Sarcofag antic, complet conservat, descoperit sub Catedrala Notre-Dame

A.V.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 3 mai

Sarcofag antic, complet conservat, descoperit sub Catedrala Notre-Dame

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor pregătitoare pentru reconstrucţia turnului bisericii, distrus de incendiul din 2019

Mai multe morminte şi un sarcofag de plumb datând probabil din secolul al XIV-lea au fost descoperite de arheologi la catedrala Notre-Dame din Paris, în urma incendiului devastator din 2019, conform anunţului făcut luna trecută de Ministerul Culturii din Franţa.

Potrivit france24.com, care citează AFP, mormintele "de o calitate ştiinţifică remarcabilă" au fost dezgropate în timpul lucrărilor pregătitoare pentru reconstrucţia turnului bisericii în locul central unde transeptul traversează naosul. Transeptul catedralei a fost parţial distrus de incendiul din aprilie 2019.

Printre mormintele descoperite se află "un sarcofag din plumb, complet conservat, în formă de om", conform Ministerului. Instituţia a precizat că sarcofagul ar fi putut fi făcut pentru "un demnitar înalt" şi probabil datează din anii 1300 - secolul care a urmat construcţiei catedralei.

Săpăturile au mai adus la lumină, imediat sub nivelul actual al podelei catedralei, "existenţa unei fose în care erau îngropate elemente sculptate policrome identificate ca aparţinând fostului paravan al Notre-Dame, construit în jurul anului 1230 şi distrus la începutul secolului al XVIII-lea". Acestea au fost dezgropate în timpul restaurării de la mijlocul anilor 1800 a Notre-Dame şi sunt deja expuse la Muzeul Luvru.

Cercetătorii francezi au efectuat cea mai recentă săpătură arheologică înainte ca schelele să fie montate pentru reconstrucţia turnului.

Amintim că incendiul de la Notre-Dame a fost unul violent, declanşat în interiorul catedralei, în seara zilei de 15 aprilie 2019.

Luând rapid amploare, flăcările au distrus în întregime turnul-fleşă, care s-a prăbuşit , dar şi o mare parte din acoperiş, precum şi şarpanta monumentului, conform Wikipedia. Graţie intervenţiei a sute de pompieri, structura globală a edificiului şi cele două turnuri au fost cruţate, însă pagubele sunt considerabile. Intervenţia câtorva sute de pompieri, până în dimineaţa zilei următoare, a putut să salveze structura globală a edificiului, cele două turnuri, precum şi faţada de apus. Totuşi, stricăciunile şi pierderile sunt considerabile, atât în interiorul, cât şi în exteriorul monumentului.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a descris incendiul ca fiind unul "groaznic", iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat reconstrucţia catedralei.

(Articol preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro