Securitatea l-a informat pe Ceauşescu că vine apocalipsa PCR-ului

VICTOR RONCEA
Ziarul BURSA #Politică / 22 decembrie 2014

VICTOR RONCEA, Jurnalist Roncea.Ro, Editor ZiaristiOnline.Ro

VICTOR RONCEA, Jurnalist Roncea.Ro, Editor ZiaristiOnline.Ro

 • document ataşat Facsimil
  apasă aici pentru a descărca.

  Pe 18 decembrie 1989, preşedintele RSR, Nicolae Ceauşescu, primea o informare de la Securitate, întocmită numai pentru Şeful statului de Serviciul de Cercetare Analiză şi Sinteză din Centrul de Informatică şi Documentare (CID - unitate a Departamentului Securităţii Statului).

  Istoricul Cristian Troncotă, pe vremea aceea, tânăr locotenent în cadrul CID, a intrat în posesia acestei Note - împreună cu alte trei informări similare, dintre care una olografă, semnată de Şeful Departamentului Securităţii Statului, general-colonel Iulian Vlad - când a primit dosarul de cadre al acestuia din urmă, spre arhivare, după arestarea sa survenită în 31 decembrie 1989, la ordinul lui Silviu Brucan.

  Cristian Troncotă a avut inspiraţia să xeroxeze aceste note, înainte de a le înainta, în original, Comisiei speciale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989. Conform afirmaţiilor sale, în prezent, nota de mai jos nu se mai găseşte în Arhiva Comisiei senatoriale în cauză. Conţinutul ei a fost valorificat însă în lucrarea lansată de Cristian Troncotă pe 17 decembrie a.c., "Duplicitarii - O istorie a Serviciilor de Informaţii şi Securitate ale regimului comunist din România. 1965-1989 (Editura Elion, 2014), în revista rezerviştilor DSS şi SRI, "Vitralii", urmând să apară în facsimil, integral, în lucrarea coordonată de Victor Roncea şi col (r) Marian Rizea, "KGB-ul în Revoluţia Română - Mărturii şi Documente din Arhivele SRI, CNSAS, Senatului şi Instanţelor de judecată din România" (Editura Mica Valahie, 2015). Din acest Rezumat cu "informaţii mai deosebite din telegrame", destinat doar ochilor lui Nicolae Ceauşescu, rezultă, cât se poate de clar ,că atât Securitatea cât şi dictatorul ştiau precis ce va urma, încă de dinainte de 18 decembrie.

  Subliniem esenţa: "În perioada următoare, Guvernul Român va fi supus la presiuni psihologice în scopul înlocuirii lui cu altul, în care PCR să nu mai aibă rolul conducător; URSS şi Ungaria, prin intermediul radioteleviziunii vor incita populaţia Transilvaniei la revoltă împotriva guvernului de la Bucureşti; URSS va acţiona pentru a obţine sprijin în România în direcţia < reactivării > unor români care au studiat în Uniunea Sovietică şi simpatizează cursul politic din această ţară". Ceea ce s-a şi întamplat, întocmai, cu generalul Nicolae Militaru la conducerea Armatei şi Ion Iliescu şi Silviu Brucan la Şefia FSN.

  STRICT SECRET

  Exemplar unic

  REZUMAT

  Informaţii mai deosebite din telegrame R. S. România

  1. Acţiunea "ORIENT "89" - Vizita în Iran (n.r.)

  2. Agenţia France Presse şi posturi de radio occidentale cu emisiuni în limba română au relatat că sute de manifestanţi au împiedicat forţele de ordine din Timişoara să-l evacueze pe Tokes Laszlo din sediul Bisericii Reformate, unde se adăpostise.

  - " Ziarul "Die Welt" scrie că celor 300-700 de persoane care s-au adunat în faţa bisericii din Timişoara li s-au alăturat şi alţi simpatizanţi, ajungând la circa 5000. Potrivit altor ştiri, la manifestaţie ar fi participat circa 10.000 de persoane.

  - Se susţine că au avut loc confruntări sângeroase, sute de manifestanţi au fost bătuţi şi mulţi dintre ei au fost arestaţi.

  - Duminică dimineaţa, România ar fi închis graniţa cu Ungaria prin punctul de trecere a frontierei la Nădlag, iar zona în care se află oraşele Timişoara şi Arad ar fi fost încercuită de forţele de securitate.

  - Duminică seara, în faţa Ambasadei R. S. România din Budapesta a avut loc o demonstraţie antiromânească de susţinere a lui Tokes Laszlo, la care au participat circa 150 persoane, membri ai Forumului Democratic Ungar, care au purtat lozinci ostile ţării noastre şi care a durat 30 de minute. La încheierea manifestaţiei, fără incidente, s-a precizat că se va organiza una şi luni seara la orele 21.30, ora locală.

  - Gyozo Modvay, secretar al "Mişcării internaţionale Tokes Laszlo", a anunţat că gruparea sa va organiza la 19 decembrie a.c. în oraşul Hotvan "prima demonstraţie naţională" în favoarea minorităţii maghiare, la care vor participa Matyas Szuros, preşedintele interimar al Ungariei, Kalman Kulcsar, ministrul Justiţiei, Istvan Palgy din partea colegiului pentru minorităţi etnice, şi Erno Raffy, istoric, deputat În Parlament.

  - Zoltan Sido, preşedintele "CSEMADOK" (organizaţie oficială a maghiarilor cehoslovaci), într-un interviu acordat cotidianului ungar "Magyar Hirlop", şi-a exprimat "protestul împotriva politicii naţionale a României", adăugând că organizaţia pe care o conduce "îşi ridică glasul în favoarea lui Tokes Laszlo şi Suto Andras" (telegramă Budapesta).

  3. Postul de radio "BBC" relatează că la Braşov ar fi avut loc o demonstraţie, la 8 decembrie, de 30 de minute în faţa uzinei "Steagul Roşu", la care au participat 200-300 muncitori, ce au cerut "hrană, căldură şi libertate". Demonstraţia a fost dispersată de miliţie.

  4. Factori de decizie argentiniană (^) apreciază:

  - În perioada următoare, Guvernul Român va fi supus la presiuni psihologice în scopul înlocuirii lui cu altul, în care PCR să nu mai aibă rolul conducător.

  - URSS şi Ungaria, prin intermediul radioteleviziunii vor incita populaţia Transilvaniei la revoltă împotriva guvernului de la Bucureşti.

  - URSS va acţiona pentru a obţine sprijin în România în direcţia "reactivării" unor români care au studiat în Uniunea Sovietică şi simpatizează cursul politic din această ţară.

  - URSS, SUA şi unele ţări vest-europene vor acţiona pentru limitarea schimburilor economice cu ţara noastră.

  - SUA intenţionează să întrerupă livrarea de uraniu către România.

  - URSS şi SUA fac puternice presiuni asupra unor state sud-americane, inclusiv Argentina, pentru ca acestea să nu mai întreţină legături economice cu România "până ce această ţară nu se democratizează".

  - Directoratele ziarelor argentiniene (^^) au primit indicaţia precisă de a nu mai publica articole favorabile despre România şi tovarăşul Comandant Suprem (telegramă Buenos Aires) (^^^).

  (^) Sursa pe deplin conspirată cunoscută sub această denumire doar de Şeful statului şi conducerea contraspionajului. Posibil o sursa americană.

  Nota redactorului: (^^) Şi (^^^) Idem

  Opinia Cititorului ( 1 )

  1. - URSS şi SUA fac puternice presiuni asupra unor state sud-americane, inclusiv Argentina, pentru ca acestea să nu mai întreţină legături economice cu România "până ce această ţară nu se democratizează". 

   Ha,ha,ha! URSS CEREA DEMOCRATIZAREA ROMANIEI. 

    

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Ziarul BURSA

  05 iulie
  Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
  Apanova
  csalb.ro
  BTPay
  Electromagnetica

  Curs valutar BNR

  04 Iul. 2022
  Euro (EUR)Euro4.9448
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7348
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9342
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7408
  Gram de aur (XAU)Gram de aur274.8111

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  Cotaţii Emitenţi BVB
  Bursele din regiune
  romaniansmartcity.ro
  Cotaţii fonduri mutuale
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro