SAXO BANK:Alegerile din SUA sunt cel mai mare risc politic pe care l-am trăit în ultimele decenii

A.B.
Comunicate de presă /

Alegerile din SUA sunt cel mai mare risc politic pe care l-am trăit în ultimele decenii

Saxo Bank Group vede trei căi şi probabilităţi distincte, în ceea ce priveşte alegerile din SUA: alegeri contestate (probabilitate de 40%); o victorie curată şi majoritară a lui Biden (probabilitate 40%); o victorie a lui Trump (probabilitate 20%), potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

Steen Jakobsen, economist-şef şi CIO la Saxo Bank, a declarat: "Ne temem că alegerile din SUA reprezintă cel mai mare risc politic pe care l-am văzut în câteva decenii, întrucât sfârşitul ciclului economic se intersectează cu inegalităţile, tulburările sociale şi o frenezie permanentă a pieţei, determinată de răspunsul politic la această profundă criză economică: rate zero ale dobânzii, sprijin infinit al guvernului şi al băncilor centrale. Pedala pe frână apăsată oficial şi puternic, cu garanţii pentru cererea comercială şi locurile de muncă într-o lume a capitalismului de stat, înseamnă că pieţele şi libertăţile individuale nu au fost niciodată mai atacate"

"Sarcina noastră este să definim un consens al realităţii şi aici simţim că piaţa nu integrează corect în preţ atât riscurile unui rezultat contestat - cel mai mare risc pentru pieţe, fie ca urmare a alegerilor în sine, fie a obiecţiilor şi încercărilor lui Trump de a striga "fraudă!" - cât şi cele de pe urma unei victorii clare a lui Biden. Deoarece ambele sunt un risc, aceasta înseamnă că volatilitatea ar putea creşte dramatic.

"Mesajul nostru principal este că alegerile din SUA vor veni cu o volatilitate şi un risc crescute. Oricine câştigă nu va schimba direcţia SUA prea mult, în ansamblu. Ambii ar cheltui sume uriaşe de bani, ambii s-ar baza pe Fed pentru a sprijini condiţii uşoare de finanţare şi niciunul dintre ei nu ar căuta reforme profunde. Deci, într-o mare măsură, cei doi candidaţi la preşedinţie sunt diametral opus faţă de ceea ce are acum nevoie America".

Structurarea portofoliilor de capitaluri proprii post-alegeri SUA

Măsurile de susţinere în urma izbucnirii pandemiei au determinat o revenire puternică pe pieţele de acţiuni, iar aşteptările sunt ridicate în T4. Piaţa de capital american din SUA s-a descurcat destul de bine sub o administraţie Trump, iar o victorie a lui Biden ar putea aduce o volatilitate suplimentară şi o încetinire a pieţei sub forma unor taxe sporite.

Peter Garnry, şeful strategiei de capitaluri proprii, a declarat: "Acţiunile politice agresive din prima jumătate a anului de către băncile centrale şi guverne au creat o revenire puternică pe pieţele de acţiuni şi credinţa generală că lumea va depăşi criza Covid cu mai puţine daune decât din criza financiară din 2008".

"Aşteptările sunt mari, estimările sugerând o creştere de 106% a câştigurilor trimestriale. Dacă sectorul corporativ va obţine această revenire a câştigurilor, piaţa globală de acţiuni va fi evaluată la 19,3x profit în 2021. Nu este o evaluare nerezonabilă, având în vedere alternativele în obligaţiuni.

"Piaţa de capital american din SUA s-a descurcat destul de bine în cei patru ani cu Trump, în ciuda tensiunii crescânde dintre SUA şi China, care a cauzat fricţiuni companiilor americane în privinţa lanţurilor lor globale de aprovizionare. Participanţii la piaţă sunt obişnuiţi acum cu personalitatea lui Trump, iar sectorul corporativ a beneficiat, în multe privinţe, de politicile lui Trump de impozite mai mici şi mai puţină supraveghere guvernamentală. Chiar şi relaţia SUA-China este într-o oarecare măsură previzibilă pentru companii şi investitori sub o administraţie Trump.

"Pe de altă parte, o victorie a lui Biden ar putea deveni un impuls direct pentru acţiuni, deoarece Biden a propus să crească nivelul legal de impozitare de la 21% la 28% din venitul întreprinderilor şi să crească impozitul global pe veniturile intangibile de la 10,5% la 21 %. În plus, Biden a propus să crească valoarea minimă a impozitului pe profit la 15% şi să adauge un impozit pe salariu pentru persoanele cu venituri mari. Combinat, se estimează că aceste modificări fiscale ar crea o reducere de 9% a câştigurilor S&P 500 - şi asta înainte ca efectele de ordinul doi, inclusiv schimbarea sentimentului investitorilor, să afecteze potenţial evaluările. Acestea ar atinge cel mai greu serviciile de comunicaţii, asistenţa medicală şi tehnologia informaţiei, deoarece acele companii au cele mai mici niveluri de impozitare în general şi sunt mari utilizatori de active intangibile. Întrebarea este dacă Biden îndrăzneşte să pună în aplicare modificările fiscale într-un context economic slab."

Mărfurile, pe fondul alegerilor din SUA şi Covid

Combinaţia băncilor centrale - care sprijină în mod activ revenirea inflaţiei şi potenţialul ca dolarul să slăbească în continuare - rămâne cheia perspectivelor noastre bullish generale pentru mărfuri, în special cele care au contribuit istoric la păstrarea bogăţiei în perioadele de incertitudine crescută şi inflaţie.

"Combinaţia dintre întreruperea aprovizionării legate de Covid, speculatorii financiari care caută o acoperire împotriva inflaţiei şi, nu în ultimul rând, cererea foarte puternică din partea Chinei, care a scăzut stocurile globale, au susţinut un an puternic pentru metalele industriale conduse de cupru", spune Ole Hansen, şeful Strategiei Mărfurilor la Saxo Bank.

"În cele din urmă, vedem că tendinţa ascendentă abruptă a cuprului de la nivelul minim din aprilie este întreruptă, ducând la o perioadă de consolidare care credem că ar putea avea loc în T4. Pe această bază, vedem creşterea pe termen scurt a cuprului ca fiind limitată, potenţialul factor de extindere fiind o promisiune reînnoită a cheltuielilor cu infrastructura de la următorul preşedinte american."

"După un an în care aurul a crescut cu peste 20%, iar argintul este dublu, este un exerciţiu îndrăzneţ să căutăm noi câştiguri. Cu toate acestea, combinaţia puternică a dobânzilor inferioare, creşterea cererii pentru acoperirea inflaţiei şi potenţialul pentru un dolar mai slab indică profituri suplimentare. După o perioadă prelungită de consolidare în jurul şi, în mare parte, peste preţul de 1920 $/uncie, vedem că aurul se va muta mai sus, în cele din urmă, pentru a termina anul la 2000 $/uncie."

"Piaţa ţiţeiului va rămâne probabil blocată, ţiţeiul Brent petrecând cea mai mare parte a ultimului trimestru tranzacţionat în jurul valorii de 40$, înainte de a trece în cele din urmă la 50$/baril, în prima jumătate a anului 2021. Pe această bază, ne ridicăm perspectiva T3 cu trei dolari, către un coridor de 38-48 dolari. Rămânem prudenţi cu privire la capacitatea pe termen scurt a ţiţeiului de a creşte şi mai mult, cu excepţia cazului în care OPEC+ surprinde piaţa, abandonând creşterea planificată a producţiei de 2 milioane de barili/zi stabilită pentru ianuarie."

Taurii şi urşii USD ar putea participa la o călătorie dură în al patrulea trimestru

Scenariul în care care intrăm în T4 pare dificil pentru orice continuare liniştită a vânzării de USD. Disfuncţia politică americană şi riscul unor alegeri contestate vor face ca piaţa să-şi ţină respiraţia. Între timp, incertitudinea post-electorală ar putea conduce la o nouă creştere a volatilităţii în două direcţii pe pieţe şi ar putea conduce la un început fals şi pentru taurii, şi pentru urşii USD, posibil în 2021.

John Hardy, şeful strategiei FX, a declarat: "Bombele simultane ale Fed şi Trezoreriei SUA de relaxare şi scăderi enorme de cash lansate asupra economiei SUA au contribuit la întoarcerea unei creşteri a USD. Vânzarea în dolari SUA a început să se diminueze la sfârşitul verii, întrucât Fed a încetat să-şi crească bilanţul, pe fondurl unei reveniri surprinzătoare a creşterii, în timp ce calea către stimuli fiscali suplimentari a fost blocată. Este posibil ca această temă să persiste pentru o mare parte din T4. Pe măsură ce intrăm în acest nou trimestru, spectacolul alegerilor din SUA domină orizontul pentru traderii din toate clasele de active. JPY ar putea fi un câştigător puternic în toate scenariile nefavorabile pentru alegerile din SUA şi arăta semne că va prinde viaţă după o lungă perioadă de repaus, odată cu anunţul plecării lui Shinzo Abe în septembrie."

"O alegere contestată nu este nici bună, nici rea pentru USD, dar devine mai negativă în cazul în care situaţia devine urâtă şi se revarsă în 2021. Şi o victorie restrânsă a oricărei părţi fără ambele camere ale Congresului este, de asemenea, negativă pentru USD, deoarece Congresul nu va "trece" nimic iar Fed va trebui să recurgă la forţa extremă a mandatului său - şi nu numai - pentru a sprijini orice redresare. În afară de concentrarea intensă asupra alegerilor din SUA

şi implicaţiile sale asupra dolarului SUA, problema dominantă care ne înconjoară este, desigur, Covid-19. Dacă firmele candidate la vaccin nu încep să dea dovadă de dovezi clare la sfârşitul anului 2020, riscăm o a doua scădere în perspectivă a creşterii globale. Acest lucru va pune o presiune uriaşă enormă în naraţiunea deflaţionistă care s-a născut în T3, pe fondul recuperării preţurilor materiilor prime şi a sprijinului pentru monedele legate de marfă, în statele emrgente şi dezvoltate."

"Calea către un comerţ tradiţional global de deflaţie, condus de un dolar SUA mai slab şi de un ciclu de credit nou, va fi dificilă, atât timp cât virusul continuă să împiedice cererea şi atât timp cât autorităţile fiscale nu reuşesc să forţeze inflaţia la un nivel ridicat suficient pentru a depăşi încărcătura reală a datoriei globale."

Se face verde

Pentru prima dată la alegerile prezidenţiale din SUA, schimbările climatice apar ca o temă majoră. Potrivit profesorului Jon Krosnick, 25% dintre americani vor vota pentru un candidat pe baza agendei lor privind schimbările climatice: un record pe această problemă.

Christopher Dembik, şeful analizei macro pentru Saxo, a declarat: "La mijlocul lunii iulie, Joe Biden şi-a prezentat ambiţiosul plan climatic în valoare de aproximativ 2 trilioane de dolari, sau 2,5% din PIB, pe parcursul a patru ani."

"Pentru democraţi, planul climatic de 2 trilioane de dolari este atât o modalitate de a aborda impactul schimbărilor climatice asupra vieţii de zi cu zi, cât şi de a crea noi locuri de muncă pentru a compensa pierderile din cauza pandemiei. Obiectivul său principal este de a atinge neutralizarea carbonului până cel târziu în 2050. Planul nu include o taxă pe carbon la nivel federal pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar Biden vrea să se re-ralieze la acordul de la Paris din 2015, care are ca scop prevenirea creşterii temperaturii globale cu peste 2 °C peste nivelurile preindustriale din acest secol."

"Este pentru prima dată din 1972 când platforma electorală a democraţilor se referă pozitiv la energia nucleară ca o modalitate de a fi mai puţin dependenţi de combustibilii fosili. Ecologizarea energiei nucleare ridică adesea îngrijorarea publicului cu privire la siguranţa globală şi unii se întreabă dacă este suficient de... verde pentru a face parte dintr-un nou acord ecologic."

"Abordarea schimbărilor climatice implică crearea bazei unui sistem financiar ecologic care va putea finanţa direct ambiţioasa platformă verde a democraţilor. Astăzi, majoritatea politicilor şi reglementărilor legate de ESG (guvernanţă de mediu, socială şi corporativă) rămân voluntare şi depind în mare măsură de opiniile proprietarilor de active cu privire la investiţiile ESG.

Sub Biden, vedem apariţia unor noi stimulente pentru a trece la cerinţe mai restrictive, aşa cum se întâmplă deja în UE."

"Rezerva Federală va avea un rol foarte specific de jucat în această nouă infrastructură financiară şi ar putea integra mai explicit schimbările climatice în toate mandatele sale - un proces care a început deja. Ar putea lua măsuri pentru a favoriza "tranziţia verde" ca parte a supravegherii instituţiilor financiare, de exemplu prin creşterea cerinţelor de capital pentru împrumuturile proiectelor de energie fosilă sau prin scăderea cerinţelor pentru cele deja ecologice."

Bula datoriei suverane reprezintă o ameninţare pe fondul alegerilor din SUA şi al creşterii inflaţiei

Deoarece ratele dobânzilor aproape de zero nu oferă nicio protecţie împotriva creşterii inflaţiei, Saxo consideră că datoriile suverane sunt cele mai proaste active pe care le puteţi deţine în portofoliul dvs. chiar acum. Cumpărarea de obligaţiuni de stat astăzi înseamnă blocarea într-un randament atât de scăzut încât, dacă creşte inflaţia, valoarea obligaţiunii va scădea.

"Acum mai mult ca oricând, este crucial să ne gândim la alocarea portofoliului şi la acoperirea inflaţiei, să apărăm capitalul în timp ce asistăm la o degradare a monedelor fiduciare", spune Althea Spinozzi, specialist în venituri fixe la Saxo Bank.

"Credem că trezoreria americană de astăzi este cea mai mare capcană de şoareci din toate timpurile. Acestea nu oferă nici o creştere pe termen lung, iar curba randamentului este sortită să se absoarbă mai repede decât se aştepta din cauza inflaţiei. Cu toate acestea, în contextul alegerilor din SUA, ar putea exista spaţiu pentru oportunităţi de tranzacţionare pe termen scurt. Anticipăm o curbă a randamentului SUA în cazul în care câştigă Biden şi o creştere bearish în cazul în care câştigă Trump. În timp ce pandemia de coronavirus a fost benefică pentru Trezoreria SUA, randamentele suveranilor mai riscanţi au crescut semnificativ. Cel mai remarcabil exemplu este Italia, care în acest moment oferă cel mai mic randament pe care l-a plătit vreodată de la aderarea la euro."

"Dacă Trump câştigă, suntem în favoarea sectorului financiar, a infrastructurii, a energiei şi a industriilor şi producătorilor autohtoni. Obligaţiunile nedorite au un potenţial de creştere mai mare. Cu toate acestea, chiar dacă nu ne deranjează obligaţiunile cu rating mai scăzut, preferăm totuşi scadenţele pe termen mediu de până la 7 ani pentru a limita piedicile de inflaţie."

"Piaţa va percepe câştigul Biden ca un credit negativ. În acest scenariu, preferăm obligaţiunile de calitate superioară pentru a profita de volatilitatea pe termen scurt care îi va determina pe investitori să zboare către siguranţă. Credem că piaţa nu a inclus încă în preţ o victorie Biden - de aceea volatilitatea va fi ridicată. Investitorii care caută investiţii pe termen lung ar trebui să exploreze oportunităţi în spaţiul de obligaţiuni verzi."

"Există, de asemenea, oportunităţi convingătoare atât în spaţiul investiţional, cât şi în spaţiul cu randament ridicat în cadrul obligaţiunilor corporative europene. O combinaţie de stimulente ale băncii centrale şi redresare economică va favoriza obligaţiunile acelor sectoare care au fost dur afectate de pandemie."

"Pe o piaţă complexă cu venit fix, atenţia şi precauţia vor recompensa investitorii. Deşi vedem numeroase provocări în lumea veniturilor fixe, credem că investitorii pot avea totuşi succes în tranzacţionarea obligaţiunilor."

Godzilla părăseşte Japonia = USDJPY 85-95, războiul tehnologic şi mişcările Asiei pentru Biden

Singurul şi adevăratul shogun modern din Japonia în ultimele decenii, Shinzo Abe, a demisionat în T3, invocând motive de sănătate. Pe lângă faptul că este cel mai îndelungat premier din Japonia, moştenirea lui Abe se va concentra în jurul "Abenomics" orchestrat de la sfârşitul anului 2012.

"În primul rând, în ciuda a ceea ce pot spune factorii de decizie politică, cu raportul datorie-PIB de peste 300% şi raportul BS / PIB al BoJ de 120%, explozia pentru yen a expirat cu mult după data scadentă - mai ales având în vedere forţele deflaţioniste ale Japoniei, populaţia în scădere şi demografia îmbătrânită", spune Kay Van Petersen, Global Macro Strategist la Saxo Bank.

"Ratele negative şi YCC au văzut în cele din urmă yenii trecând de linie. La 106, USDJPY astăzi este cu aproximativ 15% sub maximele sale din toate timpurile, dar încă cu aproximativ 35% în creştere de la începutul Abenomics. Opinia mea (pe lângă faptul că este un bear mega-ciclic în USD) este că pentru USD JPY, maximele s-au încheiat şi suntem mai predispuşi să credem în valori mai mici de 100 (peste 90) decât înapoi peste 110, înainte de T4."

"Am putea vedea USDJPY în intervalul 85-95 până la sfârşitul anului 2021, pe măsură ce Abenomics se relaxează? Dar cireaşa de pe tort este că a avea o expunere scurtă la JPY în USD ar putea fi, de asemenea, o acoperire excelentă dacă ne confruntăm cu volatilitatea pieţei legată de alegerile din SUA."

"În al doilea rând, din punct de vedere structural, Japonia şi BoJ sunt la sfârşitul jocului pe care îl fac toţi ceilalţi (inclusiv Fed). Singura diferenţă este că SUA este de patru ori mai mare decât Japonia, raportul BS / PIB al Fed este în prezent de aproximativ 30%, iar USD este moneda de rezervă globală dominantă. Toate acestea implică faptul că am putea avea o creştere mai mare de 150% în S&P şi o depreciere mult mai profundă în USD în următorii câţiva ani, poate până la -30% faţă de nivelul maxim de 103. "

Putem avea încredere în sondajele electorale din SUA din 2020?

Rezultatul alegerilor din 2016 părea să arate o eroare catastrofală în sondajele pre-electorale din SUA, declanşând o mare muncă criminalistică asupra a ceea ce nu a funcţionat corect. Investigaţiile au arătat că sondajele naţionale au fost de fapt destul de exacte şi au văzut corect că Hillary Clinton va câştiga votul popular, cu doar o mică abatere de la estimarea sondajului. Totuşi, sondajele la nivel de stat specifice pentru Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin au fost o altă problemă. Mediile de votare pentru aceste trei state au arătat-o pe Clinton cu un avans solid. Dar a fost suficient să îi confere lui Donald Trump o marjă subţire, făcând diferenţa în rezultatul alegerilor."

Anders Nysteen, analist cantitativ la Saxo Bank, a comentat: "În aproape toate alegerile prezidenţiale din SUA, câştigătorul votului popular naţional câştigă şi Colegiul Electoral şi, astfel, preşedinţia. Acest lucru părea să fie şi cazul în zilele care au precedat ziua alegerilor din 2016, unde prognozele i-au dat lui Clinton o probabilitate de 90% de a câştiga preşedinţia, cu o marjă cuprinsă între 71% şi 99%.

"Organizaţiile efectuează sondaje în diferite moduri şi prin diferite mijloace de comunicare şi pot fi astfel orientate spre anumite segmente ale alegătorilor. Se pare că sunt mai bine pregătiţi pentru alegerile din 2020 şi încearcă să înveţe din capcanele ratărilor lor din 2016. Multe dintre erorile de mai sus pot fi îndreptate prin efectuarea unui sondaj aprofundat. Cu toate acestea, un risc negativ este că ar putea rezulta sondaje care încearcă să "depăşească" scenariul din 2016 şi să rateze noile evoluţii specifice anului 2020. O nouă provocare este pandemia Covid-19, care poate afecta anumite categorii de alegători mai mult decât altele şi poate chiar să scadă prezenţa generală."

"Deci, atunci când analizăm sondajele electorale din 2020, ar trebui să fim conştienţi de i) modul în care a fost selectat grupul de sondaj, ii) dacă sondajul solicită alţi parametri, cum ar fi educaţia şi geografia, şi iii) dacă sondajele raportează, de asemenea, incertitudinea în predicţiile lor. Aceasta pare a fi o cerinţă minimă pentru desfăşurarea unui sondaj electoral de încredere în 2020 şi, dacă aceste lucruri nu sunt specificate, ar trebui să fim foarte atenţi la tragerea concluziilor importante."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

02 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8721
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0434
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3981
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.9394

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie