Ropharma - acuzată de evaziune şi spălare de bani

Ovidiu VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 aprilie 2013

"Este o vânătoare de vrăjitoare", a declarat Mihai Miron.

"Este o vânătoare de vrăjitoare", a declarat Mihai Miron.

Mihai Miron, proprietarul firmei, susţine că ancheta DIICOT are loc în contextul criticilor aduse asupra activităţii Ministerului Sănătăţii

Procurorii de la DIICOT au luat cu asalt sediul Ropharma, în urma unor acuzaţii de evaziune fis-cală şi spălare de bani. Potrivit unor surse apropiate DIICOT, compania ar fi virat sume de bani, sub formă de sponsorizare, unei mănăstiri din Oradea care a virat, mai departe, banii unor angajaţi ai Ropharma. Aceştia îi scoteau din conturi şi îi readuceau în cadrul firmei în numerar.

Mihai Miron, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei şi proprietarul acesteia, crede că percheziţiile au loc "în contextul în care am criticat acţiunile Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte spitalele private". "Noi la Braşov plătim taxe mai mari la spital (Spitalul Sf. Constantin, din care Ropharma deţine o treime - n. red.) decât ceea ce ni se întoarce de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noi, Ropharma, plătim trei milioane de lei lunar statului sub formă de taxe, iar în acest context să verifici o sponsorizare de 50.000 de lei sau 80.000 de lei mi se pare aberant", a spus Miron, care a mai spus că firma a şi construit biserici, nu doar a sponsorizat. "Nu mi se pare o crimă să susţii religia", mai spune omul de afaceri încheind: "Este o vânătoare de vrăjitoare".

Mersul "afacerii"

Investigaţiile au început la data de 19 iunie 2012, atunci când poliţişti BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat, transmite Poliţia Română printr-un comunicat.

În fapt, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul ,,sponsorizare", în sumă totală de 914.000 lei. Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză. Suma totală virată în conturile angajaţilor a fost de 781.895 lei.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate până în acest moment, s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit, în perioada de referinţă, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul ,,sponsorizare" şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice. Au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză care au încasat în conturile bancare personale, cu titlul ,,achiziţie tablă", ,,cherestea", ,,cv. tablă", ,,cv. răsaduri", ,,cv. ceară", ,,cv. muguri de pin", ,,răşină", ,,lemn iconostas" diferite sume de bani, direct din contul bancar al instituţiei de cult.

Ca urmare, prin activităţile infracţionale des-făşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregis-trate cheltuieli ireale în contabilitate în sumă de 914.000 lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 lei, impozit pe profit şi impozit pe dividende.

Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, res-pectiv a sumei de 914.000 lei (viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale).

În final, suma de 781.895 lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membrii grupului.

Acţiunile Ropharma (RPH) au fost oprite de la tranzacţionare, ieri, la ora 15:59. Ziarul BURSA contactase oficialii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la ora 15:49, pentru a întreba dacă acţiunea procurorilor DIICOT are un impact care să justifice oprirea de la tranzacţionare a titlurilor RPH.

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. Ceea ce a facut conducerea de la ROFARMA este un caz de a obtine bani "negri".

  Toate lanturile farmaceutice au o politica cunoscuta de stimulare a medicilor ,ptr ca acestia sa directioneze pacientii.  

  Stimulentele ctre doctori se calculeaza ca procent din valoarea retetelor emise de doctor si ajunse in farmaciile lantului. 

  In majoritatea covirsitoare a cazurilor nu exista nici o baza contractuala si nici o chitanta .  

  Deci toate aceste plati se fac "la negru". 

  Pentu un lant suma de plata lunra este mare,iar necesitatea de a face rost de atitt de multi bani negri duce la asemenea practici evazioniste. 

  Inca nu m auzit de o verificare a doctorilor care primesc aceste comisioane lunare neinregistrate si nefiscalizate.

  Situatia este identica si la laboratoarele de analize, care platesc lunar medicii care le trimit pacienti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro