SIBEX Cotaţia futures a euro şi-a extins deprecierea

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iulie 2015

În ultima şedinţă a săptămânii trecute, derivatul pe indicele Dow Jones a fost ignorat de participanţii activi de pe piaţa Sibex, care nu au încheiat nici măcar un singur contract pe acest produs. De altfel, de-a lungul întregii zile de vineri 17 iulie, a fost tranzacţionat un singur produs, anume derivatul care urmăreşte paritatea euro/dolar pe scadenţa septembrie, identificat prin simbolul EUUSR 15I. Acesta a totalizat 20 de contracte cu o valoare de 217.605 lei, cel mai slab volum al săptămânii.

Moneda unică europeană şi-a continuat evoluţia descendentă în raport cu dolarul, pierzând 0,44% faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)(1), calculată de ATHEXClear la 1,0913 USD. Comparativ cu cotaţia de joi 16 iulie, preţul futures de la Sibiu al euro s-a depreciat cu 0,13%. Evoluţia a reflectat situaţia de pe pieţele internaţionale unde moneda comună s-a depreciat de asemenea, în condiţiile în care "saga" Greciei continuă să ţină capul de afiş în mediul politico-economic, cu un impact semnificativ asupra monedei comune. În plus, analiştii sunt de părere că orientarea Băncii Centrale Europene spre "punerea în aplicare integral", a politicii de relaxare cantitativă, după cum a declarat preşedintele instituţiei, Mario Draghi, poate alimenta pe mai departe scăderea euro.

Per total, în cele cinci şedinţe ale săptămânii trecute, numărul contractelor futures încheiate pe piaţa Sibex a fost de numai 205.

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb