Rusia ia în calcul listarea secundară a VTB Bank

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 ianuarie 2020

Rusia ia în calcul listarea secundară a VTB Bank

Rusia ia în considerare lansarea unei oferte publice secundare a acţiunilor VTB Bank (a doua mare bancă din ţară), conform viceministrului de Finanţe de la Moscova, Alexei Moiseev, citat de Reuters.

Afirmaţia sa vine după ce, la finele lui 2019, preşedintele VTB, Andrei Kostin, spunea că opţiunile pentru privatizarea acestei bănci sunt puţine şi complicate din cauză că instituţia financiară este supusă sancţiunilor internaţionale. VTB este supusă sancţiunilor din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene din 2014, ceea ce a limitat căile sale de a atrage finanţare.

În acest context, Kostin a precizat: "Opţiunile sunt greu de găsit şi complicate pentru că există sancţiuni impuse băncii".

Anterior, mai precis în octombrie anul trecut, Kostin declara să sancţiunile limitează în mod "dureros" capacitatea băncii de a reduce participaţia guvernului. VTB este deţinută în proporţie de 60,9% de guvernul rus, prin Agenţia Federală pentru Managementul Proprietăţii de Stat şi Ministerul de Finanţe.

Conform Ministerului rus al Dezvoltării Economice, VTB se numără printre cele 293 de entităţi care vor fi privatizate în intervalul 2020-2022. În ultimii ani, guvernul rus şi-a diminuat deţinerea la VTB, la producătorul de diamante Alrosa şi la unele companii mai mici, însă nu a reuşit să îşi îndeplinească planul iniţial de privatizare.

În noiembrie anul trecut, VTB Bank preconiza că îşi va realiza ţinta de profit net pe 2019, de 200 de miliarde de ruble (3,1 miliarde de dolari), iar jumătate din această sumă va fi alocată plăţii dividendelor. Pentru 2018, VTB a plătit numai 15% din profit sub formă de dividende, ceea ce a reprezentat o excepţie faţă de proporţia de 50% stabilită pentru aceste alocări de Minis-terul de Finanţe în cazul companiilor de stat. Excepţia a fost cauzată de faptul că banca a trebuit să-şi majoreze capitalul ca să se alinieze cerinţelor normelor Basel.

VTB nu are în plan să ceară finanţare de la stat pentru o injecţie de capital, potrivit conducerii băncii.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro