SCANDALUL DIN JURUL ORDINULUI DE ÎNCETARE A PRACTICILOR INCORECTE ÎN CAZUL RAIFFEISENSurse: "Pandelică nu i-a primit pe debitorii care au mers la ANPC"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 01 noiembrie 2017

Surse: "Pandelică nu i-a primit pe debitorii care au mers la ANPC"

Actualizare 02.11.2017, 13:58 Pandelică: "Marţi am fost în Parlament de la 9.45 până la 11.30"

Preşedintele ANPC Bogdan Pandelică susţine că marţi, 31 noiembrie, a fost prezent la şedinţa plenului din Camera Deputaţilor. Domnia sa ne-a precizat că a luat parte la discuţiile din plenul Cemerei între orele 9.45 şi 11.30, pe ordinea de zi a şedinţei fiind şi proiectul de lege privind aprobarea OG 6/2017 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 15/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, iniţiativă care aparţine ANPC.

------

Cinci persoane împrumutate în franci elveţieni (CHF) au fost, ieri, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ca să afle care este stadiul implementării Ordinului de încetare a practicilor incorecte emis de Autoritate în cazul Raiffeisen Bank.

Debitorii care au fost la ANPC au precizat, pe pagina de Facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF: "Nu am reuşit să vorbim cu nimeni astăzi (n.r. ieri) la ANPC. Domnul Pandelică (n.r. Bogdan Pandelică, preşedintele instituţiei) era la Parlament, iar domnul Anghel (n.r Paul Anghel, directorul general al ANPC) era prins în şedinţe (conform relatărilor doamnei cu care am vorbit). A rămas să facem programare şi să mergem ulterior".

Sursele noastre ne-au spus, însă, că domnul Pandelică ar fi fost în instituţie dar că nu a dorit să îi primească pe consumatori.

Asociaţia Parakletos susţine că presiunile exercitate asupra ANPC în cazul Raiffeisen Bank sunt fără precedent.

Bogdan Pandelică a semnat, în 20 octombrie, un Ordin prin care a dispus Raiffeisen Bank ca, din 23 octombrie, să înceteze practicile incorecte utilizate pentru acordarea unor credite, amendând instituţia bancară cu suma de 50.000 de lei. Decizia a fost luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.

Documentele scurse în mediul online, în vară, arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

Ordinul ANPC prevede că banca este obligată să instituie dispoziţiile instituţiei care vizează "încetarea practicii comerciale incorecte (...) ce constă în fapta operatorului economic de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar, (n.r. ceea ce) a determinat consumatorii să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o dacă aceştia ar fi cunoscut în prealabil, nivelul la care dobânda urma să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza, deşi operatorul financiar bancar cunoştea nivelul dobânzii pe care urma să îl aplice, aşa cum a fost detaliat în documentaţia ce a stat la baza întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei". Documentul administrativ subliniază: "Operatorul economic trebuie să aducă contractele la momentul anterior practicii, inclusiv prin emiterea unui nou grafic de rambursare, în condiţiile contractuale de la momentul semnării acestora".

Raiffeisen Bank a anunţat că va contesta deciziile ANPC, susţinând că din Ordin nu reiese că trebuie să-şi readucă la forma iniţială contractele şi că, dacă ar trebui să recalculeze dobânzile, atunci peste 70% dintre debitorii cu împrumuturi ipotecare contractate în perioada 2006-2010 ar plăti dobânzi mai mari decât în prezent.

Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte prevede că procedura de contestare în instanţă nu suspendă de drept executarea măsurilor dispuse de Autoritatea de Protecţie a Consumatorilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Nu l-au lasat grofii austro-ungari pe vechilul de la anpc sa se intalneasca cu iobagii.

  Dar nimic nu este posibil fara aprobarea cozilor de topor romanesti . 

  Regreta ca a semnat ordinul?

  Ii este frica de Raiffaisen, Bnr? 

  Anpc a fost mustrata? 

  I s-a spus "stai in banca ta" ? 

  De ce am impresia ca Anpc tremura acum? 

  Tic-Tac e valabil pentru oameni iar pentru banca nu? Ma refer la cauza-efect, penalizari.

  Intreb factori de decizie: " De ce mai condamnam hoti care fura un lantisor, o paine, o bicicleta daca banca nu pateste nimic" ? De ex. mare: Diselgate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro