele 6 luni din an, Petromidia a înregistrat creşteri de 19% în producţia de benzină - 717 mii de tone şi de 12% în producţia de motorine - 1,33 milioane de tone. Din total, 64% din producţie a fost destinată pieţei domestice, nivel asemănător perioadei ianuarie - iunie 2022.

În data de 21 iunie 2023, un incident tehnic, urmat de incendiu, s-a produs în instalaţia de Hidrocracare Blândă (MHC). În stransă colaborare cu autorităţile, compania a depus toate eforturile pentru stingerea incendiului şi remedierea imediată a situaţiei.

În ciuda incidentului, toate instalaţiile rafinăriei Petromidia sunt în funcţiune, excepţie fiind instalaţia MHC, astfel că Rompetrol Rafinare continuă să asigure produsele petroliere necesare pe piaţa din România. Lucrările de reabilitare sunt realizate de contractorul general al Grupului KMG International, Rominserv, cu sprijinul subcontractorilor specializaţi din regiune, urmând ca instalaţia să fie repornită în toamnă.

Cu toate acestea, unitatea din Năvodari a reuşit să obţină rezultate operaţionale bune în ceea ce priveşte randamentul produselor albe - 84,39%wt şi indicele de intensitate energetică - 96,06%.

Rafinăria Vega Ploieşti, singurul producător intern de bitum şi hexan, a procesat peste 193 de mii de tone de materii prime, în primul semestru al anului. Unitatea din Ploieşti a înregistrat rezultate bune în ceea ce priveşte consumul energetic (2,27 GJ/t) şi disponibilitatea mecanică (98,50%).

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a ajuns la peste 1,2 miliarde de dolari în T2 2023 şi 2,3 miliarde USD în S1 2023, în scădere cu 24%, respectiv 9% faţă de perioadele similare ale anului trecut. Profitul operaţional (EBITDA) a scăzut cu 43%, până la 113 milioane de dolari, iar rezultatul net al segmentului a fost unul negativ, de 14,6 milioane de dolari.

În prima jumătate a anului, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 679 de milioane de dolari, iar cantităţile totale au crescut cu 28%, de la 743 de mii de tone de produse petroliere în S1 2022, la 955 de mii de tone în S1 2023, conform sursei menţionate.

La acest moment, activitatea Diviziei de Petrochimie se desfăşoară în instalaţiile de polipropilenă (PP) şi polietilene de joasă densitate (LDPE). PP funcţionează cu materie prima produsă şi livrată intern de rafinăria Petromidia, iar LDPE foloseşte ca materie primă etilenă adusă din import.

În trimestrul II si semestrul I 2023, productia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 31,3 mii tone, respectiv 57,6 mii tone, în scădere cu 9,3%, respectiv 8% faţă de perioadele similare ale anului trecut.

Rezultatele diviziei petrochimice au fost impactate de condiţiile de piaţă nefavorabile pentru produsele segmentului. Cifra de afaceri brută a fost de aproape 71 de milioane de dolari, iar profitul operaţional (EBITDA) şi rezultatul net au înregistrat valori negative, de 37,7 milioane de dolari, respectiv 40,3 milioane de dolari.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene şi polietilene din România, cu capacitatea de a-şi recăpăta poziţia competitivă pe piaţa internă şi regională, odată cu stabilizarea pieţei de profil.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat 1,63 miliarde de dolari în prima jumătate a anului. Profitul operaţional (EBITDA) a consemnat o valoare de 40 de milioane de dolari în S1 2023, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de peste 20 milioane de dolari, informează sursa amintită.

Cantităţile totale de carburanţi comercializaţi de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie - iunie au fost de 1,08 milioane tone, nivel în uşoară creştere, comparativ cu volumul consemnat în perioada similară din 2022.

Vânzările en-gros de carburanţi au scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, dar pe segmentul de retail, compania a reuşit să comercializeze volume mai mari cu 18% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2022.

Recent, a fost lansat noul concept de staţii de autostradă, care include o gamă variată de servicii, cu integrarea mai multor facilităţi. Primele 10 staţii, realizate sub egida Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), au fost deschise pe A1, tronsonul Nădlac - Sibiu.

La sfârşitul lunii iunie 2023, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.305 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), în creştere cu 83 de unităţi faţă de numărul consemnat la finele lui iunie 2022, conchide comunicatul de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb