Senat: Proiectul care asigură reprezentarea minorităţilor naţionale în Colegiul CNSAS a fost adoptat

R.S.
Politică / 21 mai

Senat: Proiectul care asigură reprezentarea minorităţilor naţionale în Colegiul CNSAS a fost adoptat

Plenul Senatului a adoptat în calitate de for legislativ decizional, propunerea legislativă prin care minorităţilor naţionale li se asigură reprezentarea în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNAS), potrivit Agerpres.

S-au înregistrat 87 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi o abţinere.

Propunerea legislativă, iniţiată de trei parlamentari ai grupului minorităţilor naţionale (Ovidiu Ganţ, Varujan Pambuccian şi Silviu Vexler), vizează modificarea articolului 17 din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, în sensul reprezentării minorităţilor naţionale în Colegiul CNSAS.

Potrivit proiectului, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este compus din 13 membri, faţă de 11 cât sunt în prezent. Astfel, Parlamentul numeşte 11 membri la propunerea grupurilor parlamentare, conform configuraţiei politice a celor două Camere, dintre care un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, conform Agerpres.

Ceilalţi doi membri sunt reprezentanţi ai societăţii civile propuşi de preşedintele României şi de prim-ministru, aşa cum prevede legislaţia actuală.

Conform expunerii de motive, CNSAS deţine şi prelucrează un patrimoniu arhivistic remarcabil, unic în România, alcătuit atât din documente ale securităţii comuniste, cât şi ale fostelor organe de informaţii interbelice.

"Alături de numeroase fonduri, aproape toate documentele care privesc Holocaustul din România şi persecuţia îndreptată de regimul comunist împotriva minorităţilor naţionale se află la CNSAS", se arată în expunerea de motive, mai transmite Agerpres.

Acelaşi proiect a fost respins de Senat, în calitate de for legislativ decizional, din cauza unui singur vot lipsă, pe 29 aprilie, propunerea legislativă fiind reintrodusă de iniţiatori în circuitul parlamentar pe 30 aprilie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A circulat o poveste cum ca la inceputul anilor 90' au disparut, furate sau predate unor alte state, foarte multe documente din Arhiva Nationala a Romaniei, in special care se refereau la proprietati si la diverse minoritati etnice si politice. S-ar parea ca e nevoie ca pe langa securistii romani sa mai fie si altii care sa faca curatenie in arhivele Securitatii.

    S-o fi facut oare un inventar, un audit al documentelor detinute de Romania.in diverse arhive. Altii nu ni le dau pe ale noastre nici dupa un secol (vezi tezaurul de la Moscova), iar noi, daca e adevarata povestea, le-am dat ca niste prosti sau tradatori. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9149
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.8944

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb