Săptămâna Bucătăriei Turceşti, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediţie între 21 şi 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase şi tradiţionale. Tema din acest an, "Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turceşti", evidenţiază reţetele clasice atemporale.
Conform comunicatului de presă din partea Autorităţii pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia, în fiecare an, Săptămâna Bucătăriei Turceşti este marcată de o serie de evenimente şi campanii pe reţelele sociale, organizate atât în Turcia cât şi în străinătate. Iniţiativa are ca scop promovarea patrimoniului culinar bogat al Turciei, format de mii de ani de schimburi culturale, practici durabile şi tradiţii gastronomice adânc înrădăcinate. În timp ce o temă diferită este în centrul atenţiei în fiecare an pentru a arăta profunzimea bucătăriei turceşti, tema din acest an onorează preparatele clasice care constituie esenţa acesteia, prin evenimente diverse, desfăşurate în spiritul ospitalităţii tradiţionale turceşti.
Preparatele de bază din Anatolia
Peisajul culinar bogat al Turciei îşi are rădăcinile în tradiţii vechi de secole. Preparatele clasice făcute în casă, bazate pe reţete transmise din generaţie în generaţie şi pregătite cu dragoste în bucătăriile din întreaga ţară, se află în centrul acestei gastronomii diversificată.
Aceste preparate de bază, realizate cu ingrediente locale, de sezon, şi tehnici simple dar bine gândite, reflectă esenţa patrimoniului culinar turcesc. Sunt transmise valorile tradiţionale, hrănitoare şi fără risipă ale bucătăriei turceşti în prezent, aceste clasice simbolizează, de asemenea, valorile perene ale Anatoliei: ospitalitatea, solidaritatea şi unitatea. Până la urmă, ele sunt piatra de temelie a meselor calde şi primitoare care adună laolaltă familii, prieteni şi oaspeţi.
Meniul Săptămânii dedicate Bucătăriei Turceşti ediţia 2025 include preparate celebre care au trecut testul timpului. Tema "Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turceşti" va aduce în prim-plan numeroase reţete de bază, printre care:
Supă de linte asezonată cu "tarhana"
İmambayildi (vinete umplute cu ceapă şi roşii)
Manti (colţunaşi turceşti)
Börek (plăcinte sărate) umplute cu ingrediente variate precum cartofi, brânză, verdeţuri sau carne tocată
Combinaţii savuroase precum Karniyarik (vinete umplute cu carne tocată);
Orez - Cacik
Kuru Fasulye (tocană de fasole albă)
Murături şi Dolma Asortată (legume umplute)
Aceste preparate oferă o incursiune autentică în inima bucătăriei turceşti de casă. Salatele răcoritoare precum Bostana şi Çoban, precum şi o varietate de Hoşaf (compoturi de fructe) vor completa această experienţă culinară, iar deserturile turceşti delicioase, precum Tavukgöğsu (budincă de piept de pui), Kazandibi (budincă caramelizată) şi Baklava, vor oferi un final dulce perfect acestui festin.
Preparate regionale clasice
Săptămâna Bucătăriei Turceşti serveşte, de asemenea, ca o vitrină a diversităţii regionale bogate a ţării. Fiecare dintre cele 81 de provincii ale Turciei îşi va prezenta propriile interpretări ale reţetelor tradiţionale, modelate de ingredientele locale, climat şi secole de schimburi culturale. De la preparatele cu ulei de măsline ale coastei Egee până la specialităţile picante şi îndrăzneţe ale sud-estului şi bucătăria bogată în peşte a regiunii Mării Negre, săptămâna oferă o călătorie culinară prin destinaţiile variate ale Turciei.
Evenimentele regionale vor evidenţia aceste reţete locale clasice, oferind vizitatorilor o mostră autentică de arome şi o înţelegere mai bună a vieţii cotidiene şi a patrimoniului fiecărei regiuni.
Opinia Cititorului